Тази сутрин остра и задушлива миризма притесни жителите на Кърджали. Лошата миризма беше усетена в централната част на града, както и в районите на Източната промишлена зона. Сигнали за инцидента постъпиха както в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково, така и в медията ни.
Директорът на РИОСВ – Хасково, г-жа Мариана Вълчева, разясни в ефира на Радио Кърджали, че сигналите са започнали да постъпват около 10:00 ч. чрез телефон 112. Експерти от инспекцията веднага са посетили засегнатите райони.
"Установихме, че миризмата е особено интензивна в районите на източната промишлена зона, където вятърът – макар и слаб – допринесе за задържането ѝ в атмосферата. Проверихме производствената площадка на дружеството „Хармони 2012“, за което имахме съмнения, че е източникът на миризмата. На място потвърдихме, че в помещението, където се смесват суровини, миризмата е най-силна," обясни Вълчева.
Според РИОСВ, неприятната миризма се дължи на процеси по смесване на суровини в производствената база на „Хармони 2012“. На дружеството е дадено предписание в срок от две седмици да изготви мерки за предотвратяване на разпространението на миризми извън границите на площадката.
На въпрос какво точно е веществото, което предизвиква задушливата миризма, Вълчева посочи, че в страната липсва инструментариум за точен анализ. „Установяването на миризми се извършва органолептично, тоест чрез обонянието на експертите", уточни тя.
Качеството на атмосферния въздух в града, измерено от автоматичната станция в квартал „Студен кладенец“, показва, че всички следени показатели са в норма. „Не мога да кажа дали миризмите представляват здравословен риск, тъй като тяхното появяване е епизодично, а точният състав остава неизвестен,“ добави Вълчева.
РИОСВ ще продължи проверките, а при неизпълнение на предписанията ще бъдат наложени санкции, които могат да достигнат до 500 000 лв.
Очакваме следващите стъпки и резултатите от мерките, които дружеството трябва да предложи, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще.
Чуйте още подробности в звуковия файл.И сега към една друга гледна точка, тази на потребителите, на фона на предстоящия протест на ресторантьори и хотелиери . Мъже бойкотират ресторанти с любимата си шкембе чорба заради цени , сходни по думите им с Париж и Лондон. Това е така, според създателите на кулинарната платформа за любители на шкембе чорбата Шкемб о гайд . Цените, според..
Жители на ардинското село Бял извор, махала Сара, сигнализираха за пореден път Радио Кърджали за дългогодишен проблем между тях и собственици на животновъдна ферма. Те твърдят, че животните от фермата - крави и овце, са пускани безпризорно, като по този начин влизат в градините им и унищожават продукцията. Освен това създават и..
Двама млади лекари пренебрегнаха много по-доходната работа във Франция и Шотландия иостанаха в България и дори в Кърджали, за да спасяват човешки животи. Д-р Кристина Бонева е офталмолог, а д-р Антон Бонев е рентгенолог. Говорят с жар за работата си още повече, че и за двамата изборът на тази професия е сбъдната детска мечта. Не премълчават, че..
Епизод 47 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" е много специален. Заедно с водещия Нурай Садулов в студиото е не кой да е, а Негово Превъзходителство Посланикът на Франция в България – господин Жоел Мейер, който отговаря на въпросите: Какво мисли за нашия край, харесва ли Родопите ? Какво е мнението му за българската кухня..
Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща. В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..
Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...
Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478