Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читателките на годината в Кърджали Бахар и Златина: Нямам непрочетена книга

5
Директорът Елисавета Кехайова награди победителките Златина Брънгова и Бахар Емин
Снимка: Галина Стефанова

Единадесетгодишната Бахар Емин зае рекордните над 740 книги за три години от Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали. Петокласничката пътува от години от с. Чифлик, за да посещава културната институция. Тази година беше отличена за трета поредна година с наградата „Читател на годината“ в категория „Деца“.

Инициативата за избор на читателите-първенци се провежда от 2015 г., а победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература.

Първата година, в която Бахар е спечелила приза е 2021. Тогава тя е заела 198 книги. През 2022 достига до 299, а през 2023 томчетата в заемния ѝ картон са 246.

Бахар печели приза за трета поредна година

Бахар обича да чете фантастика и хумористични книжки. „Искам и другите деца да четат, а не да се занимават пред компютъра“, споделя едно от големите си желания девоката.

„Гатанки в рими“ е първата заета от библиотеката книга преди три години. Често вниманието ѝ първо привличат илюстрациите. Понякога прочита резюмето преди да направи избора си. Чете всички препоръчани от училище, а и няма заета и непрочетена книга. Случва се и да препрочита. Една такава е „Ние, врабчетата“, защото се оказала много не само интересна, но смешна и фантастична. Харесало ѝ е, „че главните герои са врабчета, разказват за своя живот и дават важни житейски ценности“, споделя Бахар.

Чете когато няма домашни и уроци за подготвяне, а също, когато  ѝ стане скучно. Петокласничката се занимава с оригами, а също свири на цигулка. Категорична е, че ще продължи да чете и „ако е на късмет“ догодина смята отново да стане „Читател на годината“.

Виждан и Бахар Емин


Майката, Виждан Емин, която е начален учител в основно училище „Максим Горки“ в с. Чифлик, е един от главните „виновници“ за този успех на Бахар. Тя я е довела за първи път в библиотеката. „Реших, че е време вече да се запознае с чудния свят на книгите и да усети магията на четенето, да има широк светоглед“, дава рецептата майката. Самата тя също обича да чете и то разнообразна литература, въпреки че не ѝ остава много време. На всички родители препоръчва и като майка на читател рекордьор, и като начален учител, да четат заедно с децата си, да коментират книжките и да предизвикват и възпитават любознателността им, „да дарят децата си с това богатство“.


Златина Брънгова бе отличена в категория

В категория „Възрастни“ носител на приза „Читател на годината 2023“ стана Златина Брънгова.  Тя е служител в държавно предприятие, а четенето ѝ е хоби, граничещо с по думите ѝ – „болестно състояние“. Даже няма спомен откога е абонат на библиотеката, със сигурност повече от 20 години. Виждала е примера на четящата си майка, но не мисли, че това е единствената и решаваща причина да се пристрасти и тя. „При мен това е болестно състояние. Аз обичам всички книги, харесвам всички книги. Първо ги харесвам по корица. След това по заглавие и си казвам – сега ще прочета съдържанието, за да разбера дали си отива тази скъпа, шарена, хубава корица с това заглавие и така стигам до края“, разказва Златина.

Няма любими автори, нито жанр, но все пак отдава предпочитанията си на трилърите и криминалетата. В момента е на тема скандинавски автори, заради неочакваните финали в творбите им. „Харесва ми стила им. Нещо различно вкарват в криминалния жанр. Държат ме под напрежение. Никога не отгатвам убиеца, така че определено не ставам за детектив и краят е винаги неочакван, което е най-интересното за една книга“, признава Златина. И продължава: „При мен няма започната книга и недовършена. Колкото и да е скучновата, колкото и да ми е тегава, я довършвам винаги“. Няма специална система на четене, но го прави във всяка възможна свободна минута.

Живее наблизо до библиотеката, харесва ѝ отношението, което получава от екипа. Това са част от  причините, които допълнително подхранват страстта ѝ към четенето.

Златина споделя, че не препрочита книги. „Не обичам да се връщам към нещо, което вече съм прочела“. Има само един такъв случай с три тома на Нидал Алгафари, към които се е върнала повторно след години, за да ги разбере по-добре. Не се втурва към „модерни“ заглавия и автори. Прочита ги, но преди това изчаква. Българските творци, дори младите, приятно я изненадват и счита, че спокойно могат да си съперничат със световни имена. „Аз мисля, че като нищо сме си на много високи позиции, стига да имат възможност да се развият извън България“, категорична е наградената читателка.

Има надежда за идните поколения и навиците им да четат, защото въпреки че вероятно не го правят от хартиени носители, всяко дете непременно си намира източниците на информацията, която му е нужна, за да се развива в сферата, която му е интересна.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15