Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Весела Фламбурари: Да ви слушат на няколко континента!


И друга наша приятелка зад граница побърза да ни поздрави, още повече, че и "Вкусен следобед", и самата тя, наскоро имаха рожден ден, тоест делят една и съща съдба в календара. В своето представяне Весела пише, че е  поносимо разсеяна; ужасяващо бавна, но точна и вярна. Затова дори и когато си говорим отвреме навреме, тя е невероятна предана и винаги поздравява предаването заедно с мишката Метличина, разбира се, ако последната не е заета да прави бонбони от теменужка. 
А ето и как се вижда самата Весела по отношение на думите и писането:
"Не разрешавам на никого да ме измесва по свой образ и подобие. Аз пека думичките по тези дължини и ширини. Мога да правя захарни торти, но мога да заквасвам и животворен хляб. И не ям пасти, когато ми стига содена питка. Тук съм - истинска или променлива. Такава, каквато се виждам във вълшебното огледало. Най-красивата на света?Защо пък не...."
Какво дете е била самата Весела на 7, защо е била от главата до пети цялата в глина, кой я учи на любов към куклите и към писането, и кога и нейните книги и предаването, ще бъдат чути на няколко континента, чуйте: 

- Здравей. /Пее, бел. ред./ Честит рожден ден на теб. Честит рожден ден, на Вкусен следобед. Честит рожден ден, честит рожден ден, да сте живи и здрави!

- Ммм.... сега това мишката Метличина, ли беше или беше...ти.... конферентен разговор?

- Всичките накуп. Мини, Нии,  Метличини.... всички накуп..

-  Добре, интересува ме, на Мишката Метличина кога й е рождения ден, на колко години стана?

- Мишката Метличина, тя си е принципно в книжката, си е млада госпожица. В най-добрата възраст за една млада госпожица, също като Карлсон. И бих казала, че тя ще си остане в най-добрата възраст за една млада госпожица.

- Бих казала, че тя няма да расте изобщо и си остава на тази хубава, приятна възраст, подходяща за правене на теменужени бонбони.

- Да, разбира се, бели кораби, теменужени бонбони и пица и всякакви такива вкусни работи...Като за рожден ден!

- Най-интересно беше, че гъбите нали, когато се берат, трябва да се внимава...

- Разбира се,  и ако не ги познаваш, трябва да стоиш далече от гъбите.

- Да ама как ще разбереш че не ги познаваш, от друга страна.

- Ако не ги познаваш, няма да ходиш да ги търси из гората. Ами ще ходиш да ги търсиш в супермаркета.

- Понеже ти пишеш за деца, за едно 7-годишно дете какво е най-подходящо? Какво да му се чете?

- За 7 годишно дете е подходящо това, което е подходящо и за петгодишно и това, което е подходящо и за десетгодишно, и сигурно и за 110-ет годишно дете. Хубаво е да се четат добри текстове. Голям проблем в момента е, че детската ни литература, тоест детското книгоиздаване в България преживя огромен бум, но детската ни литература не особено голям. Тоест, има огромно, огромно издаване на детски книжки, но трябва да се внимава някак, нали, текстовете вътре да са добри. Защото картинките стават все по-хубави, но е хубаво да се поглежда и как е текста вътре. Да не е прекалено дидактична книгата, тоест това е правилно, това не е правилно!

- Ти на 7 години, спомняш ли си какво беше? Знам че, казваше, че си била омазана от главата до петите в материали, с които е работил баща ти.

- В глина, да, в глина и гипс, аз дълго време си бях омазана наистина от главата до петите. Много обичах да стоя, да наблюдав, как баща ми работи. А пък работата на скулптора, той действително беше скулптор, действително е свързана с много весели неща - като глина и гипс, дърво, различни ламарини, най-различни материали, с които се изработват неща. Но всички тези неща цапат, но пък това е хубаво и приятно да се помъчиш да си направиш нещо от дърво, да си издялкаш или неща, които по-малко се правят, въпреки че вече има различни курсове за деца. В тях ги учат да работят и с глина, и с дърво, и с лепило, и това е хубаво.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Любители на шкембе чорбата бойкотират ресторанти

И сега към една друга гледна точка, тази на потребителите, на фона на предстоящия протест на ресторантьори и хотелиери . Мъже бойкотират ресторанти с любимата си шкембе чорба заради цени , сходни по думите им с Париж и Лондон.  Това е така, според създателите на кулинарната платформа за любители на шкембе чорбата Шкемб о гайд . Цените, според..

публикувано на 02.04.25 в 14:11

Остарял закон сблъска съседи в село Бял извор

Жители на ардинското село Бял извор, махала Сара, сигнализираха за пореден път Радио Кърджали за дългогодишен проблем между тях и собственици на животновъдна ферма. Те твърдят, че животните от фермата - крави и овце, са пускани безпризорно, като по този начин влизат в градините им и унищожават продукцията. Освен това създават и..

публикувано на 02.04.25 в 00:04
Д-р Кристина Бонева и д-р Антон Бонев

Семейство млади лекари предпочете Кърджали пред Франция и Шотландия

Двама млади лекари пренебрегнаха много по-доходната работа във Франция и Шотландия иостанаха в България и дори в Кърджали, за да спасяват човешки животи. Д-р Кристина Бонева е офталмолог, а д-р Антон Бонев е рентгенолог. Говорят с жар за работата си още повече, че и за двамата изборът на тази професия е сбъдната детска мечта. Не премълчават, че..

публикувано на 01.04.25 в 23:59
Негово Превъзходителство Посланикът на Франция в България Жоел Мейер и Нурай Садулов

Франция, мон амур! Еп.47

Епизод 47 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" е много специален. Заедно с водещия Нурай Садулов в студиото е не кой да е, а Негово Превъзходителство Посланикът на Франция в България – господин Жоел Мейер, който отговаря на въпросите:       Какво мисли за нашия край, харесва ли Родопите ? Какво е мнението му за българската кухня..

публикувано на 01.04.25 в 20:31
Момент от състезанието пред погледа на техническия съдия Супита Шенкова

Бариста шампионатът в Кърджали показа, че кафето е страст, изкуство и любов

Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща.  В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..

публикувано на 01.04.25 в 16:34

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на паметника на д-р Страшимир Дочков

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...

публикувано на 01.04.25 в 11:04

Вкусен следобед - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..

публикувано на 30.03.25 в 18:19