Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха ученици от Езиковата гимназия на церемония в София

Снимка: зикова гимназия „Христо Ботев“ - Кърджали

На 11 май, по време на най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Деня на Кеймбридж 2024 г., се състоя тържествена церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL). Събитието се проведе в София, съобщиха от Езикова гимназия „Христо Ботев“ - Кърджали.

През месец март ученици от цялата страна взеха участие в националния кръг на престижния форум, на който бе домакин ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали. 

Деветокласникът Борислав Кондаклиев, в най-високото ниво B2, е на трето място със 107,5 точки, а Берин Шабан от 10. клас е със завидните 90 точки. В ниво В1 Алейна Самиева от 9. клас получава 92,5 точки, а Адлен Исмаил от същия випуск – 87,5 точки. Осмокласникът Симеон Павлов в ниво A1 Senior e с 6-и резултат от 114 точки. Учениците се пребориха с над 7300 участници в състезанието от най-добрите училища, езикови школи и центрове в страната. Заслуга за успехите им имат и техните учители Динко Георгиев, Снежана Христова и Дора Тодорова.

В художествено-музикалното състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата за пореден път клипът на ЕГ „Христо Ботев“ -„Beauty and the beast“ в изпълнение на талантливата Елица Ламбева от 10. клас, бе високо оценен от журито, което му отреди престижното трето място.

Възпитаниците на Гимназията се представиха достойно и на олимпиадата по английски език на МОН. 

Тази година националният кръг се проведе на 23 март във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в град София. Участие в трета група взеха Елисавета Добрева и Берин Шабан от 10. клас с преподавател Снежана Христова, като Берин за втора поредна година се класира за национален кръг. На олимпийците бяха дадени грамоти за достойно представяне и постигнати високи успехи - доказателство за положените труд и усилия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мюфтийството обяви кампания "Да споделим курбана си"

За предстоящия мюсюлмански празник Курбан байрам, който е на 16 юни, Мюсюлманско вероизповедание в Република България обявява Национална дарителска кампания  за курбани под надслов ,,Да споделим курбана си“, съобщи Сезер Садуллов, районен координатор за област Кърджали. Той уточни, че кампанията е вече обявена и до 12 юни се приемат записвания. Тя е за..

публикувано на 04.06.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Изложба в Архива в Смолян показва илюстрации на "Диви разкази"

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов бе открита в Държавен архив - Смолян. Представянето на пътуващата изложба започва от Смолян, а откриването е част от събитията, включени в честванията на 105 години от рождението на писателя, които са под патронажа на Министерството на културата.  Представянето на изложбата е съвместна инициатива..

публикувано на 04.06.24 в 11:52

Съборът на народното творчество в Крумовград събра 340 самодейци

340 самодейци от читалищата и учебните заведения на територията на община Крумовград се включиха в традиционния събор на народното творчество. Той се проведе за 29-ти път и събра жители и гости на Крумовград. Участниците в събора изпяха песните на своите деди, изиграха най-хубавите нашенски танци и показаха красотата на местните носии, събрали..

публикувано на 04.06.24 в 10:47

Деветокласничка дари на училището си собственоръчно изработен гоблен – портрет на Ботев

Деветокласничката Полина Узунова изработи гоблен – портрет на Христо Ботев и го подари на училището си – Езиковата гимназия в Кърджали, за патронния празник. В продължение на три месеца Поли е подредила хиляди мъниста, за да извая образа на поета революционер и на 2 юни, деня, в който се прекланяме пред подвига на героите си, да го поднесе в..

публикувано на 04.06.24 в 01:29

Проучване сочи, че гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение към..

публикувано на 02.06.24 в 13:12

Ще информират младите хора за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от Сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното пространство има..

публикувано на 02.06.24 в 10:59

Качамак по вековна рецепта готвиха в Шумнатица (видео)

Стотици жители и гости на кирковското село Шумнатица се стекоха на селския мегдан на 1 юни за Празника на качамака. Той се превърна в традиция и жители и гости на селото за поредна година се събраха, " за да почетат зърнената култура, дошла по нашите земи от далечно Мексико и превърнала се не само в основен земеделски продукт за българина, но и в..

публикувано на 01.06.24 в 19:07