Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен солен венец в ринг за торта, свинско и пилешко със сос от зеленчуци

| обновено на 03.01.24 в 14:28


Нова година настъпва само след няколко часа. За този час обаче домакините се подготвят поне един ден преди празника. Да се купят пресни плодове и зеленчуци, да оцелееш в хипермаркета и да намериш най-добрите цени на нужните ти хранителни продукти е безспорно едно от приключенията преди самата подготовка на новогодишната трапеза. Разбира се, генералната задача е масата да е добре украсена, с празнична покривка, блюдата също да са естетически и гастрономически издържани, разнообразни и да има за всекиго по нещо - като например цитрусови плодове за изтрезняване, минерална вода, за тези, които не пият алхокол и подбрани питиета. Така и доброто настроение е гарантирано. За своята празнична подготовка, ще ни разкаже топкулинарката Росица Генчева.

Тя слага на новогодишната трапеза руло с пилешко и свинско, студена торта с картофи и майонеза и крем карамелена торта.

"Трепетът за 31-и всеки го знае и тази година реших да  е нещо по-различно, надявам се моите хора да не си чуят менюто, тъй като и съпругът ми е рожденик. тази година съм решила да правя един хубав свински врат."

СВИНСКИ ВРАТ С ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ И СМЕТАНА

"За шест души два два и половина свински врат без кост. Срязвам си го на две, леко си го начуквам, обработвам си го с подправки - кимион, черен пипер и много малко чубрица, магданозче прясно много. Три пилешки бутчета, които също ги начуквам, ги поставям на месото. Завивам си го хубаво. Отгоре слагам около 300 грама шунка си отива или бекон, така със сланинка. Увивам, слагам си го с конци, които не изгарят в печката. Запържвам си половин кг гъби, с две три глави лук. Това нещо го слагам около месото, заливам си го с една чаша вино. Върху месото също слагам от лука и гъбите. Наоколо слагам и два три картофа, едно две морковчета, чушка червена, и те така се запичат много добре. Слагам домакинска хартия и фолио и пека на 180 градуса около час и половина. След което засилвам фурничката около 200 градуса на 30 минути, махам отгоре фолиото. С един черпак махам всичкото, което е около месото, минавам го през пасатор, слагам една малка сметанка за готвене и то става нещо уникално за заливане на месото. Това ми е специалитетът, става нещо уникално, препоръчвам го на всичко!

След това месото се нарязва по диагонал и се залива със сосчето".

Салатата на трапезата на Росица Генчева е и тип предястие - коледен венец в ринг за торта. Продуктите, които се използват за руска салата се редят на редове. Между всеки ред се слага майонеза, магданоз, чесънче и горчица. След това се оставя да стегне в хладилник. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15