Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българско неделно училище в Одрин отбелязва 24 май с тържествена програма и изложба за Петър Берон

Възпитаниците на Българското неделно училище „Отец Александър Чъкърък“ в Одрин ще честват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и българската просвета и култура, с тържествена програма. В празника ще участват преподаватели, родители, представители на българската общност и гости от Генералното консулство на България в Одрин. По..

публикувано на 15.05.25 в 11:00

Радослав Милев: Няма как безрезервно да подкрепя Бюджет 2025 на община Кърджали

"Бюджетът е функция на управлението на общината. Управлението на общината е спечелено от Движението за права и свободи. Те имат мнозинство в Общинския съвет, а такова мнозинство трябва да кажем, че никъде в България никой общински център няма. Така че  отговорността за бюджета и за приемането на бюджета изцяло пада върху тяхната група и върху..

публикувано на 14.05.25 в 14:39
Радостина Лулова

Радостина Лулова: Европейската титла идва с упоритост, постоянство и вяра

Резултат на много упоритост, постоянство и вяра е първата европейска титла по екипировъчен трибой на Радостина Лулова. Момичето от спортен клуб "Юнак" в Кърджали стана шампион в категория до 63 кг на първенството в Пилзен, Чехия. Радостта от победата се увеличава от факта, че шампион в своята категория стана съотборникът на Радостина Здравко Петров,..

публикувано на 13.05.25 в 14:27
Здравко Петров

Здравко Петров: Радвам се, че прославям България

"Радвам се, че успях да донесе радост на хората, които са ни гледали и че по някакъв начин съм бил част от това България да се прослави", това коментира в ефира на Радио Кърджали европейският шампион по екипировъчен трибой Здравко Петров. "Да чуя българския химн е момент, който съм чакал дълго време да се случи", коментира той. Двама бяха..

публикувано на 13.05.25 в 13:34

Д-р Гюнер Осман: Институциите са в дълг към професията на медицинската сестра

"Днес,12 май - Световен ден на медицинските сестри, поднасям своята дълбока признателност към всеки от вас, чиято всеотдайност, състрадание и професионализъм са в основата на грижата към пациента. Като лекар ви благодаря за всеотдайността, с която вдъхвате сила, сигурност и надежда. Продължавайте да бъдете светлина и стабилност в най-трудните моменти от..

публикувано на 12.05.25 в 13:16

Д-р Марин Мухтаров: Зеленчуците могат да бъдат опасни или как помага една супена лъжица сол

Нискостеблените зеленчуци и плодове като марули и ягоди трябва да се измиват много хубаво, защото крият големи рискове. Това се отнася особено за дворните зеленчуци, до които достъп имат и домашни, и безстопанствени кучета, коментира в ефира на Радио Кърджали гастроентерологът д-р Марин Мухтаров. Той обясни и че марулите съдържат много полезни вещества..

публикувано на 10.05.25 в 17:57

Любомир Колев събира живи свидетелства за миналото

Любомир Колев, ученик в 11. клас на СУ "Петко Рачов Славейков" – Кърджали, спечели първо място в националната конференция по история „Добродетели на духа и волята“. Ученикът участва с авторски документален филм под заглавие „Власт и православие“, в който разглежда сложните отношения между държавата и Българската православна църква в периода..

публикувано на 09.05.25 в 12:05