Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на фирми доставчици на лекарства и пациенти

Около 50 представители на фирми-доставчици и производители на помощни средства за инвалиди пиха студена вода пред сградата на социалното министерство. Протестът им е заради неизплатени плащания от страна на министерството за миналата и настоящата година. Представителите на фирмите бяха приети от зам.-социалния министър Валентина Симеонова.

Около 6 млн. лв. дължи Агенцията за социално подпомагане на фирмите-доставчици и производители на помощни средства за инвалиди. Зам.-социалният министър Симеонова призна, че проблемът е сериозен и допълни, че социалното министерство дължи сумите дори за месеците септември и ноември миналата година.

На среща с протестиращите стана ясно, че министерството очаква в края на март и субсидия, отпускана от Министерството на финансите. Зам.-социалният министър обаче посочи, че е възможно да се въведе листа на чакащите за помощни средства, тъй като социалната институция изпитва огромни затруднения при плащането на протези, слухови апарати и други консумативи за инвалидите.
На 1 март ще бъде проведена и работна среща, на която ще бъдат обсъдени механизмите по ценообразуването за помощните средства за инвалидите.

Националната пациентска организация съобщи, че ще подаде жалба до Комисията по прозрачност към здравното министерство заради решението да се намали процентът на реинбурсация от страна на Здравната каса на лекарствата за глаукома, паркинсон и остеопороза.

Съпредседателят на организациятад-р Станимир Хасърджиев подчерта, че решението противоречи на наредбата за работата на Позитивния лекарствен списък, където се казва, че при заболявания, където се нарушава сериозно качеството на живот или водят до тежка инвалидизация реинбурсацията от страна на НЗОК трябва да е между 76 и 100%. В момента покриването на лекарства за тези болести е между 25 и 50%.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна