Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унищожени ли са дърветата в центъра на Кърджали след подрязването им тази пролет?

Снимка: Радио Кърджали

Кастренето на дърветата тази пролет по централния булевард "България" в Кърджали породи противоречиви оценки и доведе до силни емоции сред жителите на града, които продължават и месец след акцията на общинското предприятие "Озеленяване, благоустройство, чистота".Твърдение: Дърветата в центъра на Кърджали са окастрени правилно и според изискванията

Първите коментари за резултатите от кастренето на дърветата по централния булевард се появиха във Фейсбук "Групата на Кърджали и областта" с публикуване на снимки на потребители.


Коментарите варираха от крайно неодобрение: "Това "обезглавяване", извършено от некомпетентни хора, е престъпление и трябва да се разглежда като такова". "Това дилетантско кастрене няма нищо общо с периодична профилактика! …..Когато грижата и контролът от страна на общината липсват, всеки си прави каквото си иска!"

През умерени и тъжни: "Много тъжна гледка. В целия град осакатиха дърветата."; „Лятото като почнат жегите и няма едно дърво за сянка, тогава ще се усети най-много".

До положителни: "На вас клон върху колата или върху вас падал ли е? Преди да хейтвате се замислете, че е нужна периодична профилактика! Дърветата са поне на 60 години"; "До есента ще се оправят. По-добре да ги орежат, отколкото счупен клон да убие човек";

Възложител на задачата по подкастрянето на дърветата е Община Кърджали.

Към момента в общинската администрация няма титулярен началник на отдел "Опазване на околната среда". Общината няма и ландшафтен архитект.

За разговор по темата Радио Кърджали потърси представители на  местната власт. Ресорният зам.-кмет инж. Катя Митовска препрати към старши експертът в отделaГюлкан Мехмед. Тя от своя страна не пожела да отговори и отново върна въпросите към инж. Митовска.

На запитване от Радио Кърджали кметът на Кърджали  д-р инж. Хасан Азис обясни, че общинското предприятие "Озеленяване, благоустройство, чистота"е натоварено  със задачата за поддържане на дърветата. Той уточни, че заданието, което излиза от общината към фирмата-изпълнител, е общо за окастрянето на дърветата по булевард "България", а специалистите на общинското предприятие решават как и по какъв начин да го направят. "Към този момент ние не виждаме такава тема, която да коментираме за степента на окастряне. Това са стари дървета, които се нуждаят от подмладяване. И специалистите са решили да го направят по този начин", каза още кметът на Кърджали.

В предварителен разговор директорът на общинската фирма "Озеленяване, благоустройство, чистота" Раид Идриз обясни, че всички дейности са по заданието на общината. "Нашата гледна точка не е важна. Каквото се каже от възложителя, това се прави", посочи в този разговор Идриз. Той обясни, че подрязването на дърветата е било необходимо, тъй като те са били стари и при всеки проливен дъжд или по-силен вятър е имало паднало дърво. По думите на Раид Идриз дърветата са отрязани така, че да са "горе-долу на едно ниво".

Въпреки предварителния разговор Раид Идриз отказа официално интервю с конкретни въпроси.

Правилно ли е да се премахват големи клони и да се изрязват до ствола на дървото? Не се ли унищожават по този начин дърветата и могат ли да се възстановят короните им? Радио Кърджали потърси мнението на специалист-арборист.

Арбористът е специалист по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда. Той има знанията да диагностицира здравината и при нужда да лекува или отреже част или цялото дърво.

Инж. Владимир Атанасов е лицензиран лесовъд и лицензиран арборист.

След преглед на снимки на окастрените в Кърджали дървета, неговата диагноза е, че те са унищожени. "Те ще поживеят още малко, но все едно, че са евтаназирани. Смъртта е леко отложена“, коментира инж. Атанасов.

Според него една от причините за толкова драстично рязане с премахване на цялата корона е от незнание или грешно знание. Това се случва в 99 % от случаите, с които стой се среща в практиката. Владимир Атанасов е категоричен, че това са постулати на стара съветска наука, които категорично се отричат в момента. Според него дърветата няма как да се възстановят. "Ще избият при всички случаи млади клони, но тези срезове, които са направени, тези места няма да зараснат и с времето там ще започне да загнива и направо ще изсъхне дървото", каза инж. Владимир Атанасов.

Съвременните правила за поддържане на дърветата са формулирани в Единно становище на Европейския съвет по арборизъм, който създава стандартизация в това направление. Според изискванията там, където е пешеходният просек, подрязването на дърветата трябва да е на над 2,5 метра, а от страната на движение на автомобилите короната да бъде повдигната над 3,5 метра. Цикълът на кастрене при по-младите дървета е от 3 до 5 години, а при по-възрастните – между 5 и 8 години. Кастренето не трябва да надвишава 15-20 процента от зелената маса, а в Кърджали има дървета със 100 процента премахната корона.

Повече от месец след акцията по подрязването коментарите на жителите на Кърджали все още са разнопосочни:

"Харесва ми, че са така окастрени. Така има повече простор, повече слънце има в града, но не ми харесва как са оформени. Оформянето носи и красота"; "Голо, празно, самотно… Домиля ми, като ги видях така окастрени дърветата…"; "Не трябваше да ги режат, защото няма сянка".

Заключение

Твърдението, че дърветата в центъра на Кърджали са окастрени правилно и според изискванията е ПОДВЕЖДАЩО. Според общинската фирма, направила кастренето, то е реализирано правилно, но специалист в тази област е на мнение, че тези дървета няма да се възстановят. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38