Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителите на "Отец Паисий"

3
Снимка: архив СУ "Отец Паисий"

Още с възникването си през епохата на Възраждането, светското образование в българските земи през е било дело не само на родолюбиви българи, но и на цялото общество. Учителите са били на издръжка на местните общности, дарявали са се земи за училищни сгради, събирали са се дарения за книги, учебници и помагала. Дарителството е дълбоко вкоренено в българина и свързано много силно с представата  му за знание. Тази година първото светско училище в Кърджали „Отец Паисий“ отбелязва 110 години. Създадено с дарения и днес то тачи и пази волята на хората, отделили лични средства за знанието и развитието на децата на Кърджали. Броят на дарителите само в годините на демокрацията надхвърля 750 души и институции.

„Факт е, че от самото създаване на първото българско светско училище в Кърджали дарителството съпътства дейността на училището. Много граждани на Кърджали, много семейства  дълбоко осъзнават нуждата от подкрепа с цел получаване на добро възпитание и образование на своите деца. Всяко семейство е готово да отдели средства и да помага по  различен начин за постигане на целта „Чрез просвета за България“, какъвто е и девизът на нашето училище. А другият девиз, който е „Знанието е сила“, кара всички тези хора да са съпричастни към политиката на училището“, това коментира за Радио Кърджали директорът на „Отец Паисий“ Златко Атанасов.


Той припомни, че през 1926 г. първенците на града са съдействали за изграждането на новата сграда на училище „Отец Паисий“ (сегашният Бизнесинкубатор), като са определели парцела, на който да бъде построено.

Днес сградата отново се ползва от учениците, а надеждата и вярата на ръководството е училището да възстанови собствеността си върху нея и тя да стане неразделна част от „Отец Паисий“. Това не е някаква лична амбиция, а ще е от полза на хилядите деца на Кърджали, които се учат тук, тъй като ще облекчи обучението и преминаването на едносменен режим, обясни Златко Атанасов.

Той разказа, че дарителска акция поставя началото на училищния музей, който е разположен на последния етаж. Идеята е на инж. Дончо Захариев и неговото семейство, които даряват първата цигулка в Кърджали, френски велосипед от 20-те години на ХХ век, немско радио от същия период и още много други предмети. Инициативата е продължена с подкрепата на настоятелството и на някои учители, които съдействат училището да получи много семейни реликви, архиви, материални ценности на изявени личности и такива, свързани с историята на училището, като джобния часовник, мастилницата и преспапието на някои от главните учители през 20-те и 30-те години на миналия век.

Специално място Златко Атанасов отдели и на минераложката сбирка, оформянето на която работят биоложката Красимира Атанасова и известният минералог Малин Кацаров. Сред имената на учителите, създали музейната сбирка, директорът открои Петкова, Няголова, Славеева, Филипова, Арнаудова, Текелиева и с притеснения сподели, че пропуска много от тях.

Благодарение на дарения и финансова подкрепа от страна на фирми и институции са осъществени многократните участия на туристическия отряд на „Отец Паисий“ в националния поход „Козлодуй – Околчица“, както и участията в международна регата по река Дунав.

Едни от ценните дарения са семейните библиотеки, които също са ставали част от училищната благодарение на волята на дарителите. „Знаете, че имаше периоди, в които съществуваше дефицит в набавянето на една колекция от книги, албуми, справочници, речници“, припомни Златко Атанасов.

Традицията на даренията продължава и днес. „Най-големите дарители са нашите ученици, които успешно се реализират в живота и години след завършването си помагат на училище“, каза Златко Атанасов. С благодарност той даде за пример възпитаник на „Паисий“, днес адвокат в София, който обявил 50-тия си рождения ден за благотворителна кампания за родното училище и дарил събраните средства за закупуване на нова техника.

Сред постоянните дарители на „Отец Паисий“ са и успешно реализираните в сферата на информатиката и информационните технологии бивши възпитаници на училището, почти всички кърджалийски фирми, много фондации и семейства.

Една от любопитните дарителски кампании е осъществена през 90-те години от тогавашните ученици, припомни Златко Атанасов. „Създадохме по един проект училищна телевизия и училищно радио. Тези проекти бяха финансирани по национални  програми, но тези национални програми не можеха да обхванат нуждите и да задоволят  интересите и желанията на учениците и в рубриката, свързана с краезнанието, децата искаха  училището да закупи видеокамера, с която да се правят учебни филми. Тази видеокамера тогава струваше хиляди левове и се измерваше в десетки заплати и нямаше възможност да се закупи от бюджета. Тогава тези наши учени будни ученици с подкрепата на  своите учители с малки суми от лев – два -пет успяха да съберат средства и да закупим една полупрофесионална видеокамера. Така се създадоха първите ученически филми - за защитените растения и животни по Червената книга с колектив Стефана Василева и Красимира Атанасова; за пещерите в Източните Родопи заедно със спелеолога Минчо Гумаров; филма за Перперикон с г-жа Венета Филипова, още преди комплексът да придобие днешната популярност. Това е исторически спомен, който не може да бъде заличен“, сподели директорът на „Отец Паисий“.

Той обаче е категоричен, че не може да се говори за малки и големи дарители. Всеки, дал стотинка или левче до десетките хиляди левове, е истински дарител. Не в парите и количеството е измерението, казва Златко Атанасов. „Измерението е отношението, чувството на съпричастност, чувството на желание и любов да дадеш и чувството на осъзната необходимост. Ето сега вие бяхте свидетели на едно наше дете, което с ръцете си е изработило емблемата на училището като диамантен гоблен, както се изрази, и иска да я дари и да постави на видно място в училището под портрета на Параскева Ванкова и да остане да остане така като негов жест“, каза директорът.

А самият портрет на първата учителка също е дарение от художника Иван Стойчев. Както е дарение и реставрацията на паното „Апостолите на България“, изрисувано от Георги Трифонов, но възстановено от Павлина и Владимир Чукич.

Тази година училище „Отец Паисий“ отбелязва 110 години от създаването си. Големият концерт на 18 декември в театъра е предшестван от 110 идеи, които днешните учители и ученици реализират във времето от миналата учебна година досега. Някои от проявите ще бъдат реализирани в следващата 2024 година, като например засаждането на Паисиевата гора и изработването и поставянето на барелеф на първата учителка Параскева Ванкова.

целият разговор на Станислава Георгиева със Златко Атанасов може да чуете в прикачения звуков файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32