Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ирландска яхния с лук, картофи и агнешко месо


Как се прави ирландска яхния? Тя прилича много на нашата яхния с лук и картофи, само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия, и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и оставало топло за дълго време, докато хората се приберат у дома за вечеря или обяд. Как се прави ирландска яхния, ни разказа Ирен Макбрайд, на която бяхме на гости на скоро в малкото селище Карндона, графство Донегал:
"Взимате лук, една хубава голяма глава лук и го нарязвате на кубчета. И взимате също така един среден по големина морков на човек, който обелвате и нарязвате. И взимате също един среден картоф, обелвате го и го нарязвате на кубчета, след което вземате 1 паунд агнешко месо, което може да намерите на разумна цена за агнешко задушено, което нарязвате на ситно. След това загрявате тенджерата и добавяте малко масло и запържвате лука и моркова. когато всичко това омекне, добавяте агнешкото и също го запържвате. След това слагате малко сол и черен пипер, само тези подправки, ирландците не използват други и е време да прибавите вода и картофите.  Слагате капак на тенджерата и го оставяте да заври и след това на много слаб огън го оставяте да къкри два до три часа. 
По традиция това ястие се слага в гърне, където има жив огън, работещ като печка. Или го слагате с тенджерата в голяма кутия, пълна със сено, след като малко сте поварили ястието. Покривате със сено и затваряте кутията. Топлината там сготвя месото и картофите, докато омекнат. И тогава, когато се прибереш у дома, имаш готово ядене".
Има различни зеленчуци, които могат да бъдат добавяни като вариант на ирландската яхния. Някои хора няма да сложат картофи или ще ги варят в друга тенджера, но ще прибавят ряпа или пащърнак. По-съвременните хора биха могли да добавят малко чесън, казва още Ирен.
Но ястието Irish Stew е с агнешко месо. Разбира се, може да направите яхния с телешко, но просто няма да е толкова хубаво.
И още ирландски специалитети - предястието, т.нар. стафинг. Това е пържен лук, заедно със салвия и мащерка, билки, а след това галета и много масло. Всичко се готви заедно  и се яде за Коледа в Ирландия. Понякога пълните с тази плънка пиле или пуйка, много е вкусно. 
Ирен е пътувала доста и доста неща й напомнят за опитани в България ястия - айряна, например, който опитва в Турция, а също и пататник. Това ястие с настъргани картофи много й напомня на традиционно швейцарско ястие, наречено рьощи, което е настърган картоф, пържен с парчета бекон. Всяко швейцарско домакинство в миналото го е правило всеки ден. Това беше основната храна и това много ми напомни българския пататник, казва Ирен Макбрайт.
В България Ирен научава как се приготвят гювечета със сирене и зеленчуци. Сега се е сдобила с керамичната посуда и със сигурност ще направи топлото ястие. "Със сигурност ще дам всичко от себе си, за да го пробвам, защото смятам, че е вкусно и е много необичайно ястие. И мисля, че гостите, които идват в моята къща, ще се влюбят, че получават свое собствено малко ястие, от което да похапнат", казва Ирен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Дайнов: Завоевателският поход срещу ДПС на Доган приключи

Файлът ДПС с Ахмед Доган е вече закрит , казва за преминаването на всички кърджалийски общини към ДПС-Ново начало проф. Евгений Дайнов. Според политолога Делян Пеевски върви уверено към премиерския пост.  Пеевски умело борави с комбинацията от страх и алчност, смята професорът.  Повече за краха на ДПС на Доган, приближава ли..

публикувано на 20.06.25 в 17:51

Асоциация "Родители": Националното външно оценяване задълбочава неравенствата

В края на учебната година фокусът отново пада върху националното външно оценяване (НВО) – този път не толкова заради резултатите, колкото заради въпросите, които поражда самият му формат. Според Асоциация „Родители“ настоящият модел на провеждане на изпитите не само не отговаря на нуждите на учениците, но и задълбочава образователните неравенства...

публикувано на 20.06.25 в 11:46
ДФА

"Диви ягоди" разцъфтяха на сцената в Кърджали

Кърджали отново се докосна до магията на българския фолклор чрез впечатляващия концерт-спектакъл „Диви ягоди“ на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Събитието, което се състоя пред пълна зала, донесе истински празник за сетивата и душата на публиката – среща с традицията, красотата и живата памет на България. Под художественото и..

публикувано на 18.06.25 в 22:13

"Родопи филм фест" се фокусира върху темата за храната

За поредна година Родопи филм фест излъчва безплатно над 50 документални филма в Смолян, като този път фокусът е върху темата за хранене. Фестивалът ще се проведе от 10 до 13 юли в града, като за начало е открит в амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“ с премиера на канадския документален филм „Алманахът на..

публикувано на 18.06.25 в 16:01
Айрис Юсеин, Яна Семерджиева и инж. Мария Семерджиева

Кърджалийски момичета спечелиха награди в международен литературен конкурс

Две млади кърджалийски авторки се пребориха със сериозна конкуренция и спечелиха престижни награди във второто издание на Международния литературен конкурс „Вълшебно перо“ – Париж 2025. Той е организиран от Българското неделно училище „Иван Вазов“ във френската столица и е под егидата на Министерството на образованието и науката на Р..

публикувано на 16.06.25 в 18:21

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват уроците на Димитър Маринов, развял българското знаме в Холивуд , който продължава турнето си в страната. Във втората част ви представяме една успяла кърджалийка в Лондон, и то не къде да е, а в света на модата - Биляна Сакалиева.  А Нурай Садулов, отново ще ни заведе в страната на любовта и виното с рубриката си "Франция, мон Амур"...

публикувано на 15.06.25 в 18:07
Анастасия Гайдева

Анастасия Гайдева създаде песен, посветена на своята баба

Народната певица Анастасия Гайдева представи най-новата си авторска песен, посветена на своята баба Райна – жена, олицетворение на българската женственост, сила и родова традиция. „Райнина песен“ е по текст на самата изпълнителка, музиката е създадена съвместно с Валери Дуев, а аранжиментът е дело на Виктор Йорданов – Кардама. „От доста време имах..

публикувано на 14.06.25 в 16:55