- Здравей. /Пее, бел. ред./ Честит рожден ден на теб. Честит рожден ден, на Вкусен следобед. Честит рожден ден, честит рожден ден, да сте живи и здрави!
- Ммм.... сега това мишката Метличина, ли беше или беше...ти.... конферентен разговор?
- Всичките накуп. Мини, Нии, Метличини.... всички накуп..
- Добре, интересува ме, на Мишката Метличина кога й е рождения ден, на колко години стана?
- Мишката Метличина, тя си е принципно в книжката, си е млада госпожица. В най-добрата възраст за една млада госпожица, също като Карлсон. И бих казала, че тя ще си остане в най-добрата възраст за една млада госпожица.
- Бих казала, че тя няма да расте изобщо и си остава на тази хубава, приятна възраст, подходяща за правене на теменужени бонбони.
- Да, разбира се, бели кораби, теменужени бонбони и пица и всякакви такива вкусни работи...Като за рожден ден!
- Най-интересно беше, че гъбите нали, когато се берат, трябва да се внимава...
- Разбира се, и ако не ги познаваш, трябва да стоиш далече от гъбите.
- Да ама как ще разбереш че не ги познаваш, от друга страна.
- Ако не ги познаваш, няма да ходиш да ги търси из гората. Ами ще ходиш да ги търсиш в супермаркета.
- Понеже ти пишеш за деца, за едно 7-годишно дете какво е най-подходящо? Какво да му се чете?
- За 7 годишно дете е подходящо това, което е подходящо и за петгодишно и това, което е подходящо и за десетгодишно, и сигурно и за 110-ет годишно дете. Хубаво е да се четат добри текстове. Голям проблем в момента е, че детската ни литература, тоест детското книгоиздаване в България преживя огромен бум, но детската ни литература не особено голям. Тоест, има огромно, огромно издаване на детски книжки, но трябва да се внимава някак, нали, текстовете вътре да са добри. Защото картинките стават все по-хубави, но е хубаво да се поглежда и как е текста вътре. Да не е прекалено дидактична книгата, тоест това е правилно, това не е правилно!
- Ти на 7 години, спомняш ли си какво беше? Знам че, казваше, че си била омазана от главата до петите в материали, с които е работил баща ти.
- В глина, да, в глина и гипс, аз дълго време си бях омазана наистина от главата до петите. Много обичах да стоя, да наблюдав, как баща ми работи. А пък работата на скулптора, той действително беше скулптор, действително е свързана с много весели неща - като глина и гипс, дърво, различни ламарини, най-различни материали, с които се изработват неща. Но всички тези неща цапат, но пък това е хубаво и приятно да се помъчиш да си направиш нещо от дърво, да си издялкаш или неща, които по-малко се правят, въпреки че вече има различни курсове за деца. В тях ги учат да работят и с глина, и с дърво, и с лепило, и това е хубаво.
И сега към една друга гледна точка, тази на потребителите, на фона на предстоящия протест на ресторантьори и хотелиери . Мъже бойкотират ресторанти с любимата си шкембе чорба заради цени , сходни по думите им с Париж и Лондон. Това е така, според създателите на кулинарната платформа за любители на шкембе чорбата Шкемб о гайд . Цените, според..
Жители на ардинското село Бял извор, махала Сара, сигнализираха за пореден път Радио Кърджали за дългогодишен проблем между тях и собственици на животновъдна ферма. Те твърдят, че животните от фермата - крави и овце, са пускани безпризорно, като по този начин влизат в градините им и унищожават продукцията. Освен това създават и..
Двама млади лекари пренебрегнаха много по-доходната работа във Франция и Шотландия иостанаха в България и дори в Кърджали, за да спасяват човешки животи. Д-р Кристина Бонева е офталмолог, а д-р Антон Бонев е рентгенолог. Говорят с жар за работата си още повече, че и за двамата изборът на тази професия е сбъдната детска мечта. Не премълчават, че..
Епизод 47 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" е много специален. Заедно с водещия Нурай Садулов в студиото е не кой да е, а Негово Превъзходителство Посланикът на Франция в България – господин Жоел Мейер, който отговаря на въпросите: Какво мисли за нашия край, харесва ли Родопите ? Какво е мнението му за българската кухня..
Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща. В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..
Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...
Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478