В съревнованието за клиенти от двете страни на Маказа за сега печелят гръцките заведения с по-доброто качество на предлаганата храна и с отношението на персонала към гостите. Това е впечатлението на д-р Димитър Димов, който освен един от най-добрите педиатри в Кърджали е и кулинар и пътешественик, и кулинар, познавач и ценител на добрата храна. Той и семейството му много често посещава дестинации в съседна Северна Гърция.
Като километри, едно ходене до Александруполи ни е почти колкото до Пловдив, като километри. Но като се има предвид липсата на граничния контрол сега вече, след влизането ни в Шенгенското пространство, качеството на пътя и пътуването по магистрала, пътуването би могло да се вмести в по-малко от един час. А до Комотини, най-близкият град до нас, в рамките на 30 – 40 минути, изчисли д-р Димов при гостуването си в ефира на предаването „На чаршията, в чата“.
Наблюденията му сочат, че първоначално, след отварянето на възможността ни да пътуваме зад граница, с откриването на граничния пункт Маказа, първоначално кърджалийци ходеха от любопитство, за да видят как живеят съседите в Северна Гърция. След това започнаха да отскачат дори за ден на плаж там, защото Бяло море е по-близо, отколкото нашето Черно море.
Кулинарните изкушения са също причина за туризма у съседите, установил е д-р Димов. „Струва си човек да иде да хапне там“, убеден е той. Сериозен е интересът от страна на българите към морските дарове и риба, разбира се, които в гръцко са пресни, докато при нас са по-често замразени. Според него цените нямат драстична разлика, в сравнение с тези, у нас.
Заведенията се фокусират върху националната си кухня. Менютата им не са твърде разнообразни, но пък най-често храната е вкусно приготвена, забелязал е д-р Димов. В зависимост от консумираната храна, от нивото на заведението, както и от това има или не алкохол на трапезата, сметката за един обяд при съседите излиза около 30 евро на човек, сочат изчисленията. И ако в сумите гърците не печелят, то сериозна преднина в съревнованието взимат при качеството на храната и обслужването на клиентите.
Препоръката на д-р Димов към родните търговци е да се научат от съседите на уважение към храната, която предлагат, да не влагат толкова средства и усилия в интериор и аутфит на персонала, а във вкуса на ястията и доброто отношение към клиента.
Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..
Олимпиадата по история в Париж стартира официално на 20 юли, а единадесетокласникът от СУ "Петко Р. Славейков" Кърджали Любомир Колев, който е единственият български участник, вече премина успешно във втори кръг. В първия ден той надделя над своя опонент от Казахстан в индивидуален исторически дебат. Днес (21 юли) програмата за Любомир включва..
В топлата атмосфера на „Алибеевия конак“ в Смолян, пред подбрана публика от роднини, приятели и фолклорни дейци, прозвучаха стари, почти забравени родопски песни, възродени с любов и отдаденост от трио гайдари с име, което вече се помни – „Троица братя“. Триото – Ангел Николов, Емануил Пунев и Тодор Михайлов – представи песни, събирани от стари..
Село Триград се готви за едно от най-пъстрите си събития в летния календар – фолклорния фестивал „Орфически мистерии“, който ще се проведе заедно с празника на селото. Фестивалът започва на 25 юли с вечерен концерт и ще продължи и на 26 юли с богата програма от фолклор, традиции, музика и огнено шоу. Кметът на Триград и гайдарка – Аделина Чолакова,..
На 20 юли 2025 г. в храм „Св. пророк Илия“ в село Опълченско ще се състои тържественото честване на традиционния празник Илинден. Събитието се организира съвместно от Община Кърджали, Народно читалище „Родопски фар – 1938“ и Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“. „Започнахме подготовката отдавна. Преди всичко искам да благодаря на Община Кърджали и..
Във втората част на предаването продължаваме с два ирландски рецепти - яхния и скоун, който прилича на малка курабийка. Ще научим и легендата за келтската арфа, населявана от леприкони и какво знаят за Ирландия най-малките. Ще обогатим знанията си и за зъбите, които живеят в дивечовъдно стопанство "Женда". Очаквайте ни..
От 18 до 20 юли амфитеатралната сцена в центъра на Приморско ще бъде домакин на шестото издание на Националния музикален и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“. Събитието се организира от Община Приморско и сдружение „Атлиманска огърлица“, с изцяло финансовата подкрепа на общината. Фестивалът има конкурсен характер и събира на едно място изпълнители..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478