Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Проблем е, че спестеното ще бъде изхарчено за непроизводствени нужди

Обявеното намаление с 20% на административните разходи на държавата е добро, но когато се погледнат детайлите се оказва, че не е чак толкова добро, защото с пестенето на тези проценти се финансират други разходи, които в общи линии са непроизводствени нужди. Това заяви в предаването "Нещо повече" икономическият експерт Красен Станчев. Именно заради това, че бенефициентите няма да бъдът свързани с производството, проблемът с разходите си остава, каза още Станчев.

Експертът допълни, че проблемът е преди всичко в областта на социалните разходи: " Ако се вземат само трансферите от бюджета към НОИ, те са на равнището на 11% от Брутния вътрешен продукт /БВП/." Процентът на всички социални разходи е 15%, тоест това е една голяма част от всичко онова което се произвежда или се предполага, че ще бъде произведено в България, даде пример експертът.

"Дотолкова доколкото онези разходи, които се запазват са за непроизводствени нужди, няма да има положителен ефект върху икономиката, следователно няма да има приходи. Пита се защо тогава се съкращават  разходи и се финансират дейности, които не носят нови приходи", допълни Красен Станчев.

Повече за мнението на икономиста за начина, по който трябва да бъде проведена антикризисната политика можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна