Д-р Кеворкян често готви автентични стари неща, които се приготвят векове наред в къщите. Специално за ястието мантъ - то кореспондира с италианските равиоли. Тестото е съвсем обикновено - от хладка вода, сол, малко мазнинка. Прави се меко тесто, от което се изрязват квадрати. "В тези квадратчета в нашите къщи, защото сме дошли от Текирдаг, моите баби правеха този тип мантъ. На малки квадратчета, пълниха ги с варено пилешко месо, тоест ситно накълцано бялото му месо, защипваха ги като лодчици и ги подреждаха под ъгъл едно до друго, което се получаваше като една дантела. Помните ли тези красиви дантели, плетени на една кука, с което бабите покриваха сандъците си, масите, слагаха върху облегалките на столовете и така. Така изглеждаше мантъ, когато е наредено. След това то се полива с масло и се запича във фурната до златисто. Така изпечената тава се залива с пилешкия бульон и отново се слага във фурната, докато попие целият бульон и по повърхността се получи една много тънка коричка по върховете на лодките. Та това нещо вече е готово за сервиране и се сервира в чинийките, по няколко лодки, заляти с кисело млеко и с чесън. Безумно вкусно".
ГОТВЕНЕТО КАТО МЕДИТАЦИЯ
Приготвянето на мантъ е като медитация, защото:
"Едно време, дълго време на подреждане, на рязане, на защипване, в което буквално забравяш за този свят. Забравяш за проблемите ти, изключваш за всичките си графици, в никакъв случай не вдигаш телефона, защото целият си в брашно и масло, и в крайна сметка разбираш, че цялото това време си е струвало, че ти всъщност си дал една красива ваканция на мозъка си. И не е нужно да ходиш дори в залите. А така поне се чувствам аз в този момент".
В лодките не се слагат никакви подправки, защото по "това време цялата къща миришеше на вкусно пилешко и масло. Бульонът беше с един пръст мазнина отгоре".
В арменската кухня има вариации на ястието мантъ. В различните региони, в Бандърма, загъват в тестените торбички омесена кайма с подправки. В Хельов и околностите му пълнят тези тестени парченца с кавардисани пилешки дробчета, с лук, подхправки и ориз. Завиват ги във форма на бохчички. И отново се заливат с кисело млеко и чесън". Самите бохчички са колкото една хапка.
А Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!". Очакват ни още изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!
Балет-феерия от три действия по музиката на Чайковски ще гледат кърджалийци на 17 декември от 19 часа в голямата зала на театър "Димитър Димов". Спектакълът "Спящата красавица" на Държавна опера-Бургас, е на хореографа, нашият съгражданин и почетен гражданин на Кърджали проф. Хикмет Мехмедов. Либретото е на Мариус Петипа, действието е..
Приемането ни в Шенгенското пространство е радост и за рибарите. Художниците Хари и Пенка Атанасови са любители на целогодишния риболов в Северна Гърция. Семейството предпочита Гърция и за почивка, както и за творческа ваканция. За свободата и комфорта да пътуваме, за това какви риби се ловят в момента и за красотата на маслинените..
Отпушването на граничния контрол ще доведе до ръст на еднодневните посещения и нощувки в Северна Гърция , смята собственикът на къща за гости в нашата съседка Пламен Петков. Ще се отрази и на туристопотокът от гърци, които идват тук, за да пазаруват. Тази тенденция става все по-убедителна на фона на обедняването на една част от гръцкото общество...
Туристическият информационен център (ТИЦ) в Кърджали постави последните три информационни табели, обозначаващи началото на маршрутите до Моняк, Въжения мост при Лисиците, Читкая и Екопътека "Шампион". В инициативата се включиха и представители на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – Кърджали. От ТИЦ съобщават, че на територията на..
Жените от спортно-интелектуалния клуб "Ахридос" създадоха незабравими моменти за децата от Дневен център "Надежда" в Кърджали. Заедно те изработиха коледна украса и украсиха елхата. Празничното настроение беше допълнено от появата на Дядо Коледа, който раздаде ръчно изработени подаръци от жените в творческата работилница на клуба. „Обичам да работя с..
Няма уютна и топла Коледа без топло какао или кафе с мляко, гушливо одеяло и сгряваща коледна история, която да вземем в ръце или пък видим по телевизията. Какви ги вършат детските герои по Коледа?Пипи прави пакости, но само разумни, защото е духът на младостта, а той е винаги неспокоен . Карлсон сигурно дъвче лакомства, за да..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478