Стартъпът NASEKOMO, който разработва технология за преобразуване на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез ларвите на черната муха, ще представи страната ни на финала на конкурса за бизнеси с кауза Chivas Venture 2018. Компанията е българският победител в състезанието за дейности в полза на обществото и през май в Амстердам ще се бори за част от наградния фонд от 1 млн. долара.
Предприемачите Олга и Ксавие Марсенак дълги години развиват аутсорсинг индустрията у нас, но през м.г. решават, че искат да се занимават със социално отговорен бизнес. И когато проучват какви възможности стоят пред тях, стигат до идеята да разработят ниша, свързана с насекомите – оказва се, че ларвите на черната муха са изключително богати на протеини и след обработка могат да се превърнат в храна в животновъдството, компенсирайки по този начин намаляващите хранителни ресурси в селското стопанство.
Според Олга Марсенак компанията NASEKOMO, която е първата подобна в Източна Европа, ще работи по два наболели проблема.
Първият проблем е свързан с нарастващото количество органични отпадъци, които, ако бъдат оставени да се разграждат от само себе си, водят до вредни емисии от въглероден двуокис – разказва бизнес дамата. – А другият проблем засяга необходимостта да се намерят нови източници на протеини за изхранване на нарастващото население на Земята. В основата на нашата идея е фактът, че ларвите на черната муха се развиват много бързо, хранейки се с органични отпадъци –например с развалени плодове и зеленчуци или с остатъчната каша от бирената индустрия. Цикълът, в който ларвите нарастват, увеличавайки 7 хиляди пъти първоначалния си размер, трае около три седмици и тогава вече те съдържат много протеини. Така белтъците могат да бъдат обработени и да се използват в животновъдството и по-точно в рибната индустрия.
Черната муха ще бъде отглеждана в нещо като ферми с малко по-висока температура и влажност от нормалните за нашите географски ширини. Идеята е в един завод да става размножаването на мухите, след което яйцата да се доставят във фермите и там да се развиват ларвите.В компанията се надяват до средата на следващата година да имат първата работеща фабрика – особено ако успеят да се преборят с конкуренцията на другите 26 финалисти на състезанието за социални предприемачи в Амстердам.
Ако спечелим, финансирането ще ни помогне по-бързо да минем на следващия етап – автоматизация и роботизация на производствения процес – казва Олга Марсенак. – Дори обаче да не спечелим, имаме амбициите да продължим, въпреки че ще се забавим и ще трябва да набавим финансирането по друг начин. В момента в ЕС използването на алтернативни протеини от насекоми е разрешено само в рибната индустрия, но предстои да стане и в други сектори, например птицевъдството. Дотогава ние ще се концентрираме върху рибните ферми – това са нашите първи потенциални клиенти. И тъй като от тяхна страна вече има интерес, обсъждаме пилотни проекти, в които да опитат продукцията ни и да видят как тя се отразява върху техните рибни групи.
NASEKOMO ще се развива като компания със социална кауза.
Нашият проект има социален ефект и от гледна точка на околната среда – обяснява Олга Марсенак. – От една страна, ние ще допринесем за намаляването на органичните отпадъци и за ограничаването на токсичните емисии от въглероден двуокис и на метан в атмосферата. От друга – ще предложим алтернатива на сегашния протеин, който в рибното стопанство са дивите риби. По този начин ще намалим използването им и ще допринесем за стабилизирането на рибните екосистеми.
Снимки: личен архив
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..