Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Кулов: Вярвам, че делото на Иван Балкански ще бъде продължено

3
Иван Балкански. Преди няколко години Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" издаде библиография на изследователя
Снимка: РБ "Н.Й. Вапцаров" в Кърджали

Едно от големите имена, останали в историята на Източните Родопи като изследовател, учен и родолюбец, е това на археолога Иван Балкански, уредник в отдел "Археология" на Регионалния исторически музей в Кърджали до смъртта му през 1983 г. "Без неговите усилия, днес музеят нямаше да бъде в този вид", казва Георги Кулов, който го наследява като археолог и уредник преди 40 години.

"Той полага изключителни усилия за теренните проучвания в Източните Родопи, това е неговата сила. Открива стотици археологически паметници. Създава брошури с документална стойност, които са актуални, непреходни и много ценни и днес. Разкрил е около 40 тракийски и средновековни крепости, документирал е над 100 некропола. Има последователност в работата му - той утвърждава българската култура, българската история по тези земи, Източните Родопи", каза в ефира на Радио Кърджали Георги Кулов. 

Иван Цеков Балкански е роден на 21 февруари 1931 г. в София в семейството на военнослужещ. Завършва гимназия в Ботевград, където родителите му се преместват да работят. Под влияние на баща си се насочва към военната кариера – завършва последователно Военно артилерийско училище в Шумен и Военно-политическо училище във Велико Търново. Като офицер служи до 1955 г. От 1956 до 1959 г. е началник на отдел „Просвета и култура” при Градски народен съвет във Велико Търново. През 1960 г. Иван Балкански постъпва на работа като уредник в градския музей на Белоградчик. Завършва задочно Историческия факултет на СУ „Климент Охридски”. 

Пристига в Кърджали през 1967 г. и постъпва като уредник в отдел „Археология” при Окръжния исторически музей. Работи всеотдайно за уреждането на откритата през 1969 г. първа експозиция, за което през 1970 г. е награден с орден „Кирил и Методий” – III степен.

Разностранните му научни търсения, породени от археологическите богатства на Източните Родопи, постепенно се насочват към основно проучване на епохата на българското средновековие. Заедно с археолога проф. Стамен Михайлов започват археологически разкопки на средновековната крепост „Устра” през 1971 г. Паралелно работят на средновековните крепости при селата Вишеград, Гугутка, Широко поле, Воденичарско.

Силата на Балкански е в теренните проучвания, смята Георги Кулов. Още повече, че изследователят се ползва със симпатиите на местните хора, които му предоставят не само сведения, но и много находки от обектите, които той документира.

Ранният период от изследователската дейност на Иван Балкански е свързан и с проучването на средновековното градище при с. Пчеларово (1967-1968 г.), с разкопките на средновековния некропол при с. Широко поле и на манастирския комплекс в местността „Папазлъка” при с. Фотиново. Натрупал необходимия опит, сам провежда археологически разкопки при с. Татул (1975-1978 г.), средновековните крепости „Перперикон” (1978-1982 г.) и край с. Башево и др.

Според Георги Кулов сред големите открития на Иван Балкански е проучването на местността "Папазлъка" край Фотиново. "Голям комплекс по подобие на този на "Св. Йоан Предтеча" във "Веселчане", изключително богат на археологически старини и находки. Там Балкански прави разкопки, търсейки гроба на Патриарх Евтимий, предполагайки, че там е положен след падането на Търново", обясни Георги Кулов. Другият сериозен успех на археолога е проучването на християнския некропол край Татул, който се оказва смесен, в него има гробове, които са свързани с алевитската общност в района.

Наред с редовните археологически разкопки Иван Балкански се заема с твърде трудната задача да документира и популяризира огромното археологическо богатство на окръга. Благодарение на изключителното си трудолюбие и работоспособност успява да обходи и документира 40 средновековни крепости, някои от които за пръв път стават известни на археологическата ни наука.

Иван Балкански се насочва и към издирването, документирането и проучването на некрополи от българското средновековие и ранните векове на османско иго. През 1977 г. издава брошура „Средновековните некрополи в Кърджалийски окръг”.

Подробни данни за българските крепости, некрополи, църкви той публикува в богато илюстрирани брошури за Кърджали, Крумовград, Ардино. В тях освен за средновековни се дават подробни данни и за много антични обекти – крепости, светилища, некрополи. Макар че античността остава в периферията на научните му интереси, Иван Балкански участва в разкопките на надгробните могили при с. Островица и кърджалийския квартал "Гледка". Проучва могилен некропол в местността „Ятаклъка” при Пчеларово.

В работата си той се опира на събраното от други две големи имена в Източните Родопи - Мара Михайлова и Никола Иванов, които полагат основите на краеведските проучвания в района.

"Оставил е перфектна документация на проучванията си. Не само е откривал средновековни крепости, той ги е заснемал архитектурно и ги е съхранявал така за поколенията", категоричен е Георги Кулов.

Горял е и в идеята да създаде музейна мрежа в областта - негова заслуга са музейните сбирки в Крумовград, в Пчеларово.

"Все още сме в дълг на Иван Балкански. Въпреки че в Кърджали има улица на негово име, от младите поколения археолози той е забравен", смята Георги Кулов. Но вярва, че делото му ще бъде продължено, още повече, че в момента Кърджали има доста добри постижения в археологията, благодарение на Николай Овчаров и Даниела Коджаманова, сегашният директор на Регионалния исторически музей.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още

Радио Кърджали е в Топ 5 на българските радиостанции

Радио Кърджали е в Топ 5 сред всички български радиостанции по показател средно слушани минути на ден. И е на шеста позиция сред информационните медии, които са предпочитани от слушателите - след Хоризонт, Христо Ботев, Дарик и регионалните радиостанции на БНР в Благоевград и Стара Загора.  Това показват резултатите от социологическо проучване на..

публикувано на 23.10.23 в 15:34

Има достатъчно дърва за отопление през зимата

Цената на един кубик дърва, предлагани в обекти на Южното Централно държавно предприятие-Смолян е между 52 и 79 лв., в зависимост от типа на дървесината. Дърва има достатъчно за нуждите на хората, каза инж. Асен Карабов, зам.-директор на държавното стопанство: “Продаваме дървесина по два начина: Единият е така наречената продажба..

публикувано на 13.10.23 в 14:44
Засушаването в язовира стига чак до моста за село Лисиците

Нивото на водата в яз. "Студен кладенец" е ниско заради ремонт на дюкер

Няма вода в яз. Студен кладенец, река Арда тече в коритото си чак до въжения мост на село Лисиците. За това сигнализираха слушатели на Радио Кърджали. Наличният към момента обем в яз. Студен кладенец е около 221 кубически метра вода, което е с около 130 млн. куб. м повече от мъртвия обем на водоема (90.7 млн. куб. м). Това съобщи за Радио..

публикувано на 09.10.23 в 13:21

С концерт на ансамбъл “Филип Кутев” се откриха “Мистериите на Хухла”

С грандиозен концерт на ансамбъл “Филип Кутев” снощи се откри фестивала “Мистериите на Хухла”. Сцената бе построена на амфитеатъра на връх “Св. Илия” край село Хухла. Тази година традицията бе нарушена и наградата “Почетен селянин на Хухла” бе връчена не на един, а на двама души. Това са Росен Друмев, главен редактор на бургаското списани “Море”,..

публикувано на 23.09.23 в 12:03

Може ли да бъдат конфискувани пуснати на пътя домашни животни?

Често ли се случват катастрофи, причинени от селскостопански животни оставени без надзор на пътя? Отговор на този въпрос дават медийни публикации със заглавия като: “Крава причини тежка катастрофа”, “Кола удари крава на пътя”, “Тираджия блъсна четири крави”. Законът забранява свободно движещи се по пътя крави, но гледката е всекидневие в..

публикувано на 09.08.23 в 10:30

платена публикация
ДАБ започва информационна кампания

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) започва излъчването на четири информационни видеоклипа, които представят по достъпен начин основната функция на  агенцията с компетентност в прилагането на държавната политика за предоставяне на международна закрила в Република България.  Хората, търсещи убежище извън..

публикувано на 01.08.23 в 15:58

"Ние, потребителите": Ползването на тоалетна срещу касова бележка е на ръба на закона

Клиенти алармират за нов вид нелоялна търговска практика в бензиностанции и във вериги за бързо хранене – ползване на тоалетна срещу касова бележка за покупка от съответния търговски обект. Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" коментира: "Установихме, че някои от бензиностанциите и от обектите за бързо хранене са въвели..

публикувано на 16.07.23 в 18:51