Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха инвестиционното намерение за нова високотехнологична болница в Кърджали

Снимка: Илияна Типова

Многопрофилна болница с около 300 легла и клиники с най-високото ниво технологично оборудване плюс първи частен медицински университет в страната предстои да бъдат изградени в Кърджали върху площ от 40 дка. Това предвижда внесеното вече в Oбщината инвестиционно намерение на верига лечебни заведения, специализирани във високотехнологичната медицина, което бе представено на среща в Бизнесинкубатора.

Обсъждането бе инициирано от кмета Хасан Азис, тъй като общинските съветници пожелаха да се запознаят подробно със сериозността на проекта преди да гласуват прехвърлянето на терена от публична общинска собственост в частна такава.

В срещата участие взеха кметът на Кърджали Хасан Азис, заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, арх. Иван Димчев – автор на проекта за ОУП на Кърджали.  

В началото кметът Хасан Азис призова общинските съветници да не политизират темата и определи инвестицията като “златна” за региона възможност.

Инвестиционното предложение представи проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на Български кардиологичен институт и представител на инвеститора. Проф. Веков поясни, че болницата в Кърджали ще бъде с капацитет от близо 300 легла, с около 160 лекари със специалност и специализанти.

Многопрофилната болница ще работи със здравната каса, като достъп до нея ще имат както здравно осигурените пациенти, така и спешните случаи на социално неосигурени. Неспешните социално неосигурени ще си заплащат. А причината, в Кърджали да бъде открит първият в страната частен медицински университет е неговото разположение в южната гранична част. Университетът е с работно име “Перперикон”. 

Според проф. Веков изграждането на университета ще отнеме  около 4 години, тъй като там Народното събрание трябва да одобри една от процедурите.

Що се отнася до болницата, след като се извършат всички процедури – решението на Общинския съвет за земят, тръжни процедури, лицензиране и др., ако строителството започне през 2024 година, то до 2 години Кърджали ще има нова високотехнологична болница.

Темата за изграждането на нова болница в Кърджали е повдигната още миналата година, посочи кметът Хасан Азис, но заради извънредните парламентарни избори на 2 април, инвестиционното намерение е предложено на общинския съвет едва сега. 

Предвижда се болницата и университетът да бъдат изградени върху терен от парк "Арпезос-Север", в близост до Пазара.

Причина за организиране на срещата в Бизнесинкубатора бе желанието на общинските съветници да се запознаят подробно с инвестиционното намерение, преди да гласуват промяната на статута на имота. От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят промяната на статута на земята, докато не се запознаят с инвестиционното намерение.

Те изразиха съмнение, че там изобщо ще се строи болница, като дадоха пример с подобен случай преди години - така наречените “златни имоти”. 

В тази връзка проф. Тони Веков подчерта, че планираната инвестиция ще се случи без кредит, както и че преди да закупят парцела ще извадят сертификат клас “А“, който гарантира, че ако представяното инвестиционно намерение не се случи, закупеният парцел няма да бъде използван за други цели, а ще бъде върнат на общината.

Дали ще бъде променен статутът на 40 дка общинска земя, върху която съществува инвестиционно намерение да се изгради високотехнологична многопрофилна болница, както и първият в страната частен медицински университет, това решение предстои да гласуват общинските съветници на майската сесия на местния парламент.

Още в репортажа в звуковия файл.
Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38