Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе. Толкова е деликатен процесът. Това твърди инженер Мария Стефанова-Кондратенко. А замисляли ли сте се каква е разликата между българското кисело мляко и йогурта?
Европейците не можаха да направят оригинално българско кисело мляко и си го кръстиха йогурт. Основната разлика е в закваската, достигнала до днес по селективен път. Хиляди години стопаните по нашите земи са работили върху микрофлората на киселото мляко, без да си дават сметка за селекцията, която извършват, и симбиозата, която се създава между микроорганизмите лактобацилус булгарикус (lactobacillus bulgaricus) и стрептококус термофилус (streptococcus thermophilus). В тази симбиоза се крият тайните на продукта – неговите диетични и лечебни свойства. Българското кисело мляко подобрява стомашно-чревната микрофлора, особено при лечение с антибиотици, благоприятно е при ракови заболявания, увреждания на стомаха, черния дроб, имунна недостатъчност. Не случайно българската пръчица се включва в търсените по цял свят пробиотици, обяснява Мария Кондратенко. Оригиналното българско кисело мляко съдържа до края на срока си на годност определено количество жива микрофлора и е без добавки на стабилизатори, емулгатори, синтетични подсладители, оцветители, консерванти и антибиотици.

През 1973 г. ръководеният от Мария Кондратенко научен колектив създава първия метод за получаване на симбиотични закваски за българско кисело мляко по научен път за нуждите на промишленото производство. Симбиотичните закваски се създават в лабораторията, но те се доближават до природните, казва Кондратенко. Тя създава и ръководи в продължение на 25 години Националната лаборатория към някогашното държавно предприятие „Млечна промишленост“, до пенсионирането си през 1989 г.
През годините български закваски са изнасяни в чужбина, за да могат и там да създадат техни култури. Но има голяма разлика, когато правим кисело мляко с чужда и българска закваска, – твърди Кондратенко. – Западът не можа да даде на хората продукта, който българите ядат всекидневно. Микрофлората в единия и другия продукт е една и съща, но липсва симбиозата. За да се консумира йогуртът, в него добавиха захар и аромати.
Преди месеци трима големи производители на млечна продукция поискаха да се внесат изменения в държавния стандарт за българското кисело мляко. Те се обявиха за промяна в съотношението на двата основни щама – идентифицирания от д-р Стамен Григоров през 1905 г. като причинител на ферментацията лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, в полза на втория. Това би намалило характерния леко кисел вкус на продукта, но би повишило трайността му. Предложението срещна остро противопоставяне от страна на потребителите и Министерството на земеделието. Според тях това би узаконило промяната на микробиологията на киселото мляко и би довело до подмяната на уникалния български продукт. След разгорещени дебати стандартът остава без изменения. Засега.
Мария Кондратенко се възмущава, че при дискусиите за промени в стандарта никой не е потърсил за мнение неговите създатели, сред които е и тя. Всеки, който заеме у нас някаква длъжност, се опитва да наложи някакви свои предложения, без да се интересува от опита, натрупан преди него“, казва събеседничката ми и обяснява: „В една закваска двата микроорганизма трябва да живеят симбиотично. Симбиозата означава пълно взаимно подпомагане на двата микроорганизма. При промяна в съотношението симбиозата се нарушава. Без нея българско кисело мляко не се получава.
При разработването на симбиотичната закваска се изхожда от старите народни подкваси. Мобилизирах целия състав на лабораторията и тръгнахме по планините да събираме природни подкваси от овчарите (тогава киселото мляко се правеше само от овче мляко). Събрахме много микроорганизми от цялата страна и тогава се сблъскахме с проблем, чрез който разкрихме тайната на този уникален продукт. Започнахме да отделяме двата микроорганизма – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, един от друг и да ги препосяваме, за да видим, когато се съберат, какво ще се получи. Ударихме на камък. В повечето случаи не се получаваше нищо. Единият микроорганизъм убиваше другия. Разбрахме, че ако те не се съюзят, не можем да получим оригиналния продукт. От 3000 различни комбинации на микроорганизми успяхме да открием само седем, при които се получаваше симбиоза. И досега всички работят само с тези комбинации, споделя Мария Кондратенко.
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..