Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.
Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.
Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."
Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.
Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.
Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".
Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена
Възпитаниците на Българското неделно училище „Отец Александър Чъкърък“ в Одрин ще честват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и българската просвета и култура, с тържествена програма. В празника ще участват преподаватели, родители, представители на българската общност и гости от Генералното консулство на България в Одрин. По..
"Бюджетът е функция на управлението на общината. Управлението на общината е спечелено от Движението за права и свободи. Те имат мнозинство в Общинския съвет, а такова мнозинство трябва да кажем, че никъде в България никой общински център няма. Така че отговорността за бюджета и за приемането на бюджета изцяло пада върху тяхната група и върху..
Резултат на много упоритост, постоянство и вяра е първата европейска титла по екипировъчен трибой на Радостина Лулова. Момичето от спортен клуб "Юнак" в Кърджали стана шампион в категория до 63 кг на първенството в Пилзен, Чехия. Радостта от победата се увеличава от факта, че шампион в своята категория стана съотборникът на Радостина Здравко Петров,..
"Радвам се, че успях да донесе радост на хората, които са ни гледали и че по някакъв начин съм бил част от това България да се прослави", това коментира в ефира на Радио Кърджали европейският шампион по екипировъчен трибой Здравко Петров. "Да чуя българския химн е момент, който съм чакал дълго време да се случи", коментира той. Двама бяха..
"Днес,12 май - Световен ден на медицинските сестри, поднасям своята дълбока признателност към всеки от вас, чиято всеотдайност, състрадание и професионализъм са в основата на грижата към пациента. Като лекар ви благодаря за всеотдайността, с която вдъхвате сила, сигурност и надежда. Продължавайте да бъдете светлина и стабилност в най-трудните моменти от..
Нискостеблените зеленчуци и плодове като марули и ягоди трябва да се измиват много хубаво, защото крият големи рискове. Това се отнася особено за дворните зеленчуци, до които достъп имат и домашни, и безстопанствени кучета, коментира в ефира на Радио Кърджали гастроентерологът д-р Марин Мухтаров. Той обясни и че марулите съдържат много полезни вещества..
Любомир Колев, ученик в 11. клас на СУ "Петко Рачов Славейков" – Кърджали, спечели първо място в националната конференция по история „Добродетели на духа и волята“. Ученикът участва с авторски документален филм под заглавие „Власт и православие“, в който разглежда сложните отношения между държавата и Българската православна църква в периода..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478