Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: "Предстоят 31% съкращения в администрацията"

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяснява, че ограничението към военнослужещите за протести важи само ако те са в униформа. Те нямат право на синдикални организации.
Абсурдността на ситуацията е, че се прави някакво изявление - в случая за здравните осигуровки, но то въобще не е обсъждано в правителството.
Министър Ангелов е категоричен, че ако се въведе заплащане на здравните осигуровки, военослужещите трябва да бъдат компенсирани по друг начин. Той е подготвил съкращение в администрацията от 31 %. Единствено МО е лишено в тазгодишния си бюджет от половин милиард лева и това трябва да бъде отчетено.

Във втората част на интервюто е поставен въпросът какво е състоянието на подписката срещу президента, след като мотивите за нея са оформени още в петък. Генерал Ангелов обяснява и коментира същността на проблема с президентската власт у нас. Той започва още с определянето на статута на президент-председателя на републиката на кръглата маса. В момента президентската институция няма правомощия. Според Ангелов това е особено важно след атентатите през септември 2001 г., когато в целия свят се централизира и координира функцията на разузнавателните служби. Помолен да коментира евентуалното изваждане на икономическите досиета на прехода, министърът смята, че това едва ли е възможно с днешна дата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна