Тортата за сватбата на Мегън и Хари вероятно е изработена в строгата традиция на британския кралски двор, но вкусът й не може да се мери с „българската”. Триста журналисти от цял свят, акредитирани за сватбата на шестия по ред престолонаследник, опитаха от двете и единодушно предпочетоха сладкарския шедьовър на българина Иван Александров.
През 90-те двама талантливи братя влизат в училището за готвачи в Банкя – единият с идеята да стане прочут кулинар, а вторият да вземе диплома, за да се учи за актьор. След години Иван ще стигне до кралския двор, а Владимир, с артистичната фамилия Карамазов, ще играе в Народния театър.
Иван Александров живее едва от пет години на Острова, но вече си е създал такова име на сладкар, че е поканен да направи втората по важност торта на кралската сватба – тази за журналистите. И само за седмица издига стокилограмовата си пететажна „кула”, която украсява с ръчно изработени цветя в прасковено, бяло с виолетово и цвят лавандула.
Получих доста положителни отзиви и журналистите дори я определиха като по-хубавата от оригиналната – разказва Иван Александров. – По едно време се появи истинската торта, а тя беше доста странна, да си призная. И всички казаха, че моята си заслужава повече. Впечатлиха се най-вече от ефектността и височината й, тъй като изглеждаше като истинска сватбена торта, но, разбира се, и от вкуса – супер свеж и приятен, както го определиха. Естествено, бях я направил малко по-българска – по-сиропирана и вътре с крем, а не само сухи блатове.
Бъз и лимон – класическата комбинация от тортата на кралския сладкар, Иван пренася в своя десерт, но с авторска интерпретация.
Лимоновият крем е на основата на изцеден лимон с яйца, а блатовете – вместо с традиционната лимонена кора, са с бъз и също така сиропирани с бъз. Тази комбинация е много свежа заради лимона, а бъзът допълнително придава хубав остър вкус. Така тортата става пролетна и лека.
Първите си курабийки Иван замесва още в „отделенията” за болната си баба. Когато завършва училище пък решава с цената на всичко да се добере до рецептата на модната по онова време японска торта. За целта постъпва в сладкарницата, която я предлага, тайно в тоалетната преписва безценните съставки и на третия ден се уволнява, защото не му харесва работата. После пробва да направи своя сладкарница, работи в големите хотели, но иска да се развива, а в България е трудно.
Икономическата ситуация беше много зле и аз реших, че няма какво да правя тук – спомня си той. – Началните стъпки в Лондон бяха много трудни. Трябваха ми шест месеца, за да изкарам документи и после кандидатствах за сладкар. Първата кухня се оказа кошмар – трябваше да започна от нулата, но се мотивирах да остана и впоследствие обиколих половината от най-добрите хотели и ресторанти. Така събрах рецепти и започнах да си изграждам стил. След една година вече се бях установил в един хотел като главен сладкар и това също ме доизгради.
Иван стига до петзвездния Haymarket Hotel, който е в топ 5 на най-добрите лондонски хотели, а днес развива своя Boutique cookie’s cakes, където прави художествени сладкарски произведения, и си е създал богата клиентела с вип персони. Признава обаче, че има още много какво да учи, особено по отношение на декорацията.
Тортата за един сладкар никога няма да бъде съвършена – категоричен е той. – Аз си виждам грешките, виждам грешките и на другите. Така че тортата може да бъде съвършена единствено за клиента. Има неща, които никога не съм харесвал, но в същото време съм получавал отзиви като за най-невероятната и красива торта. А това ме учудва и в такива случаи си казвам – значи моето мнение не е чак толкова важно.
Съвсем скоро Иван Александров ще пристигне в България за кратко, за да проведе майсторски курсове. Това ще бъде едно частично завръщане, но знам, че един ден ще си дойда завинаги, коментира той.
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..