Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ирландска яхния с лук, картофи и агнешко месо


Как се прави ирландска яхния? Тя прилича много на нашата яхния с лук и картофи, само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия, и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и оставало топло за дълго време, докато хората се приберат у дома за вечеря или обяд. Как се прави ирландска яхния, ни разказа Ирен Макбрайд, на която бяхме на гости на скоро в малкото селище Карндона, графство Донегал:
"Взимате лук, една хубава голяма глава лук и го нарязвате на кубчета. И взимате също така един среден по големина морков на човек, който обелвате и нарязвате. И взимате също един среден картоф, обелвате го и го нарязвате на кубчета, след което вземате 1 паунд агнешко месо, което може да намерите на разумна цена за агнешко задушено, което нарязвате на ситно. След това загрявате тенджерата и добавяте малко масло и запържвате лука и моркова. когато всичко това омекне, добавяте агнешкото и също го запържвате. След това слагате малко сол и черен пипер, само тези подправки, ирландците не използват други и е време да прибавите вода и картофите.  Слагате капак на тенджерата и го оставяте да заври и след това на много слаб огън го оставяте да къкри два до три часа. 
По традиция това ястие се слага в гърне, където има жив огън, работещ като печка. Или го слагате с тенджерата в голяма кутия, пълна със сено, след като малко сте поварили ястието. Покривате със сено и затваряте кутията. Топлината там сготвя месото и картофите, докато омекнат. И тогава, когато се прибереш у дома, имаш готово ядене".
Има различни зеленчуци, които могат да бъдат добавяни като вариант на ирландската яхния. Някои хора няма да сложат картофи или ще ги варят в друга тенджера, но ще прибавят ряпа или пащърнак. По-съвременните хора биха могли да добавят малко чесън, казва още Ирен.
Но ястието Irish Stew е с агнешко месо. Разбира се, може да направите яхния с телешко, но просто няма да е толкова хубаво.
И още ирландски специалитети - предястието, т.нар. стафинг. Това е пържен лук, заедно със салвия и мащерка, билки, а след това галета и много масло. Всичко се готви заедно  и се яде за Коледа в Ирландия. Понякога пълните с тази плънка пиле или пуйка, много е вкусно. 
Ирен е пътувала доста и доста неща й напомнят за опитани в България ястия - айряна, например, който опитва в Турция, а също и пататник. Това ястие с настъргани картофи много й напомня на традиционно швейцарско ястие, наречено рьощи, което е настърган картоф, пържен с парчета бекон. Всяко швейцарско домакинство в миналото го е правило всеки ден. Това беше основната храна и това много ми напомни българския пататник, казва Ирен Макбрайт.
В България Ирен научава как се приготвят гювечета със сирене и зеленчуци. Сега се е сдобила с керамичната посуда и със сигурност ще направи топлото ястие. "Със сигурност ще дам всичко от себе си, за да го пробвам, защото смятам, че е вкусно и е много необичайно ястие. И мисля, че гостите, които идват в моята къща, ще се влюбят, че получават свое собствено малко ястие, от което да похапнат", казва Ирен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родопският певец Фидан Меров с нова авторска песен

Младият родопски изпълнител и солист на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, Фидан Меров, представи своята нова авторска песен „Тодор си конче йездеше“. Това е поредната му творба, вдъхновена от красотата на Родопите и живата традиция на родопската песен. „Това е новата ми авторска песен, която направих преди около година и половина, но сега дойде..

публикувано на 27.09.25 в 16:55

15 фолклорни групи се включиха в онлайн предизвикателството „Да запеем заедно“ на Дарина Славчева Славова

Тракийската певица и преподавател Дарина Славчева Славова продължава своята мисия да съхранява и популяризира българската народна песен. Само преди месец тя отправи поредното си онлайн предизвикателство „Да запеем заедно“, което този път беше насочено към певческите фолклорни групи в страната. „В предизвикателството се включиха 15 групи от различни..

публикувано на 27.09.25 в 16:10

Кръстникът на „Мистериите на Хухла“ за пътя от импровизацията до традицията

През почивните дни ивайловградското село Хухла отново стана сцена на фестивала „Мистериите на Хухла“, който се проведе за 27-и път. Двигател на инициативата е писателят и журналист Иван Бунков – родом от селото, а кръстник на фестивала е неговият приятел Пламен Димитров от издателство „Пламар“. „Случайно станах кръстник на фестивала, но Хухла ми е..

публикувано на 24.09.25 в 15:02
Четири поколения наследници се събраха на панихидата за отец Георги Стоянов

Когато си потомък на герой е важно, заставайки до гроба му да не се срамуваш и да си добър човек

Понякога един човек остава в историята на семейството не просто като роднина, а като институция. Такъв беше дядо поп Георги – не като личност от плът и кръв, а като символ. „То се говори за него с няккав признателност, с много уважение, с голяма почит“, като памет, вкоренена дълбоко в поколенията. Така започва „пътуването в спомените си“..

публикувано на 23.09.25 в 17:52

Балкански студентски пленер в Момчилград в памет на арх. Станислав Луков

От 22 до 28 септември в град Момчилград ще се проведе Петият Балкански студентски архитектурен пленер в памет на арх. Станислав Луков, който е вдъхновител на събитието. Инициативата ще се състои за първи път в България, като 12 студенти ще предлагат архитектурни идеи за Тракийското светилище в село Татул - национален паметник на културата с..

публикувано на 22.09.25 в 13:31

Откупени са повечето дървени произведения в помощ на недоносените бебета в Смолян

За ден и половина 6 780  лева събра изложбата на Руско Кюлханов, който подреди свои дървени произведения на изкуството в НЧ "Светлина 1925" в Момчиловци. Поне 70 % от артикулите са изкупени, каза за радио Кърджали авторът. Парите са събрани от откупки и дарения, а средствата са за  Неонатологията към многопрофилната болница в Смолян...

публикувано на 22.09.25 в 13:01

Красимир Премянов: Паметта за избитите тракийски жени и деца е урок за бъдещето на България

Традиционният Национален тракийски женски събор-поклонение в памет на 42 жени и деца от село Манастир, убити след гоненията през 1913 година, се проведе в крумовградското село Аврен в събота. Събитието, което съчетава възпоменание и празник, събира потомци на тракийски българи от цялата страна. Организатори са Съюзът на тракийските..

публикувано на 20.09.25 в 22:21