Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева



Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци, които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата. 
Много хора харесват и домашната лютеница, но пък истинската екшън офанзива по печенето на зеленчука, смилането, варенето и затварянето в буркани е непосилна за повечето хора. А и тук, в града, все повече от нас нямат двор, нито време и сили да участват в това кулинарно начинание.
В миналото е и времето, в което по градинки и квартали димяха казани с доматената разядка, характерна за българската кухня. В същото време цените в магазина често ни шокират и така килограм лютеница може да достигне и 15 лева за килограм, при това на промоция. Дали обаче си струва да правим домашна лютеница, от чисто икономическа гледна точка, тоест дали ще спестим бели пари за черни дни? Ако вземем една популярна рецепта на Росица Генчева например, виждаме, че само зеленчуците за 10 буркана от малките ще ни излязат 25-30 лева в зависимост от качеството и дали чушките са купени печени или сурови. Като прибавим олиото, червеното вино и подправките, цената скача още нагоре.
За калкулацията и начина на приготвяне, разговарях с кулинарката Росица Генчева, която ни предлага мързелива рецепта и не спира да си вари лютеница:
".....няма по-добро нещо от домашната лютеница, и това през годините се доказа". 
Дали е по-икономично, ако си я направим у дома?
"Никаква сметка няма. Не е икономично, нито е по-изгодно, но просто е по-вкусно, въпреки че не подценявам и пазараСтараят се, особено фирмите, тази селска лютеница, едросмляната ми харесва също. Не мога дакажа, че всичко вече трябва да е само домашно, но друго си е когато сам човек си го направи - знаеш какво слагаш, знаеш как го правиш. И това е мнението на всички". 
"Ами аз мога да ви кажа, че е малко по-евтино. Примерно ако за 10 буркана  трябва да се дадат едно 50 лева, защото по-малко аз не виждам, дори и на промоция.... толкова излиза горе-долу и това, което си купим. Много е скъп тази година пазара ,това мога да кажа. Най-евтини домати никакви, за готвене на пазара са 2 лева и част от тях се изхвърлят. Капията или пипер, зелен и червен, но в лютеницата се слага червена капия и тя е скъпа - 2.20 и 3 лева. Има тук там по 2 лева, но не е това, което човек иска да вземе.  Тя трябва да е така дебеличка, месеста, лесно да се бели, те като текнат едни води, то половината е вода.
Май останахме напоследък малко хората, които сме традиционалисти и си обичаме да си го приготвим в къщи. Много народ си пазарува. 

"Тази лютеница става уникална. За една доза аз лично приготвям 3 kg червени домати, 3 kg червени чушки, подчертавам капия, 1 kg патлажан, аз предпочитам от този розовия, да го кажа, защото той не е горчив много, много е добър, светлият патладжан. 1 kg моркови и някои ще се учудят, но слагаме и 3 глави кромид лук, защото той придава нещо невероятно като вкус. Една глава чесън, 3 супени лъжици сол, 5 супени лъжици захар, давам цялата рецепта, както ми е точно. Половин чаена чаша червено вино. Майка ми така я правеше и просто съвсем друга става с червеното виноМного е хубава. Една и половина чаена чаша олио, когато говорим за чаена чаша, това са 250 милилитра, 2 супени лъжици оцет и подправки. Аз си слагам 1 супена лъжица млян черен пипер, задължително слагам кимион, и 2-3 ситно нарязани връзки магданоз, но това вече накрая. 
Начин на приготвяне 
"......обелваме патладжаните, нареждаме го нарязан на едри парчета, поръсваме го със сол да си пусне, все пак горчивината. Няколко пъти се измиват, аз ги подсушавам и тогава ги слагам в тавата. Чушките изчистени също се правят на по-едри парчета, морковите на парчета, обелени, разбира се. Домати може и да не се белят, но добре е, да са белени... Лук, чесън, всичко се залива с изброените продукти, оцет, сол, захар. Поставя се в тавата, който има голяма тава, хубава, дълбока тава, е нужно. Слагате отгоре фолиото и започва да се пече. В продължение на часове, мога да кажа може би минимум 3-4 часа отнема. Но то просто забравяш, че имаш нещо, така че не е толкова трудоемко. Ако имате тава по-малка, на две се разделят продуктите и от време навреме се разбърква. Все пак да не загарят продуктите. В един момент се получава една течност, но това нека да не ви притеснява, тя се изпарява, като махнем фолиото. Между другото, това искам да кажа, отначало се засилва фурната на 250-300 градуса, след това бавно се намалява на около 180 градуса. Когато видим, че стане хубаво гъстичка, дето се вика, се получа една пътечка, и се разбърква. Изключваме фурната, оставяме да изстине. Тогава слагам накрая магданоза и минавам леко с пасатор. Стерилизираме за 15 минути. Ако нямат хората пасатор, може да се използват и обикновена преса ръчна, за картофи. Това е моята лютеница. От тази доза и излизат 10 буркана. Навремето имаше 400 милилитра буркани - точно 10 броя или 15 от 330 милилитра. Всяка домакиня вече има от тези буркани. За предпочитане е да е в по-малки бурканчета, защото е по-удобно. Не можеш в компотен буркан да сложиш лютеница, защото отгоре се получава мухъл след няколко дена. Препоръчвам тази лютеница, защото нищо не се пече, а същевременно става печена, сварена и накрая си се запържва чудесно с олиото, което се слага".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Момент от състезанието пред погледа на техническия съдия Супита Шенкова

Бариста шампионатът в Кърджали показа, че кафето е страст, изкуство и любов

Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща.  В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..

публикувано на 01.04.25 в 16:34

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на паметника на д-р Страшимир Дочков

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...

публикувано на 01.04.25 в 11:04

Вкусен следобед - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..

публикувано на 30.03.25 в 18:19

Рамазан Байрам – традиции и празничен дух в село Глухар

Рамазан Байрам е един от най-големите празници в мюсюлманския календар. Той отбелязва края на 29 или 30-дневния пост, спазван от изгрев до залез слънце през свещения месец Рамазан. Празникът настъпва на първия ден от месеца Шаууал според ислямския календар и е време за радост, прошка и сплотеност. Вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“, което..

публикувано на 29.03.25 в 15:30

Танцов състав „Орфей“ - Кърджали ще мери сили в националния конкурс „Топ 10 Български танцов фолклор“

Представителен танцов състав „Орфей“ при Дом на културата – Кърджали ще вземе участие в Националното фолклорно състезание „Топ 10 Български танцов фолклор“. Конкурсът се провежда за трета поредна година, а за танцьорите от Кърджали това ще бъде второ участие. „Това е ежегодно събитие, насочено към самодейни танцови ансамбли и състави от цялата страна...

публикувано на 29.03.25 в 14:50

Танцов клуб "Ахридос" за пети път на фестивала "Пролетно хоро"

Танцовият клуб към спортно-интелектуален клуб "Ахридос" – Кърджали за пети път взе участие във фестивала "Пролетно хоро" във Велинград. "Танцовата формация "Ахридос" е създадена през 2014 година, а първото ни участие беше именно във Велинград, на форума "Спорт за всеки", споделя Величка Радкова. "Оттогава всяка година, вече пет поредни, сме част от..

публикувано на 29.03.25 в 14:30

Общ бинарен урок по български език и математика

Какво е общото между математиката и българския език и могат ли да съжителстват заедно в един учебен час? Може ли да бъде пресметнат пътя на приказния герой от българския фолклор до долната земя с формулата за път, време и скорост? Имат ли двата предмета допирни точки , и могат ли математиците да мислят абстрактно? А любителите на..

публикувано на 28.03.25 в 17:18