Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ирландска яхния с лук, картофи и агнешко месо


Как се прави ирландска яхния? Тя прилича много на нашата яхния с лук и картофи, само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия, и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и оставало топло за дълго време, докато хората се приберат у дома за вечеря или обяд. Как се прави ирландска яхния, ни разказа Ирен Макбрайд, на която бяхме на гости на скоро в малкото селище Карндона, графство Донегал:
"Взимате лук, една хубава голяма глава лук и го нарязвате на кубчета. И взимате също така един среден по големина морков на човек, който обелвате и нарязвате. И взимате също един среден картоф, обелвате го и го нарязвате на кубчета, след което вземате 1 паунд агнешко месо, което може да намерите на разумна цена за агнешко задушено, което нарязвате на ситно. След това загрявате тенджерата и добавяте малко масло и запържвате лука и моркова. когато всичко това омекне, добавяте агнешкото и също го запържвате. След това слагате малко сол и черен пипер, само тези подправки, ирландците не използват други и е време да прибавите вода и картофите.  Слагате капак на тенджерата и го оставяте да заври и след това на много слаб огън го оставяте да къкри два до три часа. 
По традиция това ястие се слага в гърне, където има жив огън, работещ като печка. Или го слагате с тенджерата в голяма кутия, пълна със сено, след като малко сте поварили ястието. Покривате със сено и затваряте кутията. Топлината там сготвя месото и картофите, докато омекнат. И тогава, когато се прибереш у дома, имаш готово ядене".
Има различни зеленчуци, които могат да бъдат добавяни като вариант на ирландската яхния. Някои хора няма да сложат картофи или ще ги варят в друга тенджера, но ще прибавят ряпа или пащърнак. По-съвременните хора биха могли да добавят малко чесън, казва още Ирен.
Но ястието Irish Stew е с агнешко месо. Разбира се, може да направите яхния с телешко, но просто няма да е толкова хубаво.
И още ирландски специалитети - предястието, т.нар. стафинг. Това е пържен лук, заедно със салвия и мащерка, билки, а след това галета и много масло. Всичко се готви заедно  и се яде за Коледа в Ирландия. Понякога пълните с тази плънка пиле или пуйка, много е вкусно. 
Ирен е пътувала доста и доста неща й напомнят за опитани в България ястия - айряна, например, който опитва в Турция, а също и пататник. Това ястие с настъргани картофи много й напомня на традиционно швейцарско ястие, наречено рьощи, което е настърган картоф, пържен с парчета бекон. Всяко швейцарско домакинство в миналото го е правило всеки ден. Това беше основната храна и това много ми напомни българския пататник, казва Ирен Макбрайт.
В България Ирен научава как се приготвят гювечета със сирене и зеленчуци. Сега се е сдобила с керамичната посуда и със сигурност ще направи топлото ястие. "Със сигурност ще дам всичко от себе си, за да го пробвам, защото смятам, че е вкусно и е много необичайно ястие. И мисля, че гостите, които идват в моята къща, ще се влюбят, че получават свое собствено малко ястие, от което да похапнат", казва Ирен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фолклор от Родопите оживява в Сладун – празник с песните на Кичка Савова

Само след броени дни, в малкото погранично село Сладун отново ще зазвучат народните песни, увековечени от обичаната народна певица Кичка Савова. На 26 и 27 април ще се проведе XIV издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който ще събере участници от цяла България и от съседна Турция. „Ето, пролет е и фестивалът отново се..

публикувано на 19.04.25 в 14:30

Политологът проф. Евгений Дайнов: ДПС-ДПС не може да преминава през кризи

Вторият вот  на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..

публикувано на 17.04.25 в 13:31

Звук от Балканите: Хор „Ваня Монева“ с два триумфални концерта в Атина

На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..

публикувано на 17.04.25 в 12:11

Ресми Мурад: Няма смисъл да бъдем смокиновия лист на това правителство

В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие.  Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..

публикувано на 17.04.25 в 10:37
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника на празниците“, както го наричат светите отци. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58
Един от живописните мостове над Лоара в град Блоа

Франция, мон амур! Еп.49

В епизод 49 на рубриката „Франция, мон амур!“ с водещ Нурай Садулов ще разкажем за интересни градчета в департамента Лоар и Шер, с което ще сложим край на поредицата от епизоди, посветени на Долината на Лоара. Ще чуете кой град освен Блоа е удостоен с етикета „град на изкуството и историята“ от Министерството на културата на Франция. Ще..

публикувано на 13.04.25 в 17:52

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39