Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кърджалийци обядват в гръцко след влизането ни в Шенген

6
Снимка: Фейсбук на д-р Димитър Димов

В съревнованието за клиенти от двете страни на Маказа за сега печелят гръцките заведения с по-доброто качество на предлаганата храна и с отношението на персонала към гостите. Това е впечатлението на д-р Димитър Димов, който освен един от най-добрите педиатри в Кърджали е и кулинар и пътешественик, и кулинар, познавач и ценител на добрата храна. Той и семейството му много често посещава дестинации в съседна Северна Гърция.

Като километри, едно ходене до Александруполи ни е почти колкото до Пловдив, като километри. Но като се има предвид липсата на граничния контрол сега вече, след влизането ни в Шенгенското пространство, качеството на пътя и пътуването по магистрала, пътуването би могло да се вмести в по-малко от един час. А до Комотини, най-близкият град до нас, в рамките на 30 – 40 минути, изчисли д-р Димов при гостуването си в ефира на предаването „На чаршията, в чата“.


Наблюденията му сочат, че първоначално, след отварянето на възможността ни да пътуваме зад граница, с откриването на граничния пункт Маказа, първоначално кърджалийци ходеха от любопитство, за да видят как живеят съседите в Северна Гърция. След това започнаха да отскачат дори за ден на плаж там, защото Бяло море е по-близо, отколкото нашето Черно море.

Кулинарните изкушения са също причина за туризма у съседите, установил е д-р Димов. „Струва си човек да иде да хапне там“, убеден е той. Сериозен е интересът от страна на българите към морските дарове и риба, разбира се, които в гръцко са пресни, докато при нас са по-често замразени. Според него цените нямат драстична разлика, в сравнение с тези, у нас.


Заведенията се фокусират върху националната си кухня. Менютата им не са твърде разнообразни, но пък най-често храната е вкусно приготвена, забелязал е д-р Димов. В зависимост от консумираната храна, от нивото на заведението, както и от това има или не алкохол на трапезата, сметката за един обяд при съседите излиза около 30 евро на човек, сочат изчисленията. И ако в сумите гърците не печелят, то сериозна преднина в съревнованието взимат при качеството на храната и обслужването на клиентите.

Препоръката на д-р Димов към родните търговци е да се научат от съседите на уважение към храната, която предлагат, да не влагат толкова средства и усилия в интериор и аутфит на персонала, а във вкуса на ястията и доброто отношение към клиента.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Момент от състезанието пред погледа на техническия съдия Супита Шенкова

Бариста шампионатът в Кърджали показа, че кафето е страст, изкуство и любов

Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща.  В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..

публикувано на 01.04.25 в 16:34

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на паметника на д-р Страшимир Дочков

Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...

публикувано на 01.04.25 в 11:04

Вкусен следобед - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..

публикувано на 30.03.25 в 18:19

Рамазан Байрам – традиции и празничен дух в село Глухар

Рамазан Байрам е един от най-големите празници в мюсюлманския календар. Той отбелязва края на 29 или 30-дневния пост, спазван от изгрев до залез слънце през свещения месец Рамазан. Празникът настъпва на първия ден от месеца Шаууал според ислямския календар и е време за радост, прошка и сплотеност. Вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“, което..

публикувано на 29.03.25 в 15:30

Танцов състав „Орфей“ - Кърджали ще мери сили в националния конкурс „Топ 10 Български танцов фолклор“

Представителен танцов състав „Орфей“ при Дом на културата – Кърджали ще вземе участие в Националното фолклорно състезание „Топ 10 Български танцов фолклор“. Конкурсът се провежда за трета поредна година, а за танцьорите от Кърджали това ще бъде второ участие. „Това е ежегодно събитие, насочено към самодейни танцови ансамбли и състави от цялата страна...

публикувано на 29.03.25 в 14:50

Танцов клуб "Ахридос" за пети път на фестивала "Пролетно хоро"

Танцовият клуб към спортно-интелектуален клуб "Ахридос" – Кърджали за пети път взе участие във фестивала "Пролетно хоро" във Велинград. "Танцовата формация "Ахридос" е създадена през 2014 година, а първото ни участие беше именно във Велинград, на форума "Спорт за всеки", споделя Величка Радкова. "Оттогава всяка година, вече пет поредни, сме част от..

публикувано на 29.03.25 в 14:30

Общ бинарен урок по български език и математика

Какво е общото между математиката и българския език и могат ли да съжителстват заедно в един учебен час? Може ли да бъде пресметнат пътя на приказния герой от българския фолклор до долната земя с формулата за път, време и скорост? Имат ли двата предмета допирни точки , и могат ли математиците да мислят абстрактно? А любителите на..

публикувано на 28.03.25 в 17:18