Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Лафчиев: Искаме за децата си образование

Снимка: БГНЕС

Около 67 хиляди зрелостници се явиха на втората матура по предмет по избор. Репортерката Александра Михайлова беше в едно от столичните училища,  децата бяха избрали предмета биология.

Христо Лафчиев, един от организаторите на протеста на будилниците - протест за децата, образованието, за науката, заяви в предаването "12+3", че българското образование продължава да се разбива, да се толерира ниското ниво на образованието. Науката и образованието се оставят без пари по европейските програми до 2020 година. Ние искаме пари за асфалт, за НПО. Дойде министър Дончев и простичко ни предложи да има програма чак през 2020 година. Протестираме, защото България през 1994 беше на трето място в света като качество на образованието. В момента близо 50 процента от децата на 15-годишна възраст не могат да четат и да пишат.

Тези, които правят реформа след реформа - те са виновни. Не родителите и преподавателите. Реформаторите ни са още по-зле отпреди 20 години. Това, което не смееха да правят тогава, днес го правят. Лафчиев е на мнение, че в образованието ни липсва философия и цялостна стратегия.  

Чуйте в анкетата как учениците коментират темата и представянето си.

В звуковия файл чуйте интревюто с Христо Лафчиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна