Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха кърджалийския учител Нурай Садулов с орден на Наполеон

| Репортаж
5
Н. Пр. Жоел Мейер връчи високото отличие на Нурай Садулов
Снимка: Галина Стефанова

Третия по ранг орден във Франция – Орден на академичните палми, получи учителят от кърджалийската езикова гимназия “Христо Ботев” Нурай Садулов. Високото държавно отличие му бе връчено лично от френския посланик в България Н.Пр. Жоел Мейер на специална церемония в Езиковата по молба на отличения, който е възпитаник на училището.

Орденът на академичните палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно – и личности, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език, сочи информация в интернет.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Отличието има три степени: рицар, офицер, командор. Нашият съгражданин получи степен „Рицар“.

Носителите му членуват в създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на Академичните палми. Тази институция е под почетния патронаж на президента на Република Франция, на Министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион. Тя има над 30 000 членове, сред които и много чужденци от 75 страни. Носители на ордена „Академични палми“ са и стотина българи, сред които вече вече и кърджалийският учителя Нурай Садулов.

По отколешна българска традиция посланикът беше посрещнат с хляб и сол

Посланик Жоел Майер и придружаващата го делегация –директорът на Френския културен институт у нас Люк Леви и културното аташе Клодия Калво, бяха посрещнати от почетен шпалир от гвардейци в Езиковата и разбира се, по стар български обичай, с хляб и сол.

В словото си посланик Майер представи накратко професионалния път на Нурай Садулов, посочи високите постижения на учениците му на различни национални и международни състезания. Посланикът подчерта, че кърджалийският учител приема професията си като мисия и му благодари за усилията и постоянството да популяризира френския език и култура.

От своя страна награденият Нурай Садулов изказа своята благодарност към френската държава за високата оценка. „Бих искал преди всичко да изразя дълбоката си признателност към Френския институт в София и френското посолство, които ме определиха като достоен за това престижно отличие. За мен е голяма чест да го получа във Ваше присъствие днес и тук в тази гимназия, където бях ученик и научих френски език преди около 35 години и където преподавам вече от 20 години“, каза в отличеният кърджалийски преподавател.


Той изказа своите благодарности на хората, които са го съпътствали до достигането на високото отличие. „Това, което е разочароващо днес е, че вече нямаме френска паралелка, френски език, благодарение на който гимназията стана езикова. За съжаление някои решения на Министерство на образованието ни създадоха много проблеми. И тъй като френският е жив и дори много жив език, ние се надяваме и ще направи всичко възможно от следващата учебна година отново да се предлага в гимназия „Христо Ботев“. Изключително съм благодарен на негово превъзходителство посланика на Франция и на ръководителите на Френския институт и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, че пътуваха специално в това зимно време от София до Кърджали. Това е доказателство за тяхната подкрепа, загриженост и ангажираност към преподаването на френски език в нашия регион. Това е добра възможност да призовем Министерството на образованието и местните и национални институции да дадат своя принос за възстановяването на френския език в нашата гимназия. Оставам оптимист и съм сигурен, че ще успеем да осигурим условията за истинско езиково многообразие“, апелира Садулов.

На церемонията присъстваха областният управител Никола Чанев, заместник-кметът на община Кърджали Даниел Делчев, началникът на Регионалното управление по образованието в Кърджали Ангелина Костова, директорът на Гимназията Даниела Павлова, колеги и приятели на отличения.

И

Нурай Садулов, е роден и израснал в Ардино, затова постижението му беше оценено високо и от родното му място. Той получи поздравителен адрес от името на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан. Поднесе го видният ардински общественик Селяхидин Карабашев.

В типичен свой стил, емоционално, той каза, че името Нурай на родния му език означава „лунна светлина“, но Нурай днес доказва, че винаги свети със собствена светлина. Той е доказателство за това, че може да си тук и да си на европейско ниво“. Карабашев направи препратка към миналия век и припомни името на друг виден ардинец, съименик на Садулов, проф. Ахмед Садулов, който е завършил престижното учебно заведение в Париж – Сорбоната.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15