Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темповете на нарастване на вноса и износа за първото полугодие се забавят

Снимка: БГНЕС
Темповете на нарастване на вноса и износа за първите шест месеца на годината се забавят. Това сочат предварителните данни за търговския баланс на страната. Според експертите икономическата несигурност на страните от ЕС е причина за спада в износа за страната, но българските компании пък успешно се насочват към по-малко засегнати от кризата пазари. При износа при почти всички стокови групи има спад. Увеличение обаче отбелязва износът на потребителски стоки. При вноса значително е увеличението на инвестиционните стоки, което според експертите означава, че доверието в икономиката расте.

Според предварителните данни на БНБ темповете на нарастване на износа и вноса през тази година спадат в сравнение с преди година. По-сериозна е разликата в нарастването на износа и на това се дължи по-големият дефицит в търговското салдо за първите 6 месеца на годината. Търговското салдо за периода януари-юни е отрицателно в размер на 1 993 200 000 евро или 5% от БВП на страната. Дефицитът е нараснал с 1 091 700 000 евро спрямо шестте месеца на миналата година. От януари до юни износът е 1 921 600 000 евро и нараства с 2,8% в сравнение с този година по-рано. Какви тенденции в износа на страната се очертават според директора на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски:

Всички бяхме много обезпокоени от данните за първите няколко месеца за износа на България, където се регистрира спад за първи път от много тримесечия насам, но следващите данни, специално за април и май, възстановиха тенденцията на нарастване на износа и моето мнение е, че този спад в началото на годината, освен от икономически фактори, се повлия и от климатичните фактори в началото на годината и този растеж на износа ще продължи през цялата година, макар и не с тези темпове, които сме го виждали през миналата и по-миналата година.

Минимум 5% ръст на износа за цялата година, прогнозира Прохаски. Данните на БНБ показват, че вносът за първото шестмесечие на тази година е 11 911 900 000 евро и нараства с 12,9% в сравнение със същия период за миналата годината. Вносът от януари до юни миналата година нараства на годишна база с 26,2%. Според Прохаски темпът на нарастването на вноса не е обезпокоителен:

Даже напротив, голяма част от този растеж се дължи на повишен внос на инвестиционни стоки, което е положително за икономиката.

Според предварителните данни на Националния статистически институт през първото шестмесечие от годината износът към страните от ЕС, който е около 60 на сто от общия износ на страната, намалява с 0,3% спрямо съшия период на миналата година. Износът към трети страни се увеличава със 7,8%. Увеличението на вноса от ЕС и от трети страни е съответно с 12,% и 13,3% за първото шестмесечие.

Според експерти, за да се запази увеличението на експорта, е необходимо да се засилил износът към други пазари: Това са, от една страна, наши стари пазари в Близкия изток, а вече като нови пазари за България – Китай трябва да се има предвид като голям потребител, и вече по-ограничено други по-отдалечени страни, които се развиват в по-високи темпове – Индия и Бразилия.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна