Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици на различни мнения за Закона за горите

Снимка: www.strandja.bg

Сдружението на общините в България подкрепя промените в Закона за горите, обяви председателят му Тодор Попов. Той каза в "Преди всички", че държавата трябва да запази контрола си върху горските територии, тъй като това ще гарантира обществения интерес. В същото време заплащането на право на застрояване ще позволи осъщестяване на инвестиции.

Тези територии да останат изключителна държавна собственост и върху тях да се учредяват ограничени вещни права и да не се допуска промяна на статута, но  да има възможност да се поставят съоръжения. Това би довело до много по-опростена възможност хората, които искат да инвестират в този тип съоръжения и туризъм да го направят. Срамота е на Витоша до София да стоят територии, които да не се стопанисват и да няма възможност за поставянето на ски съоръжения, да има два лифта, които не работят целбогодишно, каза Попов.

Според Александър Каракачанов, лидер на Зелената партия промените в Закона се свеждат до две оснвони облекчения - ако искаш да строиш, вече  няма да обявяваш, че това вече не е гора и няма да плащаш. Тези две условия сега са задължителни.
От една страна ще лъжем, че там е гора и от друга няма да плащаме. Има и допълнителна клауза, че ако в момента там имаш собственост, т.е. имаш писта можеш да си я разшириш без да плащаш. Позициите на господа като Цеко Минев и Бориславова определено са печеливши.
Някога със съоръженията господин Минев не си взе право на строеж и сега търси компенсации.  Българският бизнес е в източването. Ще се получи нещо като случая на Валентин Захариев.  В момента на инвеститорите никой не им пречи. Какво пречи на господин Минев да подмени съоръженията? Желанието на Минев е да стане пълен монопополист.
Да бъдем представяни като рекетьори е пълно безобразие
, каза още Каракачанов. 
По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна