Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на БДЖ се договориха за регулярно изплащане на възнагражденията

До сряда служителите на БДЖ ще получат авансите си за януари. Намаляването обема на работа налага и съкращаване на персонала, като до май ще бъдат освободени 2 000 души.

Заплатите на служителите в БДЖ ще се изплащат регулярно. Служителите ще получават аванс на 15-о число, а възнагражденията ще се изплащат до 30-о число на всеки месец, заяви министърът на транспорта Александър Цветков: "Договорихме максимално, в петдневен срок, толеранс забавяне за тяхното изплащане. Ние поехме този ангажимент и ще го спазим. Договорихме също така и регулярното изплащане на ваучерите за условия на труд, така че тяхното изплащане ще влезе в необходимия ритъм без съответни забавяния, а натрупаното до този момент изоставане в тяхното изплащане ще бъде компенсирано през годината."

От днес започва изплащането на аванси за м. януари. Това каза директорът на компанията Пенчо Попов: "Днес, примерно, ще се изплаща в поделенията за пътнически превози и поделенията за тягоподвижен състав. Съгласно графика, който днес се прие, до сряда трябва да бъде изплатен изцяло авансът за януари."

Намалението на работата, особено в товарните превози, неизбежно води и до намаляване на броя на хората, заети в компанията. Съкращенията ще се извършват по график, като до края на месец май общият брой на съкратените ще достигне 2 000 души, каза още Попов: "При едно намаление с около 50 процента на превозите, редуцирането на персонала, разбира се, е неизбежно."

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна