Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3500 вида комари виреят по нашите географски ширини, разпространяват различни болести

Тъмните дрехи пазят от комари, светлите – от кърлежи

В никакъв случай кърлежът да не се разтрива между пръстите или да се чука с камък при унищожаването му

| Интервю
4
Д-р Магдалена Маринова
Снимка: Личен архив

Абсолютно забранено е кърлеж да се смачква между пръстите, да се чука с камък или други подобни действия, след като бъде изваден от тялото на човек. Това са изключително опасни начини за унищожаването, защото ако е заразен, може да пренесе заразата чрез най-малка раничка по кожата, или ако попадне в окото. Правилният начин е да бъде сложен в хартия и изгорен или да бъде унищожен със спирт
Сериозната препоръка е на д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в кърджалийската многопрофилна болница „Д-р Атанас Дафовски“. Тя посочи най-сериозните болести, които са пренасяни чрез ухапвания от кърлежи и комари. 
Инфекционистът препоръча, връщайки се вкъщи след разходка сред природата, „ние винаги трябва да направим един преглед, като особено внимание трябва да обърнем на подмишниците, слабините, главата, задната част на коленете, пъпа на корема, около кръста, вътре и около ушите. Ако открием, че има впит кърлеж, трябва максимално бързо да се предприемат действия за отстраняване. Това може да бъде при личен лекар или в спешно приемно отделение, а в някои случаи и в домашни условия. Искам да обърна особено внимание, че кърлежът се хваща с пинсета и леко постепенно се издърпва без да се върти и без да се извива. Не се слага мазнина. Това, което битуваше много дълго във времето. Ако успеем да го извадим цял, йодираме мястото, след което изваденият кърлеж се унищожава или със спирт, или се изгаря. Ако при изваждането главичката се скъса, остане в раничката, незабавно трябва да се обърнем към хирург за отстраняване на главичката. Колкото по-рано извадим кърлежа, толкова по-малка е вероятността, ако той е заразен, да предизвика заболяване“, категорична бе д-р Маринова. 
На какво трябва да се обърне особено внимание след сваляне на кърлежа?
„Две са насоките. Едната е за локални прояви на ухапването, зачервяване, отток, болка. Това може да бъде с алергична причина, но може да бъде началото, първата фаза на Лаймската болест. От общите прояви трябва да се обърне внимание на изявата на температура, главоболие, обрив по тялото. В ендемичните райони за Кримска (хеморагична треска), какъвто район сме ние, тук, трябва да се обърне внимание за кървене от венците, за хеморагични петна по кожата, мускулни болки, отпадналост, безсилие. Всичко това, ако се появи след ухапване от кърлеж, веднага трябва да се потърси медицинска помощ, за да се предприемат спешни мерки за адекватно лечение“, препоръча лекарят.
Кърлеж
Каква е най-добрата профилактика срещу кърлежи?
От кърлежи най-добре предпазват светли дрехи, добре пристегнати около китките и глезените. За хората с професии, рискови за евентуален контакт с кърлежи, е силно препоръчително „откритите части (на тялото, б.р.) трябва да бъдат добре обработвани с подходящи за кърлежите репеленти, а дрехите предварително да бъдат обработени с реметрин“, подчерта д-р Маринова. Всички останали хора, които имат не много интензивен досег с природата в ежедневието си, трябва да обърнат внимание на редовното окосяване и обработването на тревните площи в паркове, междублокови пространства, бездомните кучета. Трябва да се следи популацията на бездомните кучета, тъй като те са преносители и „резервоар“ за някои от болестите, разпространявани чрез кърлежите. Домашните любимци, кучетата, когато бъдат прибрани у дома след разходка, също трябва да бъдат щателно преглеждани за кърлежи. Насекомите се отстраняват от тях по същия начин, както от човешкото тяло. „Ухапването от кърлеж не предизвиква болка и ако не се прегледаме, ние може изобщо да не разберем. Когато той се напие с кръв, се пуска и много често заболелите от дадена болест, която пренася кърлежа, нямат спомен, че са ухапани, защото не са разбрали“, предупреди д-р Маринова.
Борбата с кърлежите е сравнително по-лесна, отколкото тази с комарите. По нашите географски ширини тези насекоми са широко разпространени – над 3 500 вида, като също пренасят много различни заболявания. Особено внимание сред тях се обръща на Западнонилския енцефалит.
Комар, денга
Каква е ефективната профилактика срещу комарите?
„Първо трябва да сме добре информирани къде има регистрирани такива заболявания, защото се приема, че там комарите могат да разнасят заболяването. Трябва да избягваме места, които са влажни, има застояла неподвижна вода – езера, блата, язовири, защото те обичат влажните и топлите места. Също да няма гола плът, т.е. да сме добре облечени. Тук се препоръчва облеклата да бъдат с по-тъмен цвят, защото светлите цветове – бяло, розово, жълто, е установено, че привличат комарите. Личната защита е най-вече използването на репеленти. Ако нямаме, можем да си направим, като си добавим в лосиона за тяло капки от масло на лавандула, валериан, анасон, мента, кедър, мащерка. По този начин, третирайки откритите повърхности, ние си гарантираме, че няма да бъдем нахапани от комари“, посъветва д-р Маринова.
Още подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

Милан Миланов: Бузлуджа даде новото начало на левицата

Социалистите казват, че тази година на Бузлуджа се обърнали отново към идеите и принципите, към смисъла, който е събрал предшествениците на историческата поляна. Но идеята за обединението на левицата предизвика много страсти, противоречиви коментари, откровени интриги и разбира се, силно одобрение. Общественикът и привърженик на..

публикувано на 31.07.24 в 16:08

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34