Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агоп Узунбохосян: Падналият в Румъния метеорит е безопасен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Метеорит се взриви в атмосферата и падна в Румъния, съобщи Meteo Balkans към 22 ч. снощи. Падащият метеорит снощи уплаши хората в половин България.

Около 22:00 часа на територията на област Видин се е чул тътен, съобщава МВР.  Към района веднага са изпратени екипи на полицията, които са направили оглед.

Няма сигнали за пожари или материални щети, както и за пострадали хора.

По данни на румънските власти се касае за метеорит, който се е взривил във въздуха. Светлината беше забелязана в почти всички градове в България. Появиха се и клипове на падащото тяло в социалните мрежи. Опасни ли са такъв тип метеори попитахме Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория “Славей Златев” в Кърджали:

„Това е тройно тяло, което снощи са видели във видинско. Може и да е от така наречените спорадични метеори, тоест той да не е свързан с нито един метеорен поток просто е блуждаещо парче, което е в нашата слънчева система и влетяло в земната атмосфера.

Такива явления не са рядкост и не се и някаква опасност не носят земните жители големите тела, които могат да предизвикат някакъв катаклизъм на земята. Те могат да се наблюдават от астрономическите обсерватории, които имат задача в това нещо да наблюдават от стероиди и малки тела в слънчевата система, така че от тази гледна точка можем да бъдем спокойни“.

Това каза в ефира на Радио Кърджали Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория.


По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38