Свежа салата, разноцветни сирена, ароматни предястия, месо от дивеч, неустоими десерти и галещо небцето качествено вино са само малка част от гозбите и напитките, които ви очакват на Sofia restaurant week в столицата. Седмицата на ресторантите е в България за втори път и вече набира изключителна популярност, както сред българите, така и сред чужденците. Като типичен представител на зодия Tелец, нямаше как да не се изкуша от блазнещите гурме предложения в тристепенното меню, което предлагат ресторантите, участващи в изложението. Още подробности за вкусната седмица научаваме от организаторите Николай Коев и англичанката Кристин Милнер, която ни изненадва с познанията си по български език:
Тази година има 17 нови ресторанта, които не участваха в предното издание – 2016 г. Интересът, които отчитаме в момента, е доста по-голям от миналата година. Вече имаме около 2 хил. резервации. Участват 25 ресторанта и всеки от тях предлага 2 сет менюта с поне 3 ястия. Предлагаме ви цялостно кулинарно изживяване, а цената е фиксирана от самото начало. Помагаме ви да откриете нови заведения за вас и вашите приятели – казват организаторите.
По време на първото си издание Sofia restaurant week беше посетен от над 6000 човека, които имаха възможност да оценят селекцията от 25 ресторанта и техните интересни предложения. Домакини тази година ще бъдат едни от най-известните български шефове – Иван Манчев, Цветомир Николов, Петър Янков и още много други. В кои точки на света ще ни отведе седмицата на ресторантите в София разказва Кристин Милнер:
Тази година имаме 4 азиатски ресторанта. Има ресторанти от Близкия изток и разнородна европейска кухня. Всеки ресторант се е старал да предлага разнообразно меню. Тук не можете да срещнете гозби, които всеки си готви вкъщи през седмицата. Един от ресторантите има ферма и всичко в менюто е собствено производство. Ставаме свидетели на много необичайни сосове и съставки. Разгледайте менюто и опитайте. Няма как да се обясни с думи.
Sofia restaurant week привлича изключително много чужденци в нашата страна, а благодарение на нискотарифните полети, всичко е много по-достъпно. Според организаторите на събитието, София е готова да се превърне в много популярна кулинарна дестинация, ето защо:
Дългосрочният ни план е да помогнем на София да стане по-известна кулинарна дестинация. Това е лесно с евтините полети от Европа. Разбира се, няма да се случи веднага, но този път сме ангажирали и няколко блогъра, които пишат за пътешествия на английски език. Техните блогове са популярни сред хората в Европа, търсещи интересни дестинации, които да посетят. Смятам, че следващото ни издание ще бъде посетено от още повече чужденци. – коментира Кристин.
В рамките на кулинарното изживяване се провежда и състезание между 10 ресторанта, които се борят в надпревара, кой ще приготви най-вкусното българско агнешко месо. Точно агнешкото месо и дивечът са нещата, които се струват най-интересни на чуждестранните посетители. А за в бъдеще?
„През есента ще се завърнем още по-мощно“, казва Николай Коев и ни кара да съжаляваме, че събитието продължава само една седмица. Очакваме с нетърпение скоро отново да погалим небцето си с невероятните вкусове, които предлага Sofia restaurant week.
Снимки: restaurantweek.bg
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..