Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Милушев: Свинското погребение е свещен ритуал за българина

Цели родове се събират когато се коли прасето, по селата се правят графици

| Интервю

Заколването на прасето е не просто обичай, то е част от духовната и кулинарна култура на българина. 

Това каза в ефира на радио Кърджали читалищния деец и известен кулинар от Хасково Александър Милушев. 

"Свинското погребение е свещен ритуал за българина. То е родова традиция. Цели родове се събират на "свинското погребение", разказва Милушев.

"Много е важно прасето да се заколи бързо и безболезнено. За това се иска голям майсторлък. Защото ако се изтърве прасето се стига до трагикомични ситуации.

Колячите се гощават с "осмянка". Това е коремът на прасето, който се вари със зеле. Той се приготвя веднага и се дава на мъжете, които още разфасоват останалите части на прасето. Събират се много гости, идват роднини. 

Дори е имало случаи когато се ходи до магазина за още месо, за да продължи угощението. 

За това за да не стига до такъв срам и конфуз, много къщи гледат по две прасета. Едно за самия ритуал и още едно - за да имат стопаните месо за зимата.

За Хасковския край е типична пачата. Тя се прави от ушите, краката и опашката на прасето. Представлява заготовка за много вкусна супа. Приготвя се с много чесън и оцет. И е незаменим реанимационен медикамент след тежък банкет. Също както и шкембе чорбата", допълва Милушев.

Печенето на ушите на скара е характерно за други райони на страната. В Хасковско го практикуват най-вече кръчмарите и го сервират като деликатес.

Нищо от прасето не се хвърля - всичко се използва. В миналото са дерели кожата и са правели от нея цървули. В Тракия е по-типично пърленето на козината. Така сланината се приготвя 

с кожата. Също така типично за Югоизточна България е сланината да не се слага в саламура, а в каче. Реди се ред сланина, ред едра сол и накрая се затиска с голям и тежък камък.

Още любопитни подробности за свещения ритуал, както и стихотворението на Милушев "Българска идилия" може да чуете в прикачения звуков файл:


     

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Секторът на тютюнопроизводителите очаква добра реколта и високи цени

Тютюнопроизводителите в България отбелязаха Световния ден на тютюнопроизводителите. Събитието беше организирано от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 (НАТ-2010), съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия и Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. „От година на година надграждаме това, което правим по..

публикувано на 30.10.25 в 11:35

"Ана" - роман за любовта, когато сме най-нежни и уязвими

Журналистът и писател Росен Карамфилов наскоро издаде своя изповеден роман "Ана", посветен на жена му.  Художник на корицата е Борис Валентинов, а на илюстрациите Кольо Карамфилов. Това е третият роман на Росен Карамфилов, който би могъл да бъде резюмиран в една единствена дума, и тя  е любов.  Тя носи ритъма на поема, на безпощадно..

публикувано на 29.10.25 в 13:50

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Накрая на тази част една рецепта от нашата задгранична приятелка Петя Аргирова за Димитровден - лимонени пилешки бутчета. Във втората част на предаването, ще ви разкажа как премина традиционната изложба, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври.  След това ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
доц. Михаил Околийски

Мълчанието в семейството ражда насилието в училище

В последните месеци почти няма ден без новина за проява на агресия сред млади хора – побои, инциденти, дори убийства. По думите на доц. Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи, това не са изолирани случаи, а симптом на дълбок обществен проблем. „Младите хора просто отразяват това, което виждат около себе си – в..

публикувано на 28.10.25 в 23:01
Стефани Згурева

Скандинавски мъх и листно-декоративни растения са водещите в интериорното озеленяване

Как у дома да бъде хем красиво, хем здравословно за живот? Още повече през есента, когато все повече държим прозорците затворени, въздухът застоява и свежестта си отива.  Много просто - залагаме на растенията, ще ви кажат специалистите по интериорно озеленяване. И за да не се налага да "уморяваме" цветята от преполиване или засушаване, даваме..

обновено на 24.10.25 в 16:01

Откриват празника на смилянския фасул

„Ако не бяха двете ковид години, сега щяхме да сме на 25-ото издание“, сподели Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ в село Смилян. „Тогава прекъснахме заради ограниченията с достъпа на посетители и участници, така че вече 23 години работим не просто за популяризирането на наименованието Смилянски фасул, а за неговото свързване с..

публикувано на 24.10.25 в 11:50
Сияна показа една от най-ценните си награди, спечелена на математическо състезание в Хонконг

Сияна Николова: Когато често си победител, хората престават да го забелязват

Сияна е гордост за всички ни, тя е дете, надраснало връстниците си, каза Васил Анастасов, учителят по гайда на талантливото момиче. „Слушах Сиянка и искам от сърце да я поздравя. Тя е едно прекрасно, талантливо и умно дете, което изпреварва възрастта си и с радост мога да кажа, че се гордея с нея и с всичко, което постига. Трудът, който..

обновено на 23.10.25 в 17:38