Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
За шеста година Фонд за подкрепа на бизнеса в Крумовград финансира проекти

Фондът за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград откри нов приемен период за финансиране на проекти. Сдружението е учредено от златодобивната компания "Дънди прешъс металс" Крумовград и общината в града. То се ползва с голяма популярност от представителите на бизнеса в родопския град.  "Обявили сме, че Фондът..

обновено на 18.02.25 в 17:39

Антоанета Василева: Бум на сигналите за сексуална онлайн експлоатациа, само за година те са достигнали 1 750 000

Рекорден скок на сигналите за сексуална онлайн експлоатациа отчитат за 2024 година от Националния център за безопасен интернет. 1 милион и 750 хиляди са били те през миналата година, докато през предходната 2023 – броят им е бил 46 000. Това каза в интервю за радио Кърджали Антоанета Василева, координатор на Националния център за..

публикувано на 18.02.25 в 17:34

Благотворителен турнир "Да помогнем на Арджан" ще се проведе в Кърджали

Волейболен турнир ще се проведе на 23 февруари, неделя, от 10 часа в зала „Арпезос“ в Кърджали. Каузата е „Да помогнем на Арджан“ . Вече няколко отбора от Кърджали, Кирково и Момчилград са заявили желание за участие. Записването продължава, каза организаторът Боян Вазов. Входът ще е свободен. В залата ще бъдат поставени кутии за..

публикувано на 18.02.25 в 10:23
доц. Михаил Околийски

Доц. Михаил Околийски: В България липсва воля за подобряване в психично-здравното обслужване

Наблюдаваме ефекта на дългогодишното занемаряване от психично-здравното обслужване у нас, което се дължи на стигматизирането на психичното здраве, оставянето му в „задния двор“ на медицината. С това върви както липсата на достатъчно финансиране и довеждането на новите, модерни подходи на лечение, психо-социална рехабилитация, наблюдение на..

публикувано на 14.02.25 в 17:00

Съвременните сатри на виното се намират в Момчилград

В Момчилград се намира единствената регистрирана винарска изба в област Кърджали. Собственикът Венцислав Драмалиев е създал уютна зала за дегустации, в която хората могат да опитат вината, които се произваждат там. Освен това ще ви посрещне задължително с домашно приготвени мезета. Венцислав Драмалиев разказа за Радио Кърджали как е възникнала идеята..

публикувано на 14.02.25 в 16:57

Ресторантьори от страната обсъждат мерки за защита на 9% ДДС

Ресторантьори от страната се събират на национална среща във Велико Търново, за да приемат мерки за защита на диференцираната ставка от 9% за Данъка върху добавената стойност за заведенията. В проектобюджета на държавата, който предстои да бъде приет от парламента, се предвижда ДДС за заведенията за хранене да се върне на 20%, както беше преди..

публикувано на 13.02.25 в 11:35

Георги Георгиев:"Възраждане" подкрепя бойкота на чуждестранните хранителни вериги и категорично застава зад българското производство

Ггледам да купувам предимно български стоки и от производители. В големите вериги влизам рядко или инцидентно. Реално съм ги бойкотирал отдавна и за постоянно, това коментира народният представител от ПП"Възраждане" Георги Георгиев. От интервю дадено за Радио Кърджали, става ясно, че "Възраждане" подкрепя бойкота на чуждестранните..

обновено на 12.02.25 в 14:08