Торта с български привкус очарова журналистите на кралската сватба

БНР Новини
9
Снимка: boutiquecookiescakes.com

Тортата за сватбата на Мегън и Хари вероятно е изработена в строгата традиция на британския кралски двор, но вкусът й не може да се мери с „българската”. Триста журналисти от цял свят, акредитирани за сватбата на шестия по ред престолонаследник, опитаха от двете и единодушно предпочетоха сладкарския шедьовър на българина Иван Александров.




През 90-те двама талантливи братя влизат в училището за готвачи в Банкя – единият с идеята да стане прочут кулинар, а вторият да вземе диплома, за да се учи за актьор. След години Иван ще стигне до кралския двор, а Владимир, с артистичната фамилия Карамазов, ще играе в Народния театър. 

Иван с брат си Владимир
СнимкаИван Александров живее едва от пет години на Острова, но вече си е създал такова име на сладкар, че е поканен да направи втората по важност торта на кралската сватба – тази за журналистите. И само за седмица издига стокилограмовата си пететажна „кула”, която украсява с ръчно изработени цветя в прасковено, бяло с виолетово и цвят лавандула.

Получих доста положителни отзиви и журналистите дори я определиха като по-хубавата от оригиналната – разказва Иван Александров. – По едно време се появи истинската торта, а тя беше доста странна, да си призная. И всички казаха, че моята си заслужава повече. Впечатлиха се най-вече от ефектността и височината й, тъй като изглеждаше като истинска сватбена торта, но, разбира се, и от вкуса – супер свеж и приятен, както го определиха. Естествено, бях я направил малко по-българска – по-сиропирана и вътре с крем, а не само сухи блатове.

Бъз и лимон – класическата комбинация от тортата на кралския сладкар, Иван пренася в своя десерт, но с авторска интерпретация.

Лимоновият крем е на основата на изцеден лимон с яйца, а блатовете – вместо с традиционната лимонена кора, са с бъз и също така сиропирани с бъз. Тази комбинация е много свежа заради лимона, а бъзът допълнително придава хубав остър вкус. Така тортата става пролетна и лека.

Първите си курабийки Иван замесва още в „отделенията” за болната си баба. Когато завършва училище пък решава с цената на всичко да се добере до рецептата на модната по онова време японска торта. За целта постъпва в сладкарницата, която я предлага, тайно в тоалетната преписва безценните съставки и на третия ден се уволнява, защото не му харесва работата. После пробва да направи своя сладкарница, работи в големите хотели, но иска да се развива, а в България е трудно.

Икономическата ситуация беше много зле и аз реших, че няма какво да правя тук – спомня си той. – Началните стъпки в Лондон бяха много трудни. Трябваха ми шест месеца, за да изкарам документи и после кандидатствах за сладкар. Първата кухня се оказа кошмар трябваше да започна от нулата, но се мотивирах да остана и впоследствие обиколих половината от най-добрите хотели и ресторанти. Така събрах рецепти и започнах да си изграждам стил. След една година вече се бях установил в един хотел като главен сладкар и това също ме доизгради.

Снимка
Иван стига до петзвездния Haymarket Hotel, който е в топ 5 на най-добрите лондонски хотели, а днес развива своя Boutique cookie’s cakes, където прави художествени сладкарски произведения, и си е създал богата клиентела с вип персони. Признава обаче, че има още много какво да учи, особено по отношение на декорацията.

Тортата за един сладкар никога няма да бъде съвършена – категоричен е той. – Аз си виждам грешките, виждам грешките и на другите. Така че тортата може да бъде съвършена единствено за клиента. Има неща, които никога не съм харесвал, но в същото време съм получавал отзиви като за най-невероятната и красива торта. А това ме учудва и в такива случаи си казвам значи моето мнение не е чак толкова важно.

Снимка
Съвсем скоро Иван Александров ще пристигне в България за кратко, за да проведе майсторски курсове. Това ще бъде едно частично завръщане, но знам, че един ден ще си дойда завинаги, коментира той.

Снимки: boutiquecookiescakes.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10