Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканският съюз не призна съвета на либийските бунтовници но призова за съставянето на преходно правителство

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обновена в:    19:50 ч.

Африканският съюз няма ясно и категорично да признае Преходния национален съвет на либийските бунтовници. Това са съобщили двама западни дипломати за Ройтерс.

Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз е обременен със страни, които са подкрепяли (либийския лидер Муамар) Кадафи в миналото или му дължат услуги. Те няма да признаят Преходния национален съвет, заявил висш западен дипломат, който е наясно с преговорите, които се провеждат в организацията. Втори дипломат потвърдил информацията.

Съюзът призова за съставяне на представително преходно правителство в страната Призоваваме за формиране на преходно правителство, което да включва всички основни групи от либийското общество, за установяване на конституционна и законова рамка за демократична трансформация на Либия, както и за подкрепа за организирането на избори и процес на национално помирение, се казва в заключителното комюнике на днешната среща на върха на организацията в столицата на Етиопия Адис Абеба.

Двадесет африкански държави официално са признали Преходния национален съвет на бунтовниците като официално правителство на Либия. Това са съобщили представители на Африканския съюз, след като стана известна информацията, че съюзът като организация няма да признае бунтовническия съвет.

Според списъка, който сме съставили, около 20 африкански страни са признали Преходния национален съвет като правителство, заявил служител в Африканския съюз, пожелал анонимност.

Нигерия и Етиопия, където организацията има седалища, са сред няколкото държави членки, които лобират за това Африканският съюз да признае Преходния национален съвет, обяснили служителите.

По публикацията работи: Ройтерс / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна