Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска книга с кауза от Божидара Ангелова представиха в София

Изданието ще набира средства за талантливи младежи в неравностойно положение

Книгата за деца със заглавие „Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти“, чийто автор е кърджалийската детска писателка и поет Божидара Ангелова, бе тържествено представена в София. Изданието ще се разпространява с цел набиране на финансови средства за обучение на даровити млади хора в неравностойно положение. Да отпразнуват събитието се събраха представители на НПО-организации, издатели, приятели и привърженици на литературата за деца, представители на медиите и книгомани.

Според авторката тази книга е по-различна от другите, писани от нея преди това. „Необичайното е, че представената под формата на приказка история всъщност разказва за истинския и труден живот на едно изоставено в социален дом дете, което с подкрепата на добри хора, намира своя достоен път в живота. Разбира се, в приказката са използвани изразните средства, характерни за жанра, метафоричен език и образност“, споделя Божидара Ангелова. По думите ѝ прототип на главния герой в приказната история - мечето Мони, е студентката по психология Минка Кирилова – Мони. От няколко години момичето е част от менторската програма „Скритите таланти на България“ на НПО „Операция: Плюшено Мече“, чийто създател и ръководител е Михаела Стойкова. „Бях разтърсена, когато Мони ми разказа своите преживелици. Тя е претърпяла толкова несгоди и тежки моменти в своята крехка възраст и въпреки всичко не просто е оцеляла, а е поела по пътя на собственото си позитивно развитие – академично и творческо“, разказва още Божидара. Споделя, че Мони пише стихове и вече има стихосбирка зад гърба си, издадена пак с помощта на „Плюшено мече“, също учи психология с идеята да работи в социален дом за изоставени деца и да им помага. „Реших, че случилото се с нея е изключително поучително и вдъхновяващо, и трябва да достигне като послание до много деца. Поуката към малките читатели е многопосочна – насърчава към упоритост и трудолюбие, към добротворство и човечност и, разбира се, да развиват талантите си, да мечтаят, да постигат мечтите си и никога да не губят надяжда и вяра в трудни моменти“, обяснява авторката. Споделя, че писането на приказката ѝ е отнело повече от десет месеца, защото е искала тази „мечешка“ история да бъде оригинална, неподражаема и разпознаваема, много различна от всички приказки за мечета, които до момента съществуват на книжния пазар. 


Менторската програма „Скритите таланти на България“ – образователен проект на „Операция: Плюшено Мече“, който открива талантливи деца, лишени от родителски грижи или в риск, в цялата страна и им дава шанс да мечтаят смело и да се реализират професионално в избрана от тях сфера. Така с подкрепата на екипа на „Плюшено мече“ Минка Кирилова днес вече е втора година студентка по психология в Нов български университет. Две даровити момичета от Кърджали също са част от тази менторска програма.

Реализирането на идеята за тази книга се осъществява с помощта на хора с разнородни професии и интереси, но с една обща цел – да обединят усилията си в подкрепа на младите даровити деца на България. В основата стои екипът на „Операция: Плюшено мече“ с тяхното желание да създадат продукт, с който да се подпомага менторската им програма. Идеята да се издаде книга е на екипа на международната организация Big Bloom Hackathons, чийто отговорник за България и Източна Европа е Мария Касова. С подкрепа се включва и друга международна организация - Roud Table 6 Luxemnourg, които набират средства за изданието чрез състезание с хиляди гумени патета в река в Люксембург. Както вече споменахме, текстът на приказката е дело на кърджалийската писателка и поет Божидара Ангелова, а красивите илюстрации нарисува художничката Пламена Крумова-Петкова. Книгата се отпечатва напълно безвъзмездно от издателство Orange Books, което даряват всички приходи от продажбите в полза на НПО „Операция: Плюшено мече“ и менторската програма „Скритите таланти на България“.


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Китайци и кубинци, българи и турци излизат на сцената на Дома на културата

Фестивал, който представя различните култури на народите, започва на 16 май в Кърджали. Организатори на събитието под надслов "Сцени на Арда" са  Общински център за култура и младежки дейности, Община Кърджали и Музикална къща ‘’Престо’’. Това съобщи Марияна Ликова, директор на Дома на културата - Кърджали.  Фестивалът ще се проведе в рамките на три..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Радост Николаева: В хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности

17-ото издание на инициативата „Мултикултурният град“ тази година започна днес 14.05.2024 г. с дърво с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство. То се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие Мехмедали, родена в Кърджали..

публикувано на 14.05.24 в 17:37

Ученици подготват театрална премиера по "Малкия принц"

Примиера по текстове на "Малкия приц" ще представят гимназисти от СУ “Отец Паисий”.  Пиесата със заглавие "Телефонът" ще се играе на сцената на театъра в Кърджали на 14 май от 19 часа.   Сценичната версия е на актрисата Маринела Драгомирова, която е и ръководител на театралната школа в СУ "Отец Паисий". "Имахме много търсения, много лутания...

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Откриха Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три. Специално..

публикувано на 11.05.24 в 16:11

Телефонът - една история за самотата в света на технологиите

"Телефонът" по "Малкият принц" е и стория за самотата на малкия принц от днешния живот - за нуждата и неспособността да се свързваме с другите, въпреки и заради технологичните процеси. Когато реалността и виртуалността стават взаимнозаменяеми, отчуждението е просто естествена последица. Или може би съзнателен избор? Гимназистите от СУ “Отец..

публикувано на 10.05.24 в 16:11

Творците на Кърджали ни канят на традиционната Великденска изложба

Дружество на художниците и Арт галерия ДАР в Кърджали канят всички приятели и почитатели на изкуството да посетят традиционната Великденска изложба. Откриването ще бъде на 24 април, сряда, от 17.30 часа в Керимовата къща. Както знаем, тя се намира на на ул. Климент Охридски 10. В експозицията ще бъде представен нов автор. Нека добавим цвят и..

публикувано на 23.04.24 в 12:40

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45