Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: "Кипи безсмислен труд"

Снимка: БГНЕС

Не бих казала, че днес постигнахме консенсус по каквото и да е решение, заяви в предаването "12+3" Мая Манолова, депутат от БСП и член на временната парламентарна комисия, натоварена със задачата да подготви промените в изборното законодателство. "Ние приветствахме идеята на управляващите достатъчно рано да започне изработването на избирателен кодекс, но ако мога с едно изречение да характеризирам трите месеца работа на тази комисия - кипи безсмислен труд. Защото ми е трудно да кажа една теза, около която да са се обединили представителите на всички политически сили и ще ви кажа защо е така. Защото няма предварителна идея и визия в каква посока трябва да бъдат промените в изборното законодателство. Като че ли управляващите са на мнение, че трябва нещо показно да се промени, но какво точно да се промени, защо да се промени - това се едни въпроси, за които до момента няма отговор и мога да Ви дам конкретни примери по всяка една от обсъжданите теми", каза Манолова във връзка с дебатите около новия избирателен закон. Според нея на няколко публични обсъждания тезите на различните политически сили са били предварително заявени и в момента дебатът продължава просто по принцип, без да се обсъждат конкретни решения. "Спорът, естествено, и днес се завихри около създаването на постоянна изборна администрация, защото именно в това ние от опозицията виждаме един опит на управляващите да почерпят служебно предимство преди следващите избори. Досега няма мнозинство, което да си е позволило да назначава чиновници в изборните администрации, което да си осигурява предимство чрез състава на избирателните комисии. Даже напротив, знаете, че бяха направени ред компромиси, за да се допусне участие на представители на ГЕРБ в изборната администрация на всички нива. Сега със самата идея да се включат едни постоянно дейтващи членове в изборната администрация, като се знае по какъв начин управляващите правят назначенията, показва, че искат да се манипулира още предварително изборния процес. От друга страна това се бие абсолютно и с идеята на управляващите за едно оптимизиране на администрацията, за намаляване на нейния числен състав. Сега ние ще създаваме едни звена, които не знаем какво точно ще правят, но ще ги създадем ей така - нещо да се промени", посочи тя.

Манолова не е оптимист за това дали скоро на заседание на комисията ще бъдат обсъждани конкретни текстове. "Днес бе раздаден един материал, който касае местните избори, който е пълен с фоктологични грешки, със спорни решения като идеята да се създават районни избирателни комисии в местните избори. Знаете, че местните избори са избори за кметове и общински съветници. Изборите се организират от общинска избирателна комисия. Сега се въвежда нова структура, допълнителна - районна избирателна комисия, която ако бъде и постоянна ... Освен това, което вече казах - раздуване на администрация, и то посочено от управляващите, друго просто не би се постигнало, както и идеята във всички общински избирателни комисии да има по един постоянно действащ член. Не ми е ясно какво ще прави този чиновник в четиригодишния период между едни и други местни избори", попита Манолова. Според нея представителите на опозицията се стараят максимално да бъдат полезни в този дебат. "Да се надяваме, че управляващите този път ще сменят стила си, в който просто налагат своето мнение, без да слушат други аргументи", завърши тя.

С какво се шегуват журналистите, следящи работата на временната комисия за изработване на предложения за нов избирателен кодекс, какви са проблемите в предложенията на управляващите за гласуване в чужбина и къде са гафовете в работата на избирателните комисии досега можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Мая Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна