Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кърджалийци обядват в гръцко след влизането ни в Шенген

6
Снимка: Фейсбук на д-р Димитър Димов

В съревнованието за клиенти от двете страни на Маказа за сега печелят гръцките заведения с по-доброто качество на предлаганата храна и с отношението на персонала към гостите. Това е впечатлението на д-р Димитър Димов, който освен един от най-добрите педиатри в Кърджали е и кулинар и пътешественик, и кулинар, познавач и ценител на добрата храна. Той и семейството му много често посещава дестинации в съседна Северна Гърция.

Като километри, едно ходене до Александруполи ни е почти колкото до Пловдив, като километри. Но като се има предвид липсата на граничния контрол сега вече, след влизането ни в Шенгенското пространство, качеството на пътя и пътуването по магистрала, пътуването би могло да се вмести в по-малко от един час. А до Комотини, най-близкият град до нас, в рамките на 30 – 40 минути, изчисли д-р Димов при гостуването си в ефира на предаването „На чаршията, в чата“.


Наблюденията му сочат, че първоначално, след отварянето на възможността ни да пътуваме зад граница, с откриването на граничния пункт Маказа, първоначално кърджалийци ходеха от любопитство, за да видят как живеят съседите в Северна Гърция. След това започнаха да отскачат дори за ден на плаж там, защото Бяло море е по-близо, отколкото нашето Черно море.

Кулинарните изкушения са също причина за туризма у съседите, установил е д-р Димов. „Струва си човек да иде да хапне там“, убеден е той. Сериозен е интересът от страна на българите към морските дарове и риба, разбира се, които в гръцко са пресни, докато при нас са по-често замразени. Според него цените нямат драстична разлика, в сравнение с тези, у нас.


Заведенията се фокусират върху националната си кухня. Менютата им не са твърде разнообразни, но пък най-често храната е вкусно приготвена, забелязал е д-р Димов. В зависимост от консумираната храна, от нивото на заведението, както и от това има или не алкохол на трапезата, сметката за един обяд при съседите излиза около 30 евро на човек, сочат изчисленията. И ако в сумите гърците не печелят, то сериозна преднина в съревнованието взимат при качеството на храната и обслужването на клиентите.

Препоръката на д-р Димов към родните търговци е да се научат от съседите на уважение към храната, която предлагат, да не влагат толкова средства и усилия в интериор и аутфит на персонала, а във вкуса на ястията и доброто отношение към клиента.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ерол Мюмюн: Строежът на приюта за бездомни животни ще завърши в срок

С бързи темпове напредва строителството на новия приют за бездомни животни в село Седловина – дългоочакван проект, който обещава да реши един от най-наболелите проблеми в региона. Това обяви кметът на Кърджали Ерол Мюмюн пред журналисти. „Това ще бъде модерен комплекс от 11 функционално свързани сгради с паркинг, зелени площи и пространства за игра..

публикувано на 03.06.25 в 13:34

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Нашата задгранична приятелка Петя Аргирова пък ни предоставя рецепта за едно много любимо и лесно за приготвяне ястие с кайма и червен боб - а именно чили кон карне.  Във втората част на предаването, ще научим за новата книга на родения в Смолян поет и писател Азиз Шакир-Таш - "Ниският полет над думите". В книгата се разказва за..

публикувано на 01.06.25 в 17:10

Първи благотворителен фолклорен събор край „Чудните мостове“

На 4, 5 и 6 юли край хижа „Скални мостове“, в живописната местност „Чудните мостове“ над село Забърдо, ще се проведе първият благотворителен фолклорен събор, организиран от сдружение „Родопска памет“. „Всичко започна от една приятелска сбирка с идеята да се откъснем от ежедневието и да направим нещо добро. Събирахме пари, веселяхме се, но винаги с..

публикувано на 31.05.25 в 16:50

Фестивалът „Кехлибарен грозд“ в село Лозен събира фолклора на България

На 21 и 22 юни в село Лозен, община Любимец, ще се проведе 14-ото издание на националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“. Събитието се утвърди през годините като важно средище за почитателите на традиционната българска музика, танци и занаяти. „Тази година подготовката върви гладко. Очакваме пълна програма за двата фестивални дни“, сподели..

публикувано на 31.05.25 в 16:20
Архив

Привърженици на Доган се събират в столицата - ще се роди ли нова партия?

Малко преди очакваната ключова сбирка на кръга около Ахмед Доган в столичен хотел, в ефира на Радио Кърджали се включи наживо репортерът на програма “Хоризонт” Даниел Инков. Той хвърли светлина върху текущата политическа динамика и възможността за създаване на нова формация на гърба на разпадащото се ДПС. „Пред хотела, в който се очаква да бъде..

публикувано на 30.05.25 в 15:04

1 юни – празник за всички деца, малки и пораснали, в ефира на Радио Кърджали

Празничната ни анкета завърши с разговор с няколко дами – майки, баби, но и деца по душа, които също бяха гости в ефира на Радио Кърджали. Те си спомниха с усмивка своето детство и дори разказаха за последните пакости: „Може би да залепя дъвка на някого… или да хвърля балон с вода от балкона!“ Признават, че с времето част от детето в тях се е..

публикувано на 30.05.25 в 13:46
Черни лешояди

Добромир Добрев, БДЗП: Вече се оформи група от български черни лешояди в Източните Родопи

Още седем черни лешояда пристигнаха от Испания в Източните Родопи, за да станат част от амбициозния проект „Завръщането на черните лешояди в Родопите” за възстановяване на този величествен вид в България. Тяхното пристигане отбелязва поредната крачка в усилията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация „По-диви Родопи“, които от..

публикувано на 30.05.25 в 13:36