Кулинарната блогърка Софи Йотова се впуска в 123 кулинарни приключения с усмивка

БНР Новини
Снимка: foodieboulevard.com

Готвенето невинаги е онова досадно, скучно и мъчително бреме, което яде от времето ни и ни заставя да го вършим в края на изтощителния ден. С тази заразяваща увереност, че е възможно в кухнята да влизаме с вдъхновение и усмивка, посреща читателите на първата си книга Софи Йотова, позната с кулинарния си блог FoodieBoulevard.

„Вкусно с усмивка – 123 кулинарни приключения” не е обикновена готварска книга, а по-скоро кулинарен дневник и самоучител за създаване на пълноценна храна. С помощта на... нерецепти.




СнимкаТова не са рецепти, а по-скоро вдъхновения една своеобразна рамка, в която човек да влезе и да използва своите предпочитания и нюх и да експериментира, за да се научи да създава разнообразна и вкусна храна – продължава Софи Йотова. – Затова и апелирам към читателите да не се страхуват, че нещо в готвенето може да се обърка, защото в такива моменти често придобиваме знания, които ще са ни полезни занапред. И в тази книга доста от ястията са се родили именно когато някой експеримент се е развил по неочакван начин, но резултатът е бил наистина страхотен и си е заслужавало да му се даде шанс.

Във фамилията си Софи е заобиколена от кулинарни виртуози, ала истински започва да експериментира с храната, когато заживява сама и се сдобива със своя кухня. По това време обича да се забавлява, играейки си с продуктите като с парченца пъзел, докато ги сглобява в пъстри картини. Шест години по-късно храната има огромна роля в живота й, но не толкова като гориво за тялото, колкото в социалната й способност да сближава хората.

Снимка
Започнах да се занимавам с цялата дейност около FoodieBoulevard, защото близо десет години се борих с емоционално хранене – хранително разстройство, асоцииращо се със стриктно спазване на всякакви режими или с абсолютно безразборно хранене
– разказва тя. – Това мъчение, по време на което възприемах храната като враг, продължи твърде дълго. Постепенно обаче започнах да изследвам различното влияние, което тя оказва върху мен, да я третирам като изкуство и да я превръщам в инструмент за катализиране на вдъхновението. Така най-после успях да култивирам здравословна връзка с храната.

Снимка
Блогърката не вярва в забраните, нито в отричането на изкушенията. Според нея верният път е като ги „опитомим” и потърсим алтернатива на вредните продукти чрез храни, които едновременно са полезни и вкусни.

Пълноценна храна е тази, която се грижи за нашето благосъстояние – както за психиката, така и за физическата форма – обяснява Софи Йотова. – Да се грижим за тялото си, за здравето си и за доброто си настроение може да става по много начини, но не и за сметка на вкусовите качества или бюджета. Когато говорим за здравословно хранене, често изпадаме в крайности и хората остават с възприятието, че то непременно изисква консумацията на скъпи продукти. А всъщност това е изключително опасен мит, който ни лишава от познания, на чиято основа да правим всекидневните си избори. Затова аз лично предпочитам да говоря за пълноценна храна – тя може да бъде от различни източници, да бъде приготвена в домашна среда и дори да бъде нещо готово, купено от магазина. Единственото, което ни трябва, за да направим правилния избор, е информация и може би доза желание да пробваме нови неща.

Снимка
Софи Йотова е завършила журналистика и в своя блог съчетава двете си най-любими неща – да пише и да снима. И тъй като кулинарията е езикът, на който общува със света, чрез нея отправя и своите послания. Като това, че храната е само поводът да привлечем вниманието на хора, които по друг начин не биха ни чули.

Снимки: foodieboulevard.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10