Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аудиторията на "Хоризонт" до обед е по-голяма от тази на всички телевизии

Снимка: БГНЕС

Българското национално радио (БНР) е с най-висок рейтинг в сравнение с останалите радиостанции, показва последното проучване на агенция "Маркет Линкс".

За 4 години регистрирахме около 4% спад в обема на радиоаудиторията, за който, с оглед на масовото навлизане на интернет и възможностите, които предоставя, отчитаме, че загубата не е твърде голяма за радиостанциите, каза социологът Добромир Живков. "Хоризонт" продължава да бъде лидер в национален мащаб, това не е нещо ново, което можем да кажем. Интересното по-скоро е друго, което е резултат от едно по-различно проучване, което направихме през последния месец, което всъщност се концентрира върху аудиторията конкретно на БНР. Проведохме едномесечно панелно проучване с т. нар. "ежедневна регистрация на радиослушането" и до няколко интересни извода стигнахме на базата на резултатите от това проучване. Първото, което трябва да кажа, е, че както програма "Хоризонт", така и програма "Христо Ботев" са много високо оценени от техните слушатели, т. е. ние регистрираме оценки по отделните часови зони - говорейки по шестобалната система - оценки от около над 5-5,10 до коло 5,50. Сами по себе си, разбирате, че тези оценки наистина са доста високи", каза Живков.

Той посочи и конкретни неща относно съдържанието, споделени от участниците в проучването. "Може да се говори за известно преекспониране на някои теми и по-конкретно може да кажем - известна умора от политическата тематика, което ние го наблюдаваме не само от това проучване, при различни други проучвания го регистрираме. Също така известно преекспониране - хората сякаш се уморяват от криминалната хроника, която отвсякъде в общи линии непрекъснато получаваме като информация", каза още Живков. Според него няма противоречие между умората от политическата тематика и това, че политическите предавания са с най-висок рейтинг. "Дори когато слушателите не харесват някои от елементите, това не е в такава степен, че да ги отблъсне от самата програма и от това, което предлага тя като съдържание. Тук говорим по-скоро за един фин баланс между това какво трябва да предлага една информационна радиостанция и това какви са интересите всъщност и очакванията на радиослушателите в случая ... Също така мога да кажа, че хората от страната смятат до известна степен за преекспонирана софийската тематика или по-скоро регионалните софийски новини, като очакват повече включвания от мястото на събитието, повече репортажи от различни събития в страната, т. е. един малко по-общ поглед от цялата страна за сметка  до някаква степен на събитията в София", посочи Живков.

Една интересна находка от проучването според него е, че до обед аудиторията на "Хоризонт" е по-голяма от тази на всички телевизионни канали. "С няколко пункта аудиторията на "Хоризонт" е над сумарната аудитория на телевизионните канали", каза той. Оценките, които получихме за разнообразие на темите, за различните гледни точки, които се представят, в общи лнии дава основание да заключим, че в немалка степен това покрива профила на модерната обществена медия, завърши Живков.

Какви са оценките за отделните предавания, какви теми и музика липсват на слушателите, какви хора слушат повече радио, променя ли се часовият пояс, в който се слуша радио, влияе ли на аудиторията фактът, че в на места в провинцията не се хващат други радиостанции освен "Хоризонт" и доколко хората го възприемат като обществено радио можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Добромир Живков. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени