Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласниците се явяват на НВО на 19 и 21 юни

Допълнителната дата е само за специфични случаи, отнема и възможност за класиране в първите три етапа

| Интервю
Ангелина Костова

От  завършващите общо1101-н седмокласници в област Кърджали, допуснати до явяване на изпити по български език и математика на предстоящото национално външно оценяване са 1083-ма. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. „Има разлика, защото имаме ученици, насочени от Комисията за хронични заболявания, която функционира на територията на Регионално управление на образованието, ученици със специални потребности, които също са насочени по становище на Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващо образование“, поясни Костова.

Изпитите ще се проведат съответно на 19 юни по български език и литература и на 21 юни по математика. Те ще започнат в 9.00 часа, като кандидат-гимназистите трябва да са по местата си в изпитните зали половин час по-рано. Задължително трябва да носят в себе си документ, удостоверяващ самоличността им и служебната бележка. На изпитите се пише само с черен химикал. За математиката са необходими също молив и чертожни инструменти.

Всеки от изпитите се състои от по два модула. За изпълнение на първия седмокласниците ще имат на разположение 75 минути, а за втория – съответно 90 минути. Максималният брой точки, който може да получи един ученик на всеки един от изпитите е 100.

Изпитът по чужд език е по желание. Той ще се проведе на 20 юни. В област Кърджали такъв ще има само в училището в училището в с. Припек, където желание са заявили трима ученици.

От тази година има новост, според която седмокласници ще имат възможност да се явят на НВО на втора, допълнителна дата, но само при определени условия.Тези, които не могат да се явят на редовната дата в случай, че в деня на изпита са били в болничен престой или задължителна изолация, или карантина, или поради смъртен случай на член от семейството на ученика, настъпил до един месец преди изпита“, уточни Костова. За да получи възможност да се яви на допълнителната дата обаче родителите или настойниците на кандидат-гимназистът трябва да внесат определени документи пред началника на РУО. След определена процедура разрешението се дава от Министъра на образованието и науката. „Важно е също да кажем, че учениците, които ще се възползват от възможността да се явят на допълнителна дата, за тях има специфично условие, че те няма да участват в класиранията веднага от първите етапи. Те могат да участват в класиране след четвъртия етап на класиране на свободните места, останали от официалните първо, второ и трето класиране“, подчерта Костова.

Още подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Вчера и днес Златоград е домакин на първата по рода си изложба в родопския град - произведения на изкуството от захар. За това събитие ни разказва Галина Стефанова , която разговаря с Мариела Велева от Тополовград, която участва в конкурса "Златоградски захарни етюди". След това отново се връщаме към интервюто с певицата Златина..

публикувано на 23.06.24 в 13:44

Радослав Милев: Задълженията на община Кърджали са около 100 млн. лева

На 19 юни в Бизнес инкубатора бе проведено публично обсъждане на плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024-2026 г. За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект възлиза на приблизително 5 000 000 лева. Освен оптимизиране на местните приходи и събираемостта им, ще бъде затегната бюджетната..

публикувано на 21.06.24 в 13:46