Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
В Крумовград откриват ранни форми на рак на маточната шийка благодарение на "Дънди"

Д-р Катерина Иванова
Снимка: Мехмед Реджеб


Съвременна апаратура, закупена благодарение на спечелен проект пред Фонда за насърчаване и подкрепа на микро, малък и среден бизнес на “Дънди прешъс металс”  ЕАД открива ранните форми на рак на маточната шийка при жените. Апарат от такъв клас, колпоскоп, няма дори в Кърджали, а предимствата са, че медицинската техника установява злокачeственото заболяване изцяло неинвазивно и безболезнено. 

Благодарение на средствата, заделени от Фонда на златодобивното предприятие през септември месец в Крумовград бе открита практика по специализирана медицинска помощ по акушерство и гинекология. Тя се намира на нова улица близо до автогарата, а специалистът, който работи в кабинета е д-р Катерина Иванова-Чолакова. За нея това означава: "Това е моментът, в който както казват, се връщаш към корените си, към родния дом".

Д-р Катерина Иванова е един от младите лекари, избрали да останат и да се развиват в страната, за което получава и стипендия. Още докато учи Акушерство и гинекология в Медицинския университет в Пловдив, работи като доброволец в Университетската болница “Свети Георги”. Опит натрупва и през тригодишната си практика в денонощна клиника “Медикус алфа”. Съавтор на клинични случаи, представени на големи научни форуми.

Ето какво означава за нея разкриването на практиката в родния град:

 "....за мен разкриването на още един кабинет, дава възможността на пациентките и на жените, на всички дами от общината и околните населени места, да имат най-малкото право на избор, да избират между двама гинеколози". 

А от ноември, специализирания работи с НЗОК по предварително определен график. Работното си време д-р Иванова обявява на своята лична фейсбук страница.

С какво разполага кабинета по акушерство и гинекология? "Кабинетът е съвременно оборудван, с един съвременен ехографски апарат, който беше всъщност и е съфинансиран по програмата на "Дънди". Иновацията, която имаме в кабинета, която също е по проект, е един съвременен колпоскоп, за извършване на колпоскопка диагностика. В помощ ранната диагностика и скрининг за рак на маточната шийка.

Как става изследването?С какво съвременният колпоскоп е щадящ за жените?

"най-просто казано, това е като вид микроскоп, с който се наблюдава тъканта на маточната шийка и се откриват възможно най-ранните промени в клетките. При процедурата не се взима тъкан. Това е безболезнено, неинвазивно изследване, при което апаратът е на разстояние от пациентката и след прилагане на определи багрила, така да кажа, само наблюдаваме, без да изпитва никаква болка пациентката".

Логично възниква и следващият въпрос - има ли апаратурата социална роля. Открити ли са случаи на рак в ранен стадий за да може да се овладее заболяването. "Към настоящия момент такъв тип диагноза все още не съм поставила, за което донякъде се радвам, но във времето за съжаление, най-вероятно....предвид наблюденията и опита, които имам, работейки в Пловдив е, че в точно такива отдалечени райони, се диагностицират най-тежки и напреднали случаи на рак". 

За ехографа Sonoskape, също закупен със средства отпуснати от Фонда за микро, малък и среден бизнес към Дънди прешъс, д-р Иванова казва:

"Какво да кажа за този клас ехографи? В избора си съм се посъветвала с колеги специалисти в областта на феталната медицина, които опит с наистина добър клас машини. Избирала съм го така че да бъде подходящ както за диагностика на гинекологични заболявания, така и да бъде в голяма помощ от гледна точка на акушерството - да може да се прави доплерова велосиметрия освен стандартната ехография и биометрия на плода".

Доплеровата велосиметрия е изследване, при което акушер-гинекологът проследява кръвния поток на майката към бебето и  на самия плод. При жените това изследване е популярно като “доплер”.

Какво е бъдещето на разкрития кабинет с оглед на това, че "Дънди Прешъс металс" планират изтегляне от района, ще остане ли практиката устойчива?

"Абсолютно смятам, че да. Медицината е сфера, която винаги хората ще имат нужда от лекар. И смятам, че в отдалечен район като този, категорично това ще бъде една практика, която  ще бъде устойчива във времето". 

Към момента д-р Катерина Иванова работи и в Университеската болница в Пловдив и в Центъра по майчина фетална медицина.

Тя успява да обзаведе кабинета си така, че пациентките да се чувстват удобно и в добри ръце. Шегува се, че се стреми да прилича повече на салон за красота.

Безвъзмездната финансова помощ за разкриването на специализирания кабинет е в размер на 24 005 лева. 

Чуйте повече в репортажа:


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15