Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото британско правителство обяви първите си мерки за попълване на дефицита

Новото коалиционно правителство във Великобритания представи първата серия от мерки за бюджетни съкращения от 6 милиарда британски лири тази година, за да попълни рекордния бюджетен дефицит.

Подробностите за финансовите ограничения бяха оповестени от новия министър на финансите, консерваторът Джордж Озбърн, който подчерта, че мерките, вземани от правителството, са крайно наложителни: "Трябва да вземем спешни мерки, за да запазим за по-дълго ниските нива на лихвите, да повишим доверието в икономиката и да запазим работни места, да покажем на света, че можем да се простираме според чергата си. Трябва да се справим с дефицита, за да не излязат извън контрол вноските по кредитите. По целия свят се наблюдава една решителна промяна в нагласите - страните осъзнават опасността от бюджетна криза и взимат мерки, за да се впишат в средствата, с които разполагат. Великобритания става пример за фискална отговорност в Европа."

Британската статистическа служба обяви, че бюджетният дефицит на страната е достигнал рекордните 156,1 милиарда бр. лири. В мерките за попълване на дефицита се предвижда закриване на между 300 000 и 700 000 работни места в министерствата и обществените администрации, икономии от пътувания, въвеждане на по-високи банкови такси, съкращаване на разходите за образование и здравеопазване.

По публикацията работи: ББС; Лилия Димитрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна