Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигантското  Роженско знаме от 2019 г. се превърна в 11 100 малки трибагреници с кауза

Нужни са още 180 000 лв. за Пилон Рожен

4
Снимка: pilon.rozhen.bg

Още само 180 000 лв. са нужни, за да се осъществи една от най-грандиозните родолюбиви инициативи – „Пилон Рожен“ за най-високото издигане на българското знаме на височина 111 м. До момента под формата на дарения на материали, доброволен труд, финансови средства от фирми и граждани е събрана голямата част от необходимата обща сума от един милион лева. Всички българи и у нас, и в чужбина могат да се включат на финалната права на инициативата като си купят трикольор, част от знаковия флаг от 2019 г., като изпратят есемеси на кратък номер 17 777, а също и като внесат своята лепта в дарителската сметка на инициативата.

Това припомни Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“ и един от основните „мотори“ на родолюбивото дело.


Искаме по някакъв начин да направим нещо различно във всяко едно отношение в сивото ежедневие и мрак, който е налегнал страната ни в политически, демографски, икономически аспект Имаме нужда от някакъв наистина притегателен център, който да обединява българите, а не да ги разединява. Така се роди идеята за изграждането на този пилон който да олицетворява енергията на тези 111 000 квадратникилометра на България, издигнати в 111 м“, припомни Караколев възникването на идеята.

Всичко в инициативата има символика. Мястото, където ще се извиси българският трибагреник не е избрано случайно. То „е изначално определено да събира да обединява, обединявайки преди111 години българите от двете страни на границата тогава и обединявайки ги сега“, обясни Караколев.

Тази година се навършват 111 години от освобождението на Родопите, а точно на Роженските поляни е минавала граничната бразда, която е разделяла българите от двете страни на тогавашната граница, поясни той. Пилон „Рожен“ ще бъде най-висок в ЕС като относителна височина. В основата ще бъде монтирана специална платформа, изработена от бял врачански варовик. Тя е под формата на картата на България и вече е направена безвъзмездно от възпитаниците на каменоделската гимназия в с. Кунино, Врачанско. Върху нея трябва да бъдат изписани посланията на всички 28 административни области от страната. Предвижда се в специална капсула на времето, която също да се вгради в основата на Пилона, в 111 думи да бъде записано послание за бъдните поколения, което да бъде отворено след 111 години.

Официалната церемония по откриването на Пилон Рожен ще бъде на 13-и юли с исторически спектакъл и  с концерт на Лили Иванова. „Очакваме между 70 и 80 хиляди човека да дойдат,  ще става малко по-бавно, затова се изисква време ивсеки, който планира да дойде, да се наслади и нацеремонията по откриването на Пилона, и на концерта на Лили Иванова, ще трябва да предвиди поне три – четири часа по-рано пристигане“, каза организаторът на събитието.

Цялата инициатива се осъществява чрез дарения на средства, материали, услуги от граждани и фирми. Дарени са цимента за бетоновата основа, арматурата, строително-монтажните работи, самото знаме, което ще бъде издигнато. Според изчисленията осъществяването на идеята ще струва около 1 млн. лв. Повечето вече са получени. В оставащите около 20 дни трябва да се съберат оставащите още около 180 000 лв. „Помагаме си дори с това, че голямото Роженско знаме от 2019 г. е разкроено на 11 100 по-малки знамена, които в момента са в продажба и със средствата ние очакваме да си помогнем“, изрази надежда Караколев.


Гигантският трибагреник от „Рожен – Събор 2019“ беше около 7000 кв. м. Изработените от него малки флагове с размери 60/90 см могат да бъдат поръчани през интернет, доставят се с куриерсъс специални отстъпки при повече бройки, поясни организаторът. Освен това желаещите да подкрепят каузата могат да го направят с есемеси накратък номер 17 777 с текст DMS ZNAME или с дарение в дарителската сметка на инициативата. „Надявам, че наистина българите, виждайки досегаподкрепата, ще положат усилия, за да приключим успешнотози проект на 13-и юли да извисим българското знаме, да стои на 111 м височина“, каза Симеон Караколев.

БНР е един от медийните партньори на инициативата.

Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38