Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция се опасява от проблеми в избирателните комисии в София

Снимка: БГНЕС

Синята коалиция ще избърза с регистрацията на листите си за общински съветници в София, заради опасения от нови проблеми в избирателните комисии. Това съобщиха ДСБ след своето редовно заседание.

Председателят на предизборния щаб на тъмносините Веселин Методиев припомни отказаната от ЦИК регистрация на Синята коалиция в Плевен и Монтана, където десните кандидат-кметове имат сериозни шансове на изборите тази есен. ДСБ вече сезира и полското председателство на ЕС за изборните нарушения в България.

Националното ръководство на ДСБ на своето заседание е разгледало и проект на Програмата за управление на столицата, в чието изготвяне участват експерти както на тъмносините, така и на СДС. Предстои документът да бъде одобрен от Общото събрание на коалицията.

За пореден път ДСБ поиска председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов да не бъде включван в общинската листа на местния вот. Десните не са съгласни с водената от него политика.

Според Прошко Прошков, номинирането на Поля Станчева, сега общински съветник от ГЕРБ, за вицепрезидент на РЗС доказвало напрежението в групата на общинарите на управляващата партия.

От Съюза на свободните демократи, като част от ОДС, предложиха на гражданите нова форма за пряко участие в управлението на своята община през целия следващ мандат на избраните кметове и общински съветници. На електронния портал evote.ssd.bg, който вече работи, може да се реализира директна демокрация. Сайтът ще дава възможност за задаването на малки политически активни групи хора, които ефективно да участват в управлението през целия следващ мандат. Любен Дилов обясни, че след регистрацията си в сайта, един потребител може да изразява не само своето мнение, но и да представя своето семейство, приятели или голяма група от хора. Дилов смята, че новата система може да върне доверието на избирателите и да премахне чувството у хората, че от тях нищо не зависи.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна