Въпросът, какво е необходимо за започване на собствен бизнес в България, си задава не един млад човек, който навлиза в живота с големи надежди и амбиции. Ако запитаме какво е нужно за успешен старт, отговорът задължително ще бъде, че най-важно е да имаш начален капитал, подходящ офис и идея, която да заработи на практика. Пропуска се, и дори се подценява, най-важното, че има нужда от хора с добро ниво на финансова грамотност и опит в сферата на пазарите.
Насърчаването на финансовата грамотност е нова тема за масовото българско училище. Опитът от държави с традиции в пазарната икономика показва, че образованието по предприемачество в училищата и университетите дава отражение върху бизнесклимата. Принципът на „усвояване на знания чрез практика“ прилагат от години в училището за предприемачи, създадено у нас от „Джуниър Ачийвмънт“, организацията с най-стари традиции в областта на бизнес ориентирането. Идеята е изработване на образователни програми по финансова грамотност, съобразно нивото и интересите на учениците. За целта вече се прилага тест за компетентност на хора от различни възрасти. Финансовата грамотност е не просто сбор от знания, тя включва практически умения, които гарантират успех на младите хора в среда с голяма конкуренция – обяснява Милена Стойчева, изпълнителен директор на „Джуниър Ачийвмънт“ в България.
Ивайло Христов е завършил „Училището за предприемачи“ на неправителствената организация през 2007 г. Оттогава развива успешно свой собствен бизнес и чрез примера си аргументира ползата от задълбочаването на знанията за търговията и пазарите още в училище.
Ивайло иска да вижда повече млади хора да се запалят, като него по бизнеса. Казва, че най- голям проблем е липсата на увереност в хората, че могат да успеят със собствен труд в България. Успехът е постижим и то в кратки срокове, казва Ивайло Христов и продължава:
Най-ценното в програмата „учебна компания“ е практическата насоченост. Теоретичната подготовка не дава всички знания, от които се нуждаят предприемачите. Започнах през 2007 г., заедно с други колеги от университета. За няколко месеца в университета трябваше да създадем работеща компания, с която да покажем, че сме добили умения за изграждане на успешна компания. Решихме да направим карта с точните разписания, по който се движат маршрутни таксита в София. В този период те се ползваха много, като по-бърза и удобна алтернатива на градския транспорт до отдалечените райони на столицата. Задачата изглеждаше не сложна, защото смятахме, че ще ползваме информация от интернет. С изненада установихме, че информацията е сгрешена навсякъде. Тогава, за да актуализираме маршрутите, ние се принудихме с кола буквално да преследваме всяко едно от таксита, за да изготвим нашата прецизна карта на маршрутите. Срещнахме много затруднения. Те идваха от рекламодателите, от липсата на разбиране сред такси компаниите, загуба на търпение и мотивация в екипа ни. Днес, като управител на собствена компания, аз откривам подобни предизвикателства в бизнеса. След като приключи нашето обучение, само 50 % от екипа на учебната компания продължи по този път. Останалите разбраха, че предприемачеството не е за тях. Много по-добре е, когато осъзнаеш това, преди да си вложил много време и средства, в нещо, което не носи доходи и удовлетворение. От дипломирането ми, досега имам създадена една успешна и една неуспешна компания, а в момента работя и над нов проект. Мога да различа работещата идея от неуспешната. Радва ме и фактът, че моята успешна компания дава работа на над 70 служители и има продажби в цяла Европа. Но преди пет години не беше така, бизнесът изглеждаше труден и несигурни. Днес, когато водя курс със студенти, аз насърчавам най-вече действието, защото практиката ни учи на предприемачество. Вярно е, че само 5% от новосъздадените компании в света просперират. Когато има желание, човек не трябва да мисли за провал, а да бъде гъвкав и да направи първи стъпки в бизнеса.
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..