Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният орган на СТДБ отчете дейността си за миналата година и очерта акцентите за настоящата

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България отчете дейността на организацията и набеляза акцентите в календара за тази година на заседание на общото си събрание. В декларация тракийци се възпротивиха на действия на Константинополския патриарх* Вартоломей I, наградиха с най-високото си отличие заслужили членове, приеха нови, планираха честването на предстоящи годишнини на Съюза.

Приетата от Върховния комитет декларация ще бъде публикувана на сайта на Съюза и изпратена на Министерството на външните работи, както и на председателите на парламентарни групи в народното събрание, съобщи Красимир Премянов, председател на СТДБ. По думите му, документът е реакция „на продължаващи години наред опити на Вселенския патриарх да ограничава в максимална степен възможностите на българската религиозна общност, която отива от България в тези църкви, местната, която е организирана от Българската православна екзархийска фондация, да се ограничават правата, да се ограничи присъствието на български свещеници и като често се отказва искането на светия синод на искането на определените представители на българската църква да участват в службите пред български християни и така продължаващия години наред опит да отнема автономността на българските църкви в сегашната турска държава“.  Сред причините за недоволството на тракийци той допълни още ограничаването на възможностите да се назначи свещеник в храмовете „Св. Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин след смъртта на отец Александър Чъкърък, посегателство срещу паметника на Антим I, построен от тракийци и други.

Нарушеният принцип за равнопоставеност между всички църкви и отношението към нашите права в българските храмове, нас сериозно ни притеснява и изразяваме своето голямо недоволство от това“, категоричен беше Премянов. Той припомни прецедент от кроя на миналата година по време на службата за храмовия празник в църквата „Св. Стефан“, когато Вселенският патриарх произнесе реч на гръцки език, „в която, едва ли не, определи, заклейми създаването на отделна българска православна църква, като грешка“.

По думите на председателя на СТДБ в църквата „Св. Стефан“ без съгласието на Светия синод е назначен свещеник, който е напуснал БПЦ. Премянов напомни и друг случай на особено отношение – неодобрение от страна на Вартоломей I, определеният от Светия синод Поликарп да води службата по повод годишнината от освещаването на храма „Св. Стефан“. Това довело до отказ водената от президента делегация да се включи в честването.

Да запазим патриотичната тематика в нашата история автентична и тя да е източник на национално самочувствие на младото поколение е друг акцент в приетата декларация.

Премянов съобщи, че се работи по инициатива за представяне на енциклопедия „Тракия“ и тематична изложба за борбите за национално освобождение и единение на тракийци и в Република Северна Македония.

Създаваме паметници, не рушим“ е друг акцен в декларацията, посочи председателят. „Сега правим паметник на Дядо Чъкърък, който е последният борец за българската памет и дух в  Одрин“, допълни той. Откриването на паметника предстои през март, когато е годишнината от смъртта на свещеника.

В календара на СТДБ за тази година е честването на 100-годишнината от създаването на Тракийския младежки съюз, 90-годишнината на Тракийския научен институт и 180-та годишнина от рождението на Кап. Петко Войвода.

Върховният комитет е приел нови членове, сред които са именити професионалисти и общественици, като Стоян Райчевски, акад. Васил Сгурев, дипломатите Милен Люцканов, Георги Димитров, актьорът Мариус Донкин, доскорошния посланик във Ватикана Богдан Паташев и др., съобщи още Премянов.

С най-високото отличие – златен медал „Кап. Петко Войвода“ с лента са били наградени заслужили дейци на тракийското движение, сред които чл. кор. Иван Гранитски.

Почетена е била паметта и на отишлите си от този свят именити радетели на тракийската кауза, като Сливенския митрополит Иоаникий, отец Александър Чъкърък и отец Боян Саръев.

До месец март се очаква да излезе от печат втори том на енциклопедия „Тракия“ – бит, нрави, обичаи и традиции на тракийските българи. Авторският колектив включва учени от БАН.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


* Забележка: Със свое решение турският съд е постановил забрана да се нарича Вселенски патриарх, защото това нарушава принципа на равнопоставеност на различните вероизповедания. Съгласно решението на съда предстоятелят на екзархията трябва да бъде титулуван Константинополски патриарх.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15