Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на 2014 г. да има 3400 резервисти, планира Министерството на отбраната

Снимка: архив
Планът на военното министерство е до края на 2014 година да има 3 400 резервисти. Прогнозата е те да струват на бюджета около 12 милиона лева, което е 4-5 пъти по-евтино, отколкото издръжката на професионалния военен, сочат данните на военното министерство.

Набирането на доброволен резерв трябва да омекоти реформите, които от 1-ви юли ще доведат до освобождаване на военни от армията. Засега видовете въоръжени сили са дали заявки за повече доброволни резервисти от планираните да бъдат набрани 400 до края на годината. Съветникът на министъра на отбраната Атанас Запрянов обяснява:

За военно-въздушните сили заявката е около 100. Сухопътните войски искат тази година над 1200 души. Но ние не можем да осигурим толкова, тъй като финансовите средства са заделени за 300-400.

Очаква се след август работещи, безработни, мъже и жени да могат да сключват договори с армията, казва Атанас Запрянов. Те ще могат от август месец да се информират през сайта на министерството и местните военни окръжия за какви точно длъжности могат да се кандидатират. Доброволците ще получат пари едва следващото лято, след като са прослужили поне година:

Тези 6 месеца до края на годината няма да бъдат разходвани за заплати. Това са средства преди всичко за провеждане на подготовката им, за окомплектоването им. През следващата година в програмата "Резерв" ще бъдат предвидени вече средства, както за тези, които са сключили през тази година договор да им бъде платено възнаграждение за престояване една година в резерва, така и за набиране на нови, много повече доброволни резервисти през следващата година. Стойността на тази заплата съответства точно на длъжностната заплата, която получават военнослужещите на същата длъжност.

Според Закона за резерва от есента на 2013 г. ще има и обучение на ученици.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна