Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят най-добрите творби в изложбата "Избрано"

77 фотографии на автори от 16 страни ще бъдат изложени в Арг галерия Кръг в Кърджали

Международната инициатива на двамата кърджалийци Антон и Любка Савови „Международен Фото салон Пловдив’2023“ тази година реализира юбилейното си 10-то издание и както всяка година отново гостува в родния град за Деня на Кърджали в партньорство с Арт движение КРЪГ. 

Международният Фото салон Пловдив’2023 се провежда под патронажите на FIAP /Международна федерация за фотографско изкуство/, HPS /Фотографскo общество на Гърция/, НСФА /Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”/, а в тазгодишното издание автори и клубове от 42 страни, между които са Израел, Иран, Египет, Саудитска Арабия, Украйна, Русия,представят потенциала на 8-то изкуство фотографията като фактор за равнопоставено творческо сътрудничество, независимо от кризите в отношенията между държавите.

77 фотографии на автори от 16 държави ще бъдат представени в Кърджали. "Това е само една селекция, която е възможно да се покаже в пространството на регионалните галерии, които са партньори на  международния Фото салон. Такива галерии има в Бургас, естествено в Пловдив, София, Разград, Русе и Кърджали и възможностите са такива... Ние показваме фотографии от 16 страни. Впечатляващото в случая, че между  наградените, както и между участниците, има автори от Израел, Иран, Египет, Саудитска Арабия, Украйна, Русия. За мен това е изключително вълнуващо. Защото това е истинско творческо сътрудничество на фона на кризите, които стават в отношенията между държавите. Изкуството е един символ на възможността за сътрудничество, за равнопоставеност в съвременния свят", коментира за Радио Кърджали Радост Николаева от Арт движение Кръг. 

Международното 6-членно жури с председател италианският фотограф Пиерлуиджи Ризато тази година разгледа и оцени 5851 постъпили фотографии в 6 раздела /Черно-бяла и Цветна фотография, Природа, Фотожурналистика, Портрет и тяло, Градски живот/ от 42 страни, а до финалната селекция достигнаха 1272 фотографии на 330 автори от 40 държави. Най-добрите фотографии спечелиха 196 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 3 за фото клубове. Най-добър автор в салона, който получава - официалната светло синя значка на FIAP е българин - Явор Мичев, EFIAP. Най-високото отличие, Купата на 10 МФС Пловдив’ 2023 е за фотография на Мохамед Римон, EFIAP, FBPS, EUSPA HON.FICS HON.PESGSPC от Англия. Плакет за подгласника на голямата награда „Купата на салона“ е за фотография на Любомир Аргиров, EFIAP. Плакетът за най-добре представил се фото клуб е заIndia International Group /Индия/, следват ги Фотоклуб НЮЦОЙГ /Австрия/ и  Австрия и Фотоклуб ЕВРАЗИЯ /Русия/.За трети път тази година в предизвикателството участват и млади автори (16-21 г.) от Египет, Русия, Франция, Унгария, Оман и България.

Раздадени са и партньорски награди, като плакет „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) спечели Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2, A.CPE от Индия, аплакет за най-добре представил се чуждестранен автор (от организаторите Любка и Антон Савови) спечели Йозеф Хиншерлиетнер, EFIAP, MVÖAV от Австрия. Специален албум с близо 800 творби на автори от Фото салон’23 е отпечатан и ще бъде разпространен в 42-те участващи в 10-то юбилейно издание държави.

"Много са ми любимите фотографии. Много силно съм впечатлена от чуждестранните артисти. Много трудно е да кажа ето това е, но примерно много ми е интересен Явор Мичев, който се появи за първи път. Това е български фотограф от Русе. Той снима действително от 13-14-годишен. Сега вече е между 40 и 50, но никога не е снимал, вървейки по земната повърхност. Винаги снима от въздуха. Началото като като юноша е снимал от мото-делтапланери и качвал се на парапланери, на малки самолети. Сега от 2014 година използва основно безпилотни радио управляеми платформи. И любимата му сфера е аерофотографията и сбъднатата му мечта, защото той вижда по един съвсем различен начин света и този човек ми стана страшно интересен заради експерименталната си нагласа, заради търсенето, в което има и рискови елементи", разказа още Радост Николаева.

Според нея идеята за експеримент във фотографията се развива всяка година. "Елементите на различна гледна точка, на експериментален подход се чувстват във всяка от наградените фотографии. Фотографията вече не е това е статично изкуство, а хваща света в движение, в неговата собствена промяна, в конкурентни гледни точки. Така че наградите, които раздава Международния фото салон, акцентират върху иновацията, върху експеримента, върху промяната на гледните точки, както се развива самия свят и както осмото изкуство изисква да виждаме този променящ се свят", коментира Радост Николаева.

Гостизложбата „Избрано“ в Арт галерия Кръг се открива на 23 октомври /понеделник/ от 18:00 ч. и ще остане отворена за посетители до 17 ноември’23. Представена е селекция от най-добрите творби на  автори от България, Англия, Индия, Белгия, Руска федерация, Италия, Австрия, Испания, Китай, Ирландия, Саудитска Арабия, Естония, Оман, Люксембург, Франция, Полша.


в прикачения звуков файл може да чуете интервюто на Станислава Георгиева с Радост Николаева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Китайци и кубинци, българи и турци излизат на сцената на Дома на културата

Фестивал, който представя различните култури на народите, започва на 16 май в Кърджали. Организатори на събитието под надслов "Сцени на Арда" са  Общински център за култура и младежки дейности, Община Кърджали и Музикална къща ‘’Престо’’. Това съобщи Марияна Ликова, директор на Дома на културата - Кърджали.  Фестивалът ще се проведе в рамките на три..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Радост Николаева: В хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности

17-ото издание на инициативата „Мултикултурният град“ тази година започна днес 14.05.2024 г. с дърво с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство. То се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие Мехмедали, родена в Кърджали..

публикувано на 14.05.24 в 17:37

Ученици подготват театрална премиера по "Малкия принц"

Примиера по текстове на "Малкия приц" ще представят гимназисти от СУ “Отец Паисий”.  Пиесата със заглавие "Телефонът" ще се играе на сцената на театъра в Кърджали на 14 май от 19 часа.   Сценичната версия е на актрисата Маринела Драгомирова, която е и ръководител на театралната школа в СУ "Отец Паисий". "Имахме много търсения, много лутания...

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Откриха Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три. Специално..

публикувано на 11.05.24 в 16:11

Телефонът - една история за самотата в света на технологиите

"Телефонът" по "Малкият принц" е и стория за самотата на малкия принц от днешния живот - за нуждата и неспособността да се свързваме с другите, въпреки и заради технологичните процеси. Когато реалността и виртуалността стават взаимнозаменяеми, отчуждението е просто естествена последица. Или може би съзнателен избор? Гимназистите от СУ “Отец..

публикувано на 10.05.24 в 16:11

Творците на Кърджали ни канят на традиционната Великденска изложба

Дружество на художниците и Арт галерия ДАР в Кърджали канят всички приятели и почитатели на изкуството да посетят традиционната Великденска изложба. Откриването ще бъде на 24 април, сряда, от 17.30 часа в Керимовата къща. Както знаем, тя се намира на на ул. Климент Охридски 10. В експозицията ще бъде представен нов автор. Нека добавим цвят и..

публикувано на 23.04.24 в 12:40

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45