Пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус фест“ се оказва изключително популярен даже зад пределите на област Кърджали, изненадващо дори за създателите му от народно читалище „Обединение 1913“. Това сподели в ефира на Радио Кърджали секретарят на читалището и един от основните „мотори“ на събитието Камелия Чолакова.
В събота от 10 часа предстои пътуващият кулинарен фест да има своята четвърта спирка в кърджалийското село Кобиляне.
„В Глухар като публика се включиха хора от Плевен, от Видин, от Стара Загора, които са прочели за фестивала и на път за плажовете на Бяло море се отбиха и станаха част от нашия празник. А пък в Стремци, туристи, които са тръгнали за Перперикон също бяха наши гости. Тоест фестивалът е популярен извън Кърджали вече и това много ме радва“, каза Чолакова.
За първи път на изданието в Кобиляне кулинарни изкушения ще бъдат разделени на отделни маси – готвени ястия, тестени изделия и сладкиши, за да не се объркват ценителите, които се включват в дегустацията.
Изложението на гастрономическите творения има състезателен характер. Винаги има класиране и наградени. „Хората много се надпреварват. Много им харесва да участват в конкурс и тези, които получават награди са изключително щастливи“, сочат наблюденията на Чолакова.
Своите готварски възможности представят не само дами, но също и мъже. Един от призьорите миналата година е бил мъж, който е приготвил пиле под тенекия. „Той ще участва и тази година с това много вкусно нещо, което беше направил, така че каня всички, които обичат да си похапват вкусно, да дойдат в Кобиляне да опитат тази вкусотия“, препоръча тя.
Има конкуренция и между поколенията, като младите представят по-често модерни ястия по рецепти, прочетени в интернет или видени във филми, разкри още организаторът на феста.
Сред редовно представяните вкусотии са къпаната баница, традиционна за региона, приготвена в различни варианти, както и другото типично ястие за местните хора – кешкек. При сладкишите пък винаги има изненади, но палмата на първенството все още държи т.нар. трилече.
Въпреки че са приготвени по традиционна рецепта, все пак всяко ядене има свой, специфичен и неповторим вкус, защото „на всяка майсторка майсторията е различна и явно и материалите, които се влагат са различни, така че всяка баница има различен вкус и нямат нищо общо с тези, които се продават в Кърджали, несравнимо е качеството“, подчерта Чолакова.
Тя призна, че не е успяла досега да приготви успешно нито едно от представените ястия, за които е получила рецепта от майсторите, „но съм обещала, че ще направим курсове и открити уроци по приготвяне на баклава, ще ги обявим кога са и да заповядат всички, които искат да се научат“, покани Камелия Чолакова.
Вярно е, че храната обединява и сплотява, „но ние имаме сериозни успехи и по отношение на културната част на програмата“, припомни тя. „За мен е много важно хората от малките населени места да се докоснат до културата, която се предлага в града“, категорична беше Чолакова. Тя посочи за пример създаването на самодейни състави в някои от селата, където е гостувал „Вкус фест“, което е било провокирано от изявите на съставите към НЧ „Обединение 1913“, които винаги участват в програмата.
В пътуващия фестивал на храната и изкуствата свои изделия винаги представят и творци-приложници, което също привлича сериозен интерес.
За поредното издание в село Кобиляне тази събота се очаква специална изненада. „Кобиляне ще ни изненадат с нещо, което ще ни разкажат. То се казва „Пътят на вълната“ – как се добива вълната и как се стига до плата, какви етапи преминава“, повдигна завесата за любопитните Камелия Чолакова.
Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.
В село Боровица, община Ардино, се проведе заключителният концерт по проект за популяризиране на турския фолклор. Събитието беше организирано от групата за турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра 1921“ – Ардино. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г., съфинансирана от..
От 29 до 31 август в смолянското село Момчиловци ще се проведе Осмият международен фестивал на киселото мляко . Събитието събира почитатели на Родопите, българските традиции и китайската култура. „Фестивалът е за ценителите на традициите, природата и културния обмен. Подготовката върви усилено“, заяви пред Радио Кърджали кметът на Момчиловци Сийка..
Завръщане към корените, носталгия или просто да носиш България в сърцето си. Интересът към автентичната българска народна носия става все по-голям, казва Здравка Чолакова, която от 20 години шие народни носии - така, както са го правили дедите ни, спазвайки всички правила. Всеки елемент на шевицата, на гайтана, на цвета, си има..
С музика, спорт и традиции започна петото издание на „Дните на Ардино“. Основен акцент тази година е Фестивалът на чистите храни от Родопите , който събира местни производители на мед, млечни продукти, билки и традиционни родопски специалитети. Концертната програма включва изпълнения на известни артисти, фолклорни състави от страната, както и..
На 5 август от 13:00 ч. във фоайето на читалище „Родопска искра“ в Ардино ще бъде открита художествената изложба „Родопски палитри“. В нея участват творци от Кърджалийска и Смолянска област. Своите произведения ще представят Камбер Камбер, семейство Чукич, Георги Шишков, Станка Насташова, Петя Денчева, както и братята Христо и Ангел Банкови...
С концерт на Белослава и нейния бенд завърши второто издание на инициативата на община Кърджали „Дни на приятелството“. Дворът на Регионалния исторически музей се изпълни с публика, която аплодира харизматичната изпълнителка и се наслади на джаз и соул музика на живо. Певицата благодари за поканата от кмета Ерол Мюмюн и припомни, че първото ѝ участие..
Огнено шоу, йога, ди джей наред с фолклорна програма и работа с вълна съпътстват празника н а смолянското село Арда тази година. Той ще се проведе три дни - петък, събота и неделя, а програмата започва от 20.30 часа. Следва джаз от преместилия се да живее в малко населено място , саксофонист..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478