Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали от години няма регистриран случай, но регионът е с ниско имунизационно покритие и е сериозно застрашен

Здравните власти алармират за опасност от епидемичен взрив от морбили

Заболяването е силно заразно, води до усложнения, понякога до летален изход

4
Увеличават се случаите на морбили (снимката е илюстративна)
Снимка: newscientist.com

Тревожниданни за нарастване наслучаите на морбили в държавитеот Европейския съюз, огласихаот Световната здравнаорганизация. По повод тази тревожнатенденция в регионалнитездравни инспекции в странатапубликуваха апел и инструкциикъм родителите за превенция и реакция при случай на заболяване. Подробности за ситуацията даде за Радио Кърджали АнелияКараиванова, инспектор от дирекция „Надзор назаразните болести“ вРегионалната здравна инспекцияв Кърджали.

По данни на министерство наздравеопазването нараствазаболеваемостта от морбили и което е потревожно, че в съседство, вРумъния, има регистриран бум на морбили, като се посочват2000 заболели за последниямесец. Посочва се завишение в Австрия, Франция, Германия.

Занационална елиминация накаквото и да е заболяване,в държавата трябва да има 95%имунизационен обхват.В България запървото полугодие на тази година имамеобхванати с първи прием 83.6%, а свтори прием само 48.9%.Първи  прием е при деца на 13 месечнавъзраст.Вторият прием се прави на децана 12 години.Това е заложено вимунизационния календар наБългария и тазиваксина е задължителна.

ЗаКърджали за първотополугодие на 2023 година имаме обхват на първи прием дечица83.7%, а при 12 годишните,вторият прием е 64.6%. Кактовиждате и при нас за втората доза от ваксината сечувства спад на обхвата нанаселението. Това епредпоставка за тревога среднаселението, защото попразниците, които предстоят, сеочаква хората да пътуват, да севиждат с близки и евентуалноможе да се внесе заболяванетоот съседна държава.Затова апелът на Министерство на здравеопазването и на РЗИ вчастност е всички лица, родители на деца,които имат непъленимунизационен статус на морбилиили нямат данни за извършванена някаква ваксина, да сеобърнат към личните лекари надецата и ако не е поставенадозата в необходимия срок, тяможе да се направи приоритетнопред всички останали ваксини.Това е апелът, за да може да сесъздаде едно национално покритие. Това е целта, за да можемда предпазим населението“, подчерта Анелия Караиванова.

Всеки,който не е имунизиран, в каквато и да е възраст, е застрашен.Единствената защита еваксинацията.Това се посочва във всичкиданни на Министерство наздравеопазването и Световната здравна организация.

От РЗИ предупреждават родителите за опасността, приканват към ваксиниране

Здравният инспектор препоръча родителите, които поради някаква причина не знаят дали детето им е получило нужните защитни дози, да се обърнат към личния лекар. Той със сигурност разполага с тази информация, дори ако е заменен наскоро. Имунизационният статус на детето може да бъде получен при спазване на определени процедури и от базата данни на Националната здравна каса.

Даже на детето да му предстои да бъде ваксинирано наскоро с друг вид ваксина, приоритетно трябва да се постави тази срещу морбили, заради настъпващата опасност.Тя е комбинирана тройнаваксина.Така се прилага от 2000-тагодина насам и включва морбили,паротит и рубеола.Трикомпонентна ваксина се води“, каза още Караиванова.

Тя припомни, че по време на епидемията от морбили в началото на века в кърджалийския регион е имало 400 заболели. „Правеха се ваксини на място,извънредни приеми. Ходехме порайони, където има малцинственигрупи да обхващаме населението. Не трябва да стигаме дотози етап на заболяването иотново да се върнем“, категорична беше здравният експерт.

От 2001 годинав област Кърджали няма регистрирани заболели от морбили.

У нас има  единнаинформационна система, къдетосе въвеждат данните за всички нови случаи и се обработват данните от цялатастрана за морбили и рубеола. Заболеваемостта от тези болести сеследи стриктно. РЗИ са уведомени дасформират и мобилни екипи, акосе налага да се ходи на място врайони, където има ималцинствени групи, прикоито е по трудно обхващането надецата с ваксини.„Ние сме насреща, за даосъществим този контрол итова ваксиниране принеобходимост“, посочи Анелия Караиванова.

МБАЛ

Морбилито е заразно заболяване,спрямо което имаме активнаимунизация, тоест можем да се предпазимчрез ваксинацията.То е тежко заболяване,тежко протичащо с достапоследици, каза инфекционистът д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Тя припомни за големия епидемичен взрив от морбили, който имахме у нас през 2009 и 2010 година.  „За този двугодишен период сарегистрирани 24 500 заболели.Това е най-голямата епидемия отморбили в Европа следепидемията в Украйна през 2006година.Случаите в България тогавасъставляват 72% отрегистрираните в Европа за2010“, посочи д-р Маринова.Според нея уроците от посочента ситуация са научени. „Вече контрола върхуимунизациите в нашата страна еизключително активен и сенадявам да няма епидемичноразпространение, а би могло даочакваме спорадични случаи“, изрази надежда лекарят.

Тя коментира и данните на РЗИ за ниското имунизационно покритие в страната и обявената епидемия в Румъния, като подчерта, че има реална опасност от преминаване на заразата през границата и вноса ѝ и у нас.

Ззаболяването се предава повъздушно капков път чрез кихане кашляне ивисок говор, когато се отделятпръски, в които може да сесъдържа вируса и той заразява.Източник на заболяването е самоболният човек.Симптомите, на които трябва дасе обърне внимание, това са високата температура,появата на дребно петнистобрив по лице, тяло и крайници,хрема, кашлица.Ако такива симптоми имаме, сеобръщаме веднага към личнителекари.

Има риск от заразяване и на ваксиниран човек, но при негозаболяването ще протече много по-леко отколкото принеимунизиран. „Заболяването протича тежко приимунокомпрометирани, при възрастните, а при имунизираните протича по-леко.Не че е невъзможно да се зарази.Възможно е. Но няма да бъдетежко, с последствие“, категорична бе лекарката.Това етежка инфекция,може да се засегнат всички органи и системи, заяви тя. По повод станалото модерно напоследък антиваксърство, коментира: „Като инфекционист смята, четова е неправилно поведение,при положение, че разполагаме сваксинални препарати,прилагани дълго време идоказали своята ефективност като предпазване и в същотовреме като безвредност. Нямапричина да се прави този отказ,защото съществува непрекъснатореална опасност да серазболяват, било то от морбилито, било то от детски паралич,било то от паротит.Това са все сериозни заразниболести и ние винаги сме се радвали, когато имаваксинален препарат, койтоможем да приложим и дапредотвратим тежко протичанесъс сериозни последствия и, пазиБоже, смъртен изход“, заяви инфекционистът д-р Магдалена Маринова.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32