Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи


Благодатна е тази есен, а лятото сякаш няма край, защото температурите са все още високи. Вече навдига глава зелето, а морковите, камбите и керевизът пък берем от дълго време. Карфиол също има отдавна, както и тикви, праз и целина. Заради топлото време, реколтата подрани. От плодовете зреят дюлите и зимните круши. Всичко това - и духът на есента, и витамините може да уловим в определени кулинарни ястия, разядки и десерти. Така например може да си изсушим последните домати на слънце, а пък от гъбите, които скоро ще надигнат пънчета, може да направим хубаво печено с картофи. Повече хрумки за есенната трапеза, ни дава шеф Пеньо Иванов, който се е отделил от градската суета от няколко години и вече предпочита артистичния псевдоним само "Васко":
ИЗСУШЕНИ ДОМАТИ НА СЛЪНЦЕ

"Това, което аз правя, е от различни видове домати. .....това е, което аз искам да са - различни видове домати, за да имам различни видове вкусове домати. ...моите сушени домати, да, пак ги суша на слънце, след това с чесън и каквито билки има в момента в градината... В момента имам маточина. Розмарин имам. Лавандула, мащерка всичките тези неща, в различни количества и пропорции с чесън, зехтин и сушени домати. След това ги разбърквам, овкусявам със сол на вкус, слагам някакъв оцет, аз имам мой винен оцет и слагам от него. Мога да сложа и малко лимонов сок, за да получа още още вкус различен....Така да се затвори и да се обогати вкуса, и след това ги стерилизирам. Това е, което аз правя за себе си, и ми се получава чудесно. 

"А може ли да се сложи черен пипер? "...ако хората обичат черен пипер да слагат..... има няколко продукти, които аз съм чел, че са дразнители за организма. В това число черен пипер, в това число горчица и в това число нашите любими български люти чушки. Те по някакъв начин са дразнители, защото пък има люти чушки, които са повече лекарства. Именно затова миналата година садих кайен пипер, защото той е малко повече лекарство. Всеки може сам да прецени как да си запазва нещата. Факт е, че времето в България позволява да се суши всичко и факт е, че може би нашите прароднини са преценили, че могат да сушат повече плодове и това на тях им е окейФакт е обаче, че и много чушки са сушилиТова със сигурност е така. Сега, за домати, аз наистина нямам спомен някои мои баби и прабаби да съм ги виждал да сушат домати.

РАЗЯДКА СЪС СУШЕНИ ТИКВИ

"Но аз пък си зададох въпроса защо пък да не се сушат тикви. И си бях направил едни торби тук, пълни със сушена тиква. След това направих разядка от тях, накиснах ги с червено вино.  След това сложих малко концентриран домат, каквото реших там като подправки, сложих малко свинска мас. .....понеже в доматите има едни мастноразтворими неща, които са полезни за човешкото здраве и по-специално за простатата и така нататък, за да можете мазните неща да се разтворят в тази мас. И след това имах една чудесна разядка. Сложих и люти чушки вътре и с малко зехтин, става чудесно". 

За тази разядка шеф готвачът използва и  бяла обикновена тиква, и така наречените цигулки. Тя се реже на продълговати парчета, изсушава се за няколко дни и след това имаш дълго време разядка.

За повече рецепти и комбинации от есенни вкусове, чуйте разговора на Радка Петкова с шеф готвач Васко.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слабо участие в регионалния преглед за Копривщица 2025 в Кърджали

В рамките на Тракийския събор в Кърджали се проведе регионалният преглед на фолклорни състави за участие в Националния събор на народното творчество в Копривщица 2025. Участието тази година беше изключително оскъдно – представиха се само два състава и една индивидуална изпълнителка. В прослушването се включиха Съставът за автентичен тракийски фолклор..

публикувано на 23.06.25 в 14:43

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част журналистът Георги Тошев открива завесата пред най-новата си книга-биография на тъжно-смешния актьор Георги Парцалев "Хамлет от град Левски". А Нурай Садулов, отново ще ни заведе в страната на любовта и виното с рубриката си "Франция, мон Амур". Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..

публикувано на 22.06.25 в 18:18

В село Полковник Серафимово отново ще звучат песните на Георги Чилингиров

На 28 и 29 юни (събота и неделя) село Полковник Серафимово ще се превърне в сцена на родопския фолклор, където за поредна година ще се проведе фестивалът, посветен на песните и творчеството на Георги Чилингиров. Организатори на събитието са Народно читалище „Отец Паисий – 1926“ в селото, а участници и гости се очакват от различни краища на страната – от..

публикувано на 21.06.25 в 16:55

Гайдари от цяла България се събират в село Стойките

На 28 и 29 юни в село Стойките ще се проведе Шести национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Организатори на събитието са Народно читалище „Пробуда - 1903“, Кметство село Стойките и Община Смолян.  Мария Кисьова – председател на инициативния комитет на гайдарския събор, подчерта, че натрупаният опит през годините се надгражда с всяко следващо..

публикувано на 21.06.25 в 16:20

Асоциация "Родители": Националното външно оценяване задълбочава неравенствата

В края на учебната година фокусът отново пада върху националното външно оценяване (НВО) – този път не толкова заради резултатите, колкото заради въпросите, които поражда самият му формат. Според Асоциация „Родители“ настоящият модел на провеждане на изпитите не само не отговаря на нуждите на учениците, но и задълбочава образователните неравенства...

публикувано на 20.06.25 в 11:46
ДФА

"Диви ягоди" разцъфтяха на сцената в Кърджали

Кърджали отново се докосна до магията на българския фолклор чрез впечатляващия концерт-спектакъл „Диви ягоди“ на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Събитието, което се състоя пред пълна зала, донесе истински празник за сетивата и душата на публиката – среща с традицията, красотата и живата памет на България. Под художественото и..

публикувано на 18.06.25 в 22:13

"Родопи филм фест" се фокусира върху темата за храната

За поредна година Родопи филм фест излъчва безплатно над 50 документални филма в Смолян, като този път фокусът е върху темата за хранене. Фестивалът ще се проведе от 10 до 13 юли в града, като за начало е открит в амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“ с премиера на канадския документален филм „Алманахът на..

публикувано на 18.06.25 в 16:01