Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

| Репортаж

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция, а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г. и усилията на тогавашните народни представители да изградят равноправна европейска държава. Представена бе и реплика на звънеца, използван по време на заседанията от Антим Първи, който организира първия политически салон в България. Цвета Караянчева коментира за вълнуващия момент, когато е видяла и държала в ръцете си оригиналния звънец: 

"За мен беше огромна чест, че имах възможността да държа звънеца, който Антим Първи държи при първото заседание. Медният звънец е изработен през 15 век. Характерното за него е, че когато звъни, неговото звънене е 35 секунди. На дръжката е написано „Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мене нещастния от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене.” 


В открития урок, учениците от гимназиален етап в град Кърджали, както и ученици от СУ "Васил Левски" Крумовград, научиха интересни факти свързани със създаването и приемането на Търновската конституция. Като започнем от сградата, където се е помещавало Учредителното събрание, (която е бивш турски конак, изграден от Колю Фичето), колко души са били народните представители и какви групи е имало. Като например, 116 депутати са били по право такива, т.е. работили са в различни учреждения и институции, но 96 са били избирани от народа и сред тях е имало и неграмотни. 
"Изборите тогава не са били с бюлетини, а с бобчета в различни цветове или с боб и кукуруз, но вълнението за хората е било голямо, тъй като те отивали да изберат своите представители в управлението на държавата", разказа Цвета Караянчева. Депутатите били в три групи - консерватори с представител Тодор Икономов, либерали с представител Петко Каравелов (който е бил и подпредседател на Събранието), и групата на колебаещите се, които били мнозинството. "Колебаещите се не били добре ориентирани и това дало възможност на по-начетените да надделеят", уточни Цвета Караянчева: 
"Така, Петко Каравелов със своите изключителни ораторски умения надделял с възгледите на либералите. Тъй като в първоначалния си вид Конституцията е била консерваторски настроена. Каравелов обаче е успял да убеди по-голямата част от народните представители и в крайния си вид документът приема по-либерална форма." 

Цвета Караянчева обобщи основите, заложени в Конституцията като правото на всеки да бъде свободен и изкореняване на робството, свобода на словото и печата, а също и право на безплатно образование, като открои, че българите изключително много са държали на грамотността. Друг интересен момент е правото на глас, като Конституцията казва, че български граждани навършили 21 години имат право да избират, а навършили 30 години имат право да бъдат избирани. Като понятието е било, че разбира се, се има предвид мъжете. Много по-късно жените са имали това право и то само жени омъжени, разведени или вдовици. 

Относно гласуването, Любомир от клуба по Историка в СУ "П. Р. Славейков", каза коя според него е приемливата възраст хората да имат право да гласуват: 
"На 18 години, смятам, че хората са достатъчно зрели, предвид, че се навършва и пълнолетие. Това е една добра възраст, където може да се съчетаят погледа на един навлизащ в света на възрастните човек и човек, който обаче носи със себе си креатичността на детските години." 
Любомир казва още, че като млад човек, много го боли от апатията, която вижда сред обществото за случващото се в политическия живот. 
В открития урок участваха и ученици от школата по история в СУ „Васил Левски“ – Крумовград. Те представиха своето издание на Исторически бюлетин в който периодично отделят внимание на знакови дати за българската история. Този път в бюлетина се разказваше за годишнината от приемането на Търновската конституция. Учениците описаха фрагменти от нея. 

Цвета Караянчева разказа още на учениците, каква е била процедурата по приемане на законите. Като ден след гласуването е имало прегласуване, за да имат възможност депутатите да изгладят, като задраскат или изтрият дадена дума, която не им харесва от тяхното изказване. Тук правим едно сравнение с днешните депутати, които нямат тази възможност и всичко изговорено и направено като реакции се вижда и по телевизии, чува се по радиото, коментира се в социалните мрежи, където представителите н народа нямат право на грешки, лапсуси и неблагоприличен език, а напоследък се нагледахме на всичко това. 
 Цвета Караянчева подари на всички училища-участници екземпляри от т.нар. Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и промяната от княжество в царство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05