Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорхе Фуентес: По време на испанското председателство ще направите крачка напред за Шенген и еврото

Н. Пр. Хорхе Фуентес /вляво/
Снимка: БГНЕС


Испанският посланик у нас Н. Пр. Хорхе Фуентес каза в интервю за предаването "12+3", че по време на предстоящото испанско председателство на ЕС, страната му ще съдейства на България за влизането ни в Шенгенското пространство и за въвеждането на еврото.

"Вярваме, че договорът от Лисабон ще стане факт още по време на шведското председателство. Чешкият президент Вацлав Клаус остана самотник, но една страна няма да може да пречупи консенсуса, необходим за живота на ЕС. Договорът от Ница не е достатъчен за 27 страни и за бъдещето", смята испанският дипломат. "При председателството ни от 2002-ра година беше въведено еврото, знаете каква огромна промяна донесе това в общността. Надявам се следващото ни председателство да мине под знака на действителността "пост Лисабон", което ще позволи животът да бъде по-лесен", отбеляза Фуентес.

"Историята на ЕС е история на успеха и Испания добрият пример за това. И ние като Ирландия, Гърция и Португалия бяхме по-назад от другите и ако влязохме в ЕС с брутен вътрешен продукт около 70% от средния за съюза, сега цифрата е 110. Сигурен съм,че 10 от новоприетите страни се развиват по удивителен начин. Уверени сме, че с България и Румъния ще се случи същото."

На въпрос дали България е осъдена да бъде държава "втора категория" в ЕС, Хорхе Фуентес отговори:

"ЕС не познава провал в историята си. България не е "трудна страна", тя е средна по население, все още със слаба икономика, но не огромна, която ЕС не би могъл да трансформира, като например на Украйна или Русия, които трудно се управляват. Бяхте в "черния списък" на Шенген, сега обаче сте кандидат за това пространство, както и за въвеждането на еврото за 2010-2012 година. Напълно съм убеден, че по време на испанското председателство или през 18-те месеца, в които ще бъдем част от "тройката" с Белгия и Унгария, ще направим крачка напред в тези две области."

Българските имигранти са сред най-сериозните работници, които са съдействали изключително за растежа и развитието на нашата икономика, подчерта още Хорхе Фуентес. "Има и един процент, който дава лоша представа за страната ви. Има някаква "специализация" на отделните страни и "славата" на България се свързва с кражбата на коли. Но това не променя факта, че 99% от българите работят много добре. Така че от гледна точка на Испания, бъдете спокойни: други страни имат много по-негативен облик", каза в интервю за "Хоризонт" Н. Пр. посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна