Заколването на прасето е не просто обичай, то е част от духовната и кулинарна култура на българина.
Това каза в ефира на радио Кърджали читалищния деец и известен кулинар от Хасково Александър Милушев.
"Свинското погребение е свещен ритуал за българина. То е родова традиция. Цели родове се събират на "свинското погребение", разказва Милушев.
"Много е важно прасето да се заколи бързо и безболезнено. За това се иска голям майсторлък. Защото ако се изтърве прасето се стига до трагикомични ситуации.
Колячите се гощават с "осмянка". Това е коремът на прасето, който се вари със зеле. Той се приготвя веднага и се дава на мъжете, които още разфасоват останалите части на прасето. Събират се много гости, идват роднини.
Дори е имало случаи когато се ходи до магазина за още месо, за да продължи угощението.
За това за да не стига до такъв срам и конфуз, много къщи гледат по две прасета. Едно за самия ритуал и още едно - за да имат стопаните месо за зимата.
За Хасковския край е типична пачата. Тя се прави от ушите, краката и опашката на прасето. Представлява заготовка за много вкусна супа. Приготвя се с много чесън и оцет. И е незаменим реанимационен медикамент след тежък банкет. Също както и шкембе чорбата", допълва Милушев.
Печенето на ушите на скара е характерно за други райони на страната. В Хасковско го практикуват най-вече кръчмарите и го сервират като деликатес.
Нищо от прасето не се хвърля - всичко се използва. В миналото са дерели кожата и са правели от нея цървули. В Тракия е по-типично пърленето на козината. Така сланината се приготвя
с кожата. Също така типично за Югоизточна България е сланината да не се слага в саламура, а в каче. Реди се ред сланина, ред едра сол и накрая се затиска с голям и тежък камък.
Още любопитни подробности за свещения ритуал, както и стихотворението на Милушев "Българска идилия" може да чуете в прикачения звуков файл:

Тютюнопроизводителите в България отбелязаха Световния ден на тютюнопроизводителите. Събитието беше организирано от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 (НАТ-2010), съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия и Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. „От година на година надграждаме това, което правим по..
Журналистът и писател Росен Карамфилов наскоро издаде своя изповеден роман "Ана", посветен на жена му. Художник на корицата е Борис Валентинов, а на илюстрациите Кольо Карамфилов. Това е третият роман на Росен Карамфилов, който би могъл да бъде резюмиран в една единствена дума, и тя е любов. Тя носи ритъма на поема, на безпощадно..
Накрая на тази част една рецепта от нашата задгранична приятелка Петя Аргирова за Димитровден - лимонени пилешки бутчета. Във втората част на предаването, ще ви разкажа как премина традиционната изложба, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври. След това ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още..
В последните месеци почти няма ден без новина за проява на агресия сред млади хора – побои, инциденти, дори убийства. По думите на доц. Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи, това не са изолирани случаи, а симптом на дълбок обществен проблем. „Младите хора просто отразяват това, което виждат около себе си – в..
Как у дома да бъде хем красиво, хем здравословно за живот? Още повече през есента, когато все повече държим прозорците затворени, въздухът застоява и свежестта си отива. Много просто - залагаме на растенията, ще ви кажат специалистите по интериорно озеленяване. И за да не се налага да "уморяваме" цветята от преполиване или засушаване, даваме..
„Ако не бяха двете ковид години, сега щяхме да сме на 25-ото издание“, сподели Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ в село Смилян. „Тогава прекъснахме заради ограниченията с достъпа на посетители и участници, така че вече 23 години работим не просто за популяризирането на наименованието Смилянски фасул, а за неговото свързване с..
Сияна е гордост за всички ни, тя е дете, надраснало връстниците си, каза Васил Анастасов, учителят по гайда на талантливото момиче. „Слушах Сиянка и искам от сърце да я поздравя. Тя е едно прекрасно, талантливо и умно дете, което изпреварва възрастта си и с радост мога да кажа, че се гордея с нея и с всичко, което постига. Трудът, който..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478