Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Йотов: Енергийната система не може да се справи без ТЕЦ-овете от Маришкия басейн

Снимка: Венелина Попова
Енергийната ни система не може да се справи, ако спрат работа ТЕЦ-овете от Маришкия басейн, каза за "Хоризонт" директорът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов. Той коментира заканата на миньорите от "Мини Марица-изток" да спрат подаването на въглища към четирите централи, които произвеждат 1/3 от тока в страната. Централите имат запаси от въглища за около 3 седмици, посочи още Йотов.

Нито една система не би могла така лесно да се лиши от 3000 мегавата, така че аз се надявам да не се стига до там. Не може да бъдат внесени отникъде въглища, така че се надявам здравият разум да надделее.

Eнергийната ни система може спокойно да издържи на натоварването по празниците, заяви Йотов. В началото на седмицата синдикалните организации в "Мини Марица-изток" обявиха, че стачната готовност при тях остава в сила, защото ръководството на фирмата е отказало да сключи споразумение по дейности, гарантиращи живота и здравето на работниците и държавното имущество. Не е постигнато споразумение и за изплащане на средствата, договорени в споразумението от юли тази година. Ако има стачка, най-вероятно тя ще в началото на следващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени