Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева



Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци, които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата. 
Много хора харесват и домашната лютеница, но пък истинската екшън офанзива по печенето на зеленчука, смилането, варенето и затварянето в буркани е непосилна за повечето хора. А и тук, в града, все повече от нас нямат двор, нито време и сили да участват в това кулинарно начинание.
В миналото е и времето, в което по градинки и квартали димяха казани с доматената разядка, характерна за българската кухня. В същото време цените в магазина често ни шокират и така килограм лютеница може да достигне и 15 лева за килограм, при това на промоция. Дали обаче си струва да правим домашна лютеница, от чисто икономическа гледна точка, тоест дали ще спестим бели пари за черни дни? Ако вземем една популярна рецепта на Росица Генчева например, виждаме, че само зеленчуците за 10 буркана от малките ще ни излязат 25-30 лева в зависимост от качеството и дали чушките са купени печени или сурови. Като прибавим олиото, червеното вино и подправките, цената скача още нагоре.
За калкулацията и начина на приготвяне, разговарях с кулинарката Росица Генчева, която ни предлага мързелива рецепта и не спира да си вари лютеница:
".....няма по-добро нещо от домашната лютеница, и това през годините се доказа". 
Дали е по-икономично, ако си я направим у дома?
"Никаква сметка няма. Не е икономично, нито е по-изгодно, но просто е по-вкусно, въпреки че не подценявам и пазараСтараят се, особено фирмите, тази селска лютеница, едросмляната ми харесва също. Не мога дакажа, че всичко вече трябва да е само домашно, но друго си е когато сам човек си го направи - знаеш какво слагаш, знаеш как го правиш. И това е мнението на всички". 
"Ами аз мога да ви кажа, че е малко по-евтино. Примерно ако за 10 буркана  трябва да се дадат едно 50 лева, защото по-малко аз не виждам, дори и на промоция.... толкова излиза горе-долу и това, което си купим. Много е скъп тази година пазара ,това мога да кажа. Най-евтини домати никакви, за готвене на пазара са 2 лева и част от тях се изхвърлят. Капията или пипер, зелен и червен, но в лютеницата се слага червена капия и тя е скъпа - 2.20 и 3 лева. Има тук там по 2 лева, но не е това, което човек иска да вземе.  Тя трябва да е така дебеличка, месеста, лесно да се бели, те като текнат едни води, то половината е вода.
Май останахме напоследък малко хората, които сме традиционалисти и си обичаме да си го приготвим в къщи. Много народ си пазарува. 

"Тази лютеница става уникална. За една доза аз лично приготвям 3 kg червени домати, 3 kg червени чушки, подчертавам капия, 1 kg патлажан, аз предпочитам от този розовия, да го кажа, защото той не е горчив много, много е добър, светлият патладжан. 1 kg моркови и някои ще се учудят, но слагаме и 3 глави кромид лук, защото той придава нещо невероятно като вкус. Една глава чесън, 3 супени лъжици сол, 5 супени лъжици захар, давам цялата рецепта, както ми е точно. Половин чаена чаша червено вино. Майка ми така я правеше и просто съвсем друга става с червеното виноМного е хубава. Една и половина чаена чаша олио, когато говорим за чаена чаша, това са 250 милилитра, 2 супени лъжици оцет и подправки. Аз си слагам 1 супена лъжица млян черен пипер, задължително слагам кимион, и 2-3 ситно нарязани връзки магданоз, но това вече накрая. 
Начин на приготвяне 
"......обелваме патладжаните, нареждаме го нарязан на едри парчета, поръсваме го със сол да си пусне, все пак горчивината. Няколко пъти се измиват, аз ги подсушавам и тогава ги слагам в тавата. Чушките изчистени също се правят на по-едри парчета, морковите на парчета, обелени, разбира се. Домати може и да не се белят, но добре е, да са белени... Лук, чесън, всичко се залива с изброените продукти, оцет, сол, захар. Поставя се в тавата, който има голяма тава, хубава, дълбока тава, е нужно. Слагате отгоре фолиото и започва да се пече. В продължение на часове, мога да кажа може би минимум 3-4 часа отнема. Но то просто забравяш, че имаш нещо, така че не е толкова трудоемко. Ако имате тава по-малка, на две се разделят продуктите и от време навреме се разбърква. Все пак да не загарят продуктите. В един момент се получава една течност, но това нека да не ви притеснява, тя се изпарява, като махнем фолиото. Между другото, това искам да кажа, отначало се засилва фурната на 250-300 градуса, след това бавно се намалява на около 180 градуса. Когато видим, че стане хубаво гъстичка, дето се вика, се получа една пътечка, и се разбърква. Изключваме фурната, оставяме да изстине. Тогава слагам накрая магданоза и минавам леко с пасатор. Стерилизираме за 15 минути. Ако нямат хората пасатор, може да се използват и обикновена преса ръчна, за картофи. Това е моята лютеница. От тази доза и излизат 10 буркана. Навремето имаше 400 милилитра буркани - точно 10 броя или 15 от 330 милилитра. Всяка домакиня вече има от тези буркани. За предпочитане е да е в по-малки бурканчета, защото е по-удобно. Не можеш в компотен буркан да сложиш лютеница, защото отгоре се получава мухъл след няколко дена. Препоръчвам тази лютеница, защото нищо не се пече, а същевременно става печена, сварена и накрая си се запържва чудесно с олиото, което се слага".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родопският певец Фидан Меров с нова авторска песен

Младият родопски изпълнител и солист на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, Фидан Меров, представи своята нова авторска песен „Тодор си конче йездеше“. Това е поредната му творба, вдъхновена от красотата на Родопите и живата традиция на родопската песен. „Това е новата ми авторска песен, която направих преди около година и половина, но сега дойде..

публикувано на 27.09.25 в 16:55

15 фолклорни групи се включиха в онлайн предизвикателството „Да запеем заедно“ на Дарина Славчева Славова

Тракийската певица и преподавател Дарина Славчева Славова продължава своята мисия да съхранява и популяризира българската народна песен. Само преди месец тя отправи поредното си онлайн предизвикателство „Да запеем заедно“, което този път беше насочено към певческите фолклорни групи в страната. „В предизвикателството се включиха 15 групи от различни..

публикувано на 27.09.25 в 16:10

Кръстникът на „Мистериите на Хухла“ за пътя от импровизацията до традицията

През почивните дни ивайловградското село Хухла отново стана сцена на фестивала „Мистериите на Хухла“, който се проведе за 27-и път. Двигател на инициативата е писателят и журналист Иван Бунков – родом от селото, а кръстник на фестивала е неговият приятел Пламен Димитров от издателство „Пламар“. „Случайно станах кръстник на фестивала, но Хухла ми е..

публикувано на 24.09.25 в 15:02
Четири поколения наследници се събраха на панихидата за отец Георги Стоянов

Когато си потомък на герой е важно, заставайки до гроба му да не се срамуваш и да си добър човек

Понякога един човек остава в историята на семейството не просто като роднина, а като институция. Такъв беше дядо поп Георги – не като личност от плът и кръв, а като символ. „То се говори за него с няккав признателност, с много уважение, с голяма почит“, като памет, вкоренена дълбоко в поколенията. Така започва „пътуването в спомените си“..

публикувано на 23.09.25 в 17:52

Балкански студентски пленер в Момчилград в памет на арх. Станислав Луков

От 22 до 28 септември в град Момчилград ще се проведе Петият Балкански студентски архитектурен пленер в памет на арх. Станислав Луков, който е вдъхновител на събитието. Инициативата ще се състои за първи път в България, като 12 студенти ще предлагат архитектурни идеи за Тракийското светилище в село Татул - национален паметник на културата с..

публикувано на 22.09.25 в 13:31

Откупени са повечето дървени произведения в помощ на недоносените бебета в Смолян

За ден и половина 6 780  лева събра изложбата на Руско Кюлханов, който подреди свои дървени произведения на изкуството в НЧ "Светлина 1925" в Момчиловци. Поне 70 % от артикулите са изкупени, каза за радио Кърджали авторът. Парите са събрани от откупки и дарения, а средствата са за  Неонатологията към многопрофилната болница в Смолян...

публикувано на 22.09.25 в 13:01

Красимир Премянов: Паметта за избитите тракийски жени и деца е урок за бъдещето на България

Традиционният Национален тракийски женски събор-поклонение в памет на 42 жени и деца от село Манастир, убити след гоненията през 1913 година, се проведе в крумовградското село Аврен в събота. Събитието, което съчетава възпоменание и празник, събира потомци на тракийски българи от цялата страна. Организатори са Съюзът на тракийските..

публикувано на 20.09.25 в 22:21