Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Траханата е най-старият пробиотик в Източните Родопи


През лятото на 26 юли ще се проведе Вторият празник на траханата в село Пелевун, Ивайловград.
Организират го активисти, които се борят за популяризиране на траханата, както и пелевунци от близо и далеч, подкрепяни от община Ивайлов и местната общност Слоу Фуд Ивайловград. Гостите и местните видове ще се запознаят със цялата трахана и с производителите. Те могат да участват в работилници за приготвяне на местната храна, да си купят различни майстори от цяла България и близка страна и да се насладят на вкусните гозби с трахана, приготвени на място. 
По време на първия празник на траханата в Пелевун участваха над 10 майстори от България и Турция с над 30 вида трахана, триеница и местни храни. Кулинарят и професионален готвач Ивайло Иванов гости с вкусна топеница с пиле, сини сливи, лук и трахана.
Провежда се и детски работилници за работа с вълна, кулинарни демонстрации, фолклорни изпълнения и чудни преживявания.
Това е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. Приготвя се лятото, когато житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре, казват организаторите.
Теменужка Матева е агроеколог, съорганизатор на празника. Тя от малкото е на нивата, а по-късно със съпруга си, възражда някои позабравени сортове овошки - сини сливи, ябълки, череши и бадеми.
Семейство Матеви купуват къща в Ивайловградско и вече посрещат гости, за да им покажат старата традиция.
Квасът на траханата е с дива ферментация и се прави от бобови растителни култури и билки. Билките се берат рано сутрин, за да има бифидус бактерия, която ферментира. 
С готовия квас започва и втората ферментация на извличане, като се прибавя брашно от лимец. Замесва се твърдо тесто, което също ферментира, след което се претрива през сито, слага се да съхне на непряка слънчева светлина. След това готовите тестени "трохи" се съхраняват в платнени торбички на тъмно и се изпращат през зимата. 
Повече за празника, за траханата и защо я възражда, нека да чуем от Теменужка Матева.
"..ще е рано да се говори за конкретни програми, защото всичко се променя във времето...нови хора искат да дойдат, пък други не успяват да потвърдят...
Работим усилено по цялата организация. Надяваме се, да стане един още по-хубав, по-голям празник, да съберем още повече таханджии и да си стане като традиция всяка година.  
А защо празник на траханата?
"Защото смятам, че всяка новост, всъщност е добре забравено старо. Няма нищо по-хубаво и по-ценно, от това да върнем на българската трапеза подобни стари, традиционни храни". 
"Колко вида трахана бяха представени на предишния празник и  коя беше най атрактивната според вас?"
"Ами имаше гости от Турция, имахме гости от България. Най-атрактивната, за мен беше от Ямболско, която беше в течна форма. Наистина не бях виждала такава трахана. Но като цяло, тя е фермент, дали в течна или в прахообразна или в гранулеста форма, въпросът е, че тя си носи и нейните полезни качества на храна".
Точно това щях да питам, какво е уникалното при нея, знаем в момента доста набира популярност точно културата на ферментиралите храни. Може ли да кажем например какви витамини, какви микроелементи притежава, какъв е самия процес? 
"Мога само да кажа, че щамовете, полезните щамове микроорганизми в нашата храна са до 32-ащама. До 32-а, което, казвам го, за справка, че в една от пробиотичните напитки има два, а в нашата има 32-а"
 "...но все пак траханата не е родна, но откъде идва, каква е нейната история? Може би малко да кажем"

"Пътят на траханата тръгва от Персия, но така, доста корени пуща в Беломорска Тракия и допреди 20 години, всъщност, е била закуската във всяка една къща, във всяко едно домакинство. Тя полека лека е забравена, заради това, че се приготвя трудно, заради новостите, които навлизат в кулинарията. Тя полека лека е забравена, както всички стари традиционни храни, отивайки си селото, отиват и те. Разпространена е в България, Странджа, Сакар и Източни Родопи. И дотам. По всяко едно време може да се яде трахана, зависи от фантазията на кулинарката, как ще я приготви, как ще я поднесе. Ето аз моя мъж го накарах да яде трахана, като направих бонбони от трахана"

"Траханата може да бъде основно ястие, и сгъстител към друго ястие.

Въпросът е да се консумира за нейните качества, заради това, че си е най-старият пробиотик, че си има млечнокиселата бактерия в нея". 

По думите на Теменужка Матева мастършеф от ресторант със звезди Мишлен работи с нейната трахана. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ДФА

"Диви ягоди" разцъфтяха на сцената в Кърджали

Кърджали отново се докосна до магията на българския фолклор чрез впечатляващия концерт-спектакъл „Диви ягоди“ на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Събитието, което се състоя пред пълна зала, донесе истински празник за сетивата и душата на публиката – среща с традицията, красотата и живата памет на България. Под художественото и..

публикувано на 18.06.25 в 22:13

"Родопи филм фест" се фокусира върху темата за храната

За поредна година Родопи филм фест излъчва безплатно над 50 документални филма в Смолян, като този път фокусът е върху темата за хранене. Фестивалът ще се проведе от 10 до 13 юли в града, като за начало е открит в амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“ с премиера на канадския документален филм „Алманахът на..

публикувано на 18.06.25 в 16:01
Айрис Юсеин, Яна Семерджиева и инж. Мария Семерджиева

Кърджалийски момичета спечелиха награди в международен литературен конкурс

Две млади кърджалийски авторки се пребориха със сериозна конкуренция и спечелиха престижни награди във второто издание на Международния литературен конкурс „Вълшебно перо“ – Париж 2025. Той е организиран от Българското неделно училище „Иван Вазов“ във френската столица и е под егидата на Министерството на образованието и науката на Р..

публикувано на 16.06.25 в 18:21

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват уроците на Димитър Маринов, развял българското знаме в Холивуд , който продължава турнето си в страната. Във втората част ви представяме една успяла кърджалийка в Лондон, и то не къде да е, а в света на модата - Биляна Сакалиева.  А Нурай Садулов, отново ще ни заведе в страната на любовта и виното с рубриката си "Франция, мон Амур"...

публикувано на 15.06.25 в 18:07
Анастасия Гайдева

Анастасия Гайдева създаде песен, посветена на своята баба

Народната певица Анастасия Гайдева представи най-новата си авторска песен, посветена на своята баба Райна – жена, олицетворение на българската женственост, сила и родова традиция. „Райнина песен“ е по текст на самата изпълнителка, музиката е създадена съвместно с Валери Дуев, а аранжиментът е дело на Виктор Йорданов – Кардама. „От доста време имах..

публикувано на 14.06.25 в 16:55

Старцево се люлее в ритъма на фолклора

На 21 юни центърът на Старцево ще се превърне в сцена на багри, ритми и емоции. За втора поредна година в родопското село ще се проведе фолклорният танцов фестивал под надслов „Мало и голямо играе – Старцево се цяло люлее“. Организатор на събитието е сдружение „Красиво Старцево“. „Миналата година организирахме фестивала за първи път и се проведе на..

публикувано на 14.06.25 в 16:15
Антон Гудов

Антон Гудов с дебютен албум „Родопски корени“ – почит към старите песни и родовата памет

Младият изпълнител на родопски фолклор Антон Гудов представи първия си самостоятелен албум, озаглавен „Родопски корени“. В него са включени девет автентични песни, изпети с уважение към традициите и характерното звучене на Родопите. Албумът е плод на дългогодишна работа, теренни проучвания и вдъхновение, черпено от родовата памет. „Всъщност трябва да..

публикувано на 14.06.25 в 15:35