В съревнованието за клиенти от двете страни на Маказа за сега печелят гръцките заведения с по-доброто качество на предлаганата храна и с отношението на персонала към гостите. Това е впечатлението на д-р Димитър Димов, който освен един от най-добрите педиатри в Кърджали е и кулинар и пътешественик, и кулинар, познавач и ценител на добрата храна. Той и семейството му много често посещава дестинации в съседна Северна Гърция.
Като километри, едно ходене до Александруполи ни е почти колкото до Пловдив, като километри. Но като се има предвид липсата на граничния контрол сега вече, след влизането ни в Шенгенското пространство, качеството на пътя и пътуването по магистрала, пътуването би могло да се вмести в по-малко от един час. А до Комотини, най-близкият град до нас, в рамките на 30 – 40 минути, изчисли д-р Димов при гостуването си в ефира на предаването „На чаршията, в чата“.
Наблюденията му сочат, че първоначално, след отварянето на възможността ни да пътуваме зад граница, с откриването на граничния пункт Маказа, първоначално кърджалийци ходеха от любопитство, за да видят как живеят съседите в Северна Гърция. След това започнаха да отскачат дори за ден на плаж там, защото Бяло море е по-близо, отколкото нашето Черно море.
Кулинарните изкушения са също причина за туризма у съседите, установил е д-р Димов. „Струва си човек да иде да хапне там“, убеден е той. Сериозен е интересът от страна на българите към морските дарове и риба, разбира се, които в гръцко са пресни, докато при нас са по-често замразени. Според него цените нямат драстична разлика, в сравнение с тези, у нас.
Заведенията се фокусират върху националната си кухня. Менютата им не са твърде разнообразни, но пък най-често храната е вкусно приготвена, забелязал е д-р Димов. В зависимост от консумираната храна, от нивото на заведението, както и от това има или не алкохол на трапезата, сметката за един обяд при съседите излиза около 30 евро на човек, сочат изчисленията. И ако в сумите гърците не печелят, то сериозна преднина в съревнованието взимат при качеството на храната и обслужването на клиентите.
Препоръката на д-р Димов към родните търговци е да се научат от съседите на уважение към храната, която предлагат, да не влагат толкова средства и усилия в интериор и аутфит на персонала, а във вкуса на ястията и доброто отношение към клиента.
Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..
Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..
Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..
Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие. Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само останете с..
Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..
Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..
Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478