Нова година настъпва само след няколко часа. За този час обаче домакините се подготвят поне един ден преди празника. Да се купят пресни плодове и зеленчуци, да оцелееш в хипермаркета и да намериш най-добрите цени на нужните ти хранителни продукти е безспорно едно от приключенията преди самата подготовка на новогодишната трапеза. Разбира се, генералната задача е масата да е добре украсена, с празнична покривка, блюдата също да са естетически и гастрономически издържани, разнообразни и да има за всекиго по нещо - като например цитрусови плодове за изтрезняване, минерална вода, за тези, които не пият алхокол и подбрани питиета. Така и доброто настроение е гарантирано. За своята празнична подготовка, ще ни разкаже топкулинарката Росица Генчева.
Тя слага на новогодишната трапеза руло с пилешко и свинско, студена торта с картофи и майонеза и крем карамелена торта.
"Трепетът за 31-и всеки го знае и тази година реших да е нещо по-различно, надявам се моите хора да не си чуят менюто, тъй като и съпругът ми е рожденик. тази година съм решила да правя един хубав свински врат."
СВИНСКИ ВРАТ С ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ И СМЕТАНА
"За шест души два два и половина свински врат без кост. Срязвам си го на две, леко си го начуквам, обработвам си го с подправки - кимион, черен пипер и много малко чубрица, магданозче прясно много. Три пилешки бутчета, които също ги начуквам, ги поставям на месото. Завивам си го хубаво. Отгоре слагам около 300 грама шунка си отива или бекон, така със сланинка. Увивам, слагам си го с конци, които не изгарят в печката. Запържвам си половин кг гъби, с две три глави лук. Това нещо го слагам около месото, заливам си го с една чаша вино. Върху месото също слагам от лука и гъбите. Наоколо слагам и два три картофа, едно две морковчета, чушка червена, и те така се запичат много добре. Слагам домакинска хартия и фолио и пека на 180 градуса около час и половина. След което засилвам фурничката около 200 градуса на 30 минути, махам отгоре фолиото. С един черпак махам всичкото, което е около месото, минавам го през пасатор, слагам една малка сметанка за готвене и то става нещо уникално за заливане на месото. Това ми е специалитетът, става нещо уникално, препоръчвам го на всичко!
След това месото се нарязва по диагонал и се залива със сосчето".
Салатата на трапезата на Росица Генчева е и тип предястие - коледен венец в ринг за торта. Продуктите, които се използват за руска салата се редят на редове. Между всеки ред се слага майонеза, магданоз, чесънче и горчица. След това се оставя да стегне в хладилник.
Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..
Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди". Голяма част от..
Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..
В епизод 48 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" водещият Нурай Садулов представя, след дълга обиколка из долината на Лоара, последния департамент в регион Център Вал дьо Лоар, а именно Лоар е Шер. Ще чуете: Откъде идва името на департамента? Коя песен допринася за известността на департамента във Франция? Кои са..
След това ще ви разкажа как премина срещата на ценителите на словото с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер. А Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на..
През месец април Бургас ще се превърне в сцена на фолклорно вдъхновение и съхранена традиция с третото издание на Националния фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“. Събитието, което носи името на емблематичната странджанска певица, ще се проведе на 25 и 26 април, като официалният старт е предвиден за 09:30 часа в Дома на културата на..
И тази пролет, на 12 април, лазарки от Народно читалище „Родопски фар“ ще обиколят домовете в кърджалийския квартал „Гледка“, за да благославят и пеят за здраве и плодородие. За възобновената традиция разказа Здравка Димитрова – библиотекар в читалището. „И тази година ще спазим обичая лазаруване. След шестгодишно прекъсване, миналата година..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478